frizzlu ursul mirat urs vectorizat

Testul tiparului sau cum te păcălește creierul

De ceva vreme tot citesc cărți de dezvoltare personală, m-a prins microbul. În ciuda faptului că acum câțiva ani nu mă interesa deloc acest domeniu, mi se părea prostesc și aveam o părere proastă despre cei care frecventau astfel de cărți.

Între timp mi-am schimbat părerile și citesc relativ frecvent astfel de materiale, dacă mi se par interesante.

Într-o astfel de carte, mai exact în Arta de a gândi limpede am dat și peste experimentul de mai jos și care mi s-a părut extrem de interesant.

Testul tiparului sau cum te păcălește creierul – Thomas Gilovich

Înainte de a trece efectiv la ce presupune acest test, am o întrebare pentru voi. S-a întâmplat vreodată să te uiți la nori, pe stradă, la un obiect și să vezi diferite forme? Oficial este o boală care se numește pareidolia și care pe mine m-a făcut să vad diverse forme.

De exemplu, trei pete de ulei văzute pe jos, într-o parcare m-au ajutat să le transform în Frizzlu, ursul mirat de mai jos.

frizzlu ursul mirat urs vectorizat

Cam același lucru se întâmplă și în cazul altor lucruri din viața noastră. Conform psihologului american Thomas Gilovich, creierul funcționează după tipare. Are maniere proaste, pentru că dacă nu gasește nici unul, atunci inventează el un tipar.

Asta este o idee proastă. Ok, pe mine cu ursul de mai sus nu m-a deranjat,  ba mai mult, m-a inspirat. Dar dacă eram antreprenor, studiam piața și vedeam un tipar și el nu există? Aia era o mare problemă.

Testul tiparului al lui Gilovich este unul simplu. Profesorul de psihologie a scris aleatoriu un șir de litere: oxxoxxxoxxoooxooxxoo. Acest sir l-a pus în fața unor subiecți pentru studiu. La modul general, oamenii au refuzat să creadă că este un șir aleatoriu și nu există nici un tipar. Se încăpățânau să caute tiparul, trebuie să existe un tipar.

Așa funcționează creierul și ne trimite în direcția asta.

Este simplu de înțeles de ce este extrem de periculoasă această tendință a creierului. Un exemplu extrem dar imaginează-ți că ești pe undeva pe munte și mergi pe o potecă. Ești sigur că e o potecă pentru că are toate semnele unei poteci. Nu e problemă, dacă nu există, le va găsi creierul, că e ca un dealer de droguri, îți dă tot ce vrei.  Poteca asta te duce însă pe marginea prăpastiei în care și cazi/sau ești pe muche.

Ce e de făcut ca să contracarăm?

Fii realist-pesimist când e vorba de ceva economic, de o decizie importantă în viață, de o carieră etc. Analizează toate datele și vezi ca acel tipar al tău să nu fie absolut întâmplător.


Dacă te pasionează dezvoltarea personală și psihologia socială atunci ai cartea de aici la dispoziție, cu mențiunea că la noi se găsește doar în engleză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *