Cărți recomandate de scriitorii români

Ce muzică ascultă artiștii? Ce mănâncă bucătarii? Ce medicamente iau doctorii? La ce filme se uită actorii? Ce mașină preferă mecanicii? Și tot așa.

Eu am fost mereu curios să văd cum procedează cineva de specialitate într-un domeniu. De ce? Pentru că respectivul are gusturi mai fine ca mine și știe să aleagă crema, ce e mai bun din acel domeniu. De asta de fiecare dată când fac un interviu cu un scriitor român, întreb și ce a mai citit în ultima vreme, ce l-a impresionat. Desigur, alegerile rămân subiective dar sunt convins că lecturile recomandate sunt peste medie.

Pe scurt, cartea pe care o va recomanda un scriitor, n-o să placă tuturor, e clar. Însă o să fie o carte bună, o carte scrisă cum trebuie chiar dacă n-o să-ți placă. Asta e diferența între o carte recomandată de scriitor și una recomandată de un prieten. Un scriitor va lua în calcul mai multe detalii și va ști să aprecieze măcar o tehnică deosebită de scriere.

Interviurile de unde am extras aceste fragmente, le găsiți în categoria dedicată, vă recomand să le citiți în întregime. Așa îi veți cunoaște mai bine pe autori și veți înțelege mai bine recomandările lor, se vor potrivi mai bine în context.

Rodica Maria Mijaiche : Martianul, de Andy Weir; Relicva, de Douglas Preston, Lincoln Child; De vorba cu extraterestrii, de Lisette Larkins;


Natasa Alina Culea: Marile Sperante, de Charles Dickens


Maria Nadina Szakacs: Inocenţii, de Ioana Pârvulescu, Hoţul de cărţi, de Markus Zusak, Cartea despre femeiSavatie Baştovoi.


Alina Sova: Maestrul si Margareta, de Mihail Bulgakov, Un veac de singuratate,  de Rafael Garcia Marquez.


Raluca Andreea Chiper: recomandă cărțile scrise de Theo Anghel și pe cele scrise de Oliviu Craznic


Doina Stina: Despre frumusetea uitata a vietii, de Andrei Plesu, Cum citesc barbatii cartile femeilor, de Lia Faur si Serban Axinte, Orasul si cainii, de Mario Vargas Llosa, Placinta e dulce la sfarsit , de Alan Bradley


Catalina Potirniche: Cartea magiei divine,  Omraam Mikhael Aivanhov


Ciprian Albu: Kafka pe malul marii, Haruki Murakami


Livia Furia: IREn, Leila Sandra Coroian, Efectul umbrei, Chopra, Ford şi Williamson, Miza pe unu, George Tei, The Legend of Sun Knight  şi ½ Prince,  Yu Wo,  Visucy de Zanuka Lisandros


Mircea Țara: The Mime Order, de Samantha Shannon, The Buried Giant, de Kazuo Ishiguro Anotimpul pumnalelor, de Andrei Mazilu.


Ana-Maria Negrilă: Trilogia Prima Lege, Joe Abercrombie, pentru fantasy, Trilogia Problema celor trei corpuri, Liu Cixin, pentru hard SF, Bomarzo, de Manuel Mujica Láinez, pentru carte istorică.


Diana Cojocaru:  Conspirația, de Dan Brown, Coliba Unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe, Povestea Slujitoarei, de Margaret Atwood.


Diana DuțăCât te mai iubesc, de Luis Leante, Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell, Anna Karenina, de Lev Tolstoi.


Elena DruțăSplendida cetate a celor o mie de sori de Khaled Hosseini, Viață după viață de Kate Atkinson, Cold Mountain de Charles Frazier. 


Simona AntonescuNebiruita flacără a vieţii, de Anna Kretzulescu-Lahovary, de Matriarhatde Cristina Andrei, Shylock este numele meu de Howard Jacobson


Doina RustiPitești. Cronica unei sinucideri asistate de Alin Muresan, Botanica Poporană Română de Sim Fl Marian, 4321 de Paul Auster, Şase plimbări prin pădurea narativă de Umberto Eco, Radacinile istorice ale basmului fantastic de V.I. Propp, Moarte pe credit de Louis Ferdinand Celine

Momentan atât, desigur că voi updata pagina după fiecare interviu în parte. Dacă ai citit ceva din aceste cărți, nu ezită să lași un comentariu și să ne spui părerea ta.


Nu uita, dacă ești român, susține literatura română!


sursa imagini: freepik.com

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1