Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse

Nu mi-am propus sa transform blogul in vreo wikipedia sau Stiati ca… dar uneori aud lucruri care pe mine ma mira. De exemplu articolul cu Diferenta dintre taur si bou  l-am scris la misto si am fost uimit apoi sa vad cati oameni nu stiu care e diferenta si cati cauta asa ceva pe net si ajung la blogul meu. Tot intr-un context asemanator mi-am dat seama si ca oamenii nu stiu care e diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse.

De asta am zis sa continui si asa a aparut si articolul de astazi. In functie de regiunea de unde provine fiecare si de nivelul cunostintelor agricole pe care le are, exista confuzii diverse si multiple intre zarzare, caise si corcoduse. Trebuie sa intelegi insa ca nu sunt acelasi lucru, cele trei fructe sunt diferite si n-au legatura una cu alta. Poate doar sa provina din aceeasi familie fructifera, asta n-o stiu.

Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse

Zarzare

Fiindca cel mai bine intelegem din poze, sa le luam pe rand. Zarzarele, arata ca in poza de mai jos. Da, seamana cu caisele, nu, nu sunt acelasi lucru. Poate doar inrudite, cum spuneam mai sus. Zarzarele se pot recunoaste dupa faptul ca sunt mai mici si patate pe o parte.

diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse, poza zarzare
sursa imagine: izestrea/flickr.com

Observam si faptul ca nu sunt asa rotunde precum caisele, da? Asa cum citeam pe undeva, zarzarele sunt ruda mai putin nobila a caiselor, sunt mai din topor.

Caisele

Caisele seamana cu zarzarele, da, sunt de acord cu asta, dar nu sunt. Sunt ceva mai rotunde, mai mari, mai galbene si mai ariene. Nu prea au pete sau chestii de genul, sunt mai pure.

diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse, poza zarzare, caise
sursa imagine: Francisc Vass/www.vefeo.ro

Corcodusele

Daca le prinzi pe primele doua, atunci scapi mai repede cu corcodusele. Din punctul meu de vedere, diferenta intre zarzare, caise si corcoduse este mai mare dar sa vedem. Corcodusele nu prea au nimic in comun cu celelalte, doar culoarea (desi sunt si rosii, nu doar galbene si portocalii). Sunt mult mai mici, au complet alt gust si au si coaja altfel, parca ar fi emailata. Nici zarzarele, nici caisele nu au o astfel de coaja.

sursa imagine: Alin B/flickr.com

Deci, ne-am lamurit? Ca sa fie mai usor, am facut un colaj cu cele trei fructe in ordinea articolului, zarzare, caise, corcoduse.

Eu zic ca se vede cu ochiul liber diferenta si ar trebui sa fie lamurita problema pentru eternitate!

Daca nu ma credeti insa, si dexonline da definitii diferite pentru zarzare, caise si corcoduse.

Tu cum stii, la tine in zona cum se zice si la ce?


Ca de obicei, te invit sa te abonezi la blog (baga si tu mailul in campul din dreapta sus) ca sa fii la curent cu urmatoarele articole si nu uita sa dai un like si un”see first” pe pagina de facebook, Dupa Bloguri

Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse
4.7 (93.33%) 3 votes

7 comments

  1. Taranii prosti, daca au prins la mama lor asa, asa vor spune pana la moarte! Nu am gasit, pana acum (si am 76 de ani) vreun loc din Romania unde corcoduselor sa li se spuna altfel decat zarzare!

    1. Dle Smarandescu,la noi in Ardeal la mirobolan ii se spune corcodus,si nu altfel,iar zarzarul e acea „caisa” salbatica,adica iesita din sambure,iar caisa…clar.

    2. Iar eu am auzit abia la 20 de ani denumirea de „zarzare” data corcoduselor! Am copilarit pe malul Mostistei, iar la noi in sat zarzara era o caisa mai mica si mai uratica, iar corcodusa era…corcodusa! Nu au nimic in comun unele cu altele, in afara de folosirea pt a obtine tuica. Corcodusa e inrudita cu pruna parca, iar zarzara cu caisa! Om fi unii tarani, dar doar pt ca in anumite zone se spune altfel, nu inseamna ca suntem prosti!

      1. Ma bucur ca gasesc oameni care stiu care e diferenta si care inteleg diferenta. Domnul de mai sus trebuie lasat in plata Domnului, dansul sufera de un complex de superioritate. :)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *