Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse

Nu mi-am propus sa transform blogul in vreo wikipedia sau Stiati ca… dar uneori aud lucruri care pe mine ma mira. De exemplu articolul cu Diferenta dintre taur si bou  l-am scris la misto si am fost uimit apoi sa vad cati oameni nu stiu care e diferenta si cati cauta asa ceva pe net si ajung la blogul meu. Tot intr-un context asemanator mi-am dat seama si ca oamenii nu stiu care e diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse.

De asta am zis sa continui si asa a aparut si articolul de astazi. In functie de regiunea de unde provine fiecare si de nivelul cunostintelor agricole pe care le are, exista confuzii diverse si multiple intre zarzare, caise si corcoduse. Trebuie sa intelegi insa ca nu sunt acelasi lucru, cele trei fructe sunt diferite si n-au legatura una cu alta. Poate doar sa provina din aceeasi familie fructifera, asta n-o stiu.

Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse

Zarzare

Fiindca cel mai bine intelegem din poze, sa le luam pe rand. Zarzarele, arata ca in poza de mai jos. Da, seamana cu caisele, nu, nu sunt acelasi lucru. Poate doar inrudite, cum spuneam mai sus. Zarzarele se pot recunoaste dupa faptul ca sunt mai mici si patate pe o parte.

diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse, poza zarzare
sursa imagine: izestrea/flickr.com

Observam si faptul ca nu sunt asa rotunde precum caisele, da? Asa cum citeam pe undeva, zarzarele sunt ruda mai putin nobila a caiselor, sunt mai din topor.

Caisele

Caisele seamana cu zarzarele, da, sunt de acord cu asta, dar nu sunt. Sunt ceva mai rotunde, mai mari, mai galbene si mai ariene. Nu prea au pete sau chestii de genul, sunt mai pure.

diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse, poza zarzare, caise
sursa imagine: Francisc Vass/www.vefeo.ro

Corcodusele

Daca le prinzi pe primele doua, atunci scapi mai repede cu corcodusele. Din punctul meu de vedere, diferenta intre zarzare, caise si corcoduse este mai mare dar sa vedem. Corcodusele nu prea au nimic in comun cu celelalte, doar culoarea (desi sunt si rosii, nu doar galbene si portocalii). Sunt mult mai mici, au complet alt gust si au si coaja altfel, parca ar fi emailata. Nici zarzarele, nici caisele nu au o astfel de coaja.

sursa imagine: Alin B/flickr.com

Deci, ne-am lamurit? Ca sa fie mai usor, am facut un colaj cu cele trei fructe in ordinea articolului, zarzare, caise, corcoduse.

Eu zic ca se vede cu ochiul liber diferenta si ar trebui sa fie lamurita problema pentru eternitate!

Daca nu ma credeti insa, si dexonline da definitii diferite pentru zarzare, caise si corcoduse.

Tu cum stii, la tine in zona cum se zice si la ce?


Ca de obicei, te invit sa te abonezi la blog (baga si tu mailul in campul din dreapta sus) ca sa fii la curent cu urmatoarele articole si nu uita sa dai un like si un”see first” pe pagina de facebook, Dupa Bloguri. 

24 thoughts on “Diferenta dintre zarzare, caise si corcoduse”

  1. Smarandescu Badea

    Taranii prosti, daca au prins la mama lor asa, asa vor spune pana la moarte! Nu am gasit, pana acum (si am 76 de ani) vreun loc din Romania unde corcoduselor sa li se spuna altfel decat zarzare!

    1. Dle Smarandescu,la noi in Ardeal la mirobolan ii se spune corcodus,si nu altfel,iar zarzarul e acea „caisa” salbatica,adica iesita din sambure,iar caisa…clar.

      1. Sunt din Brasov si nu am auzit niciodata cuvantul ‘mirobolan’ dar este o legatura evidenta intre termenul respectiv din limba franceza: ‘mirabelle’. Se poate ca mirobolan sa fie termenul originar al corcodusului. De asemenea in engleza termenul este ‘mirabelle plum’ care arata inrudirea corcodusului cu prunul.

    2. Iar eu am auzit abia la 20 de ani denumirea de „zarzare” data corcoduselor! Am copilarit pe malul Mostistei, iar la noi in sat zarzara era o caisa mai mica si mai uratica, iar corcodusa era…corcodusa! Nu au nimic in comun unele cu altele, in afara de folosirea pt a obtine tuica. Corcodusa e inrudita cu pruna parca, iar zarzara cu caisa! Om fi unii tarani, dar doar pt ca in anumite zone se spune altfel, nu inseamna ca suntem prosti!

      1. Ma bucur ca gasesc oameni care stiu care e diferenta si care inteleg diferenta. Domnul de mai sus trebuie lasat in plata Domnului, dansul sufera de un complex de superioritate. 🙂

    3. In Brasov corcodusele sunt corcoduse si zarzarele sunt zarzare, nu mai spun nimic de caise …. Zarzarele sunt mai rar intalnite in partile nostre, as zice chiar foarte rar, de aceea probabil confuzia. De fapt, pentru prima oara in viata mea am vazut zarzare in padurea Mihail Kogalniceanu (pe langa Constanta), nu le-am uitat de atunci.

    4. Nu va aprindeti asa tare ca nu e chestiune de viata si de moarte. Faceti niste cautari pe internet, prin dictionare si o sa va edificati singur. Multe convingeri puternice au fost zdruncinate de-a lungul vietii. Am un respect deosebit pentru taranii adevarati, chiar si pentru cei prosti care denumesc lucrurile in felul lor propriu. Va doresc numai bine.

  2. Silvia Besnea

    Sub caisul meu a rasarit un lastar cu radacini puternice pe care l-am plantat ! Acum dupa doi ani este plin de flori albe .Oare ce va face corcoduse sau zarzare ?! Cine poate sa-mi spuna ? Va multumesc mult !

  3. Bai oameni zarzarele cand sunt verzi sunt acre si au asa zisa pulpa mult mai densa corcodusele sunt mult mai dulci si mai zemoase.. Zarzarele sunt mai tuguiat in varf.. Corcodusele sunt perfect rotunde.. Caisa e caisa seamana mai mult cu piersica.. Se poate corci de asta unele au pete.. Dar ele sunt mult mai mari..sunt altoite si au o alta evolutie.. POATE CA VOI ORĂȘENII NU ATI VAZUT NICIODATA ACEI ZARZARI.. CAISUL ARE ȚEPI O ALTFEL DE STRUCTURA FATA DE AMARÂTII DE ZARZARII SI CORCODUSII SUNT FARA TEPI.. SUNT FOARTE MULTE DIFERENTE.. NICIODATA NU O SA VEDETI. SUTE DE CAISE INTR UN POM CUM GĂSIȚI IN CORCODUȘ SI ZARZARI.. SI CU ASTA V AM LAMURIT!

  4. Ba fraților voi toți trăiți pe alta planeta .Zarzărele și piersicile au „samburu” amar futu ……. mama ei de țărănie numai caisul are ” samburu” dulce plăcut .Daca sunteți atât de necunoscători va recomand bazarele turcești să vedeți ce valoare au miejii de cais .

  5. in unele zone zarzar= corcodus, si implicit fructele acestora. A se vedea definitia din DEX (definitia 2). nu are nicio legatura cu gradul de educatie al taranilor (de acord Marina?)

    zarzăr sm [At: GENILIE, G. 186/19 / V: (reg) ~zan, ~zar1, ~ăl, ~ăn, ~zun, (înv) ~zer / Pl: ~i / E: drr zarzără] 1 Pom fructifer din familia rozaceelor, asemănător cu caisul, cu frunze lat-ovale, cu flori mici, albe, cu fructe sferice mici, de culoare galbenă-portocalie sau roșie pătată, cu gust dulce-acrișor și cu sâmburi amari Si: (reg) cais (1), piersic, piersic de vară, (reg) tinghirel, zărzălui, zordolini (Armeniaca vulgaris). 2 (Reg) Corcoduș (Prunus cerasifera)

    sursa: MDA2 (2010)
    adăugată de raduborza
    acțiuni

  6. În nordul Moldovei, județele Suceava și Botoșani, zarzărele, caisele și corcodușele sunt cele prezentate în articolul de mai sus.

  7. La noi in sat,in inima ardealului caisele se numesc caise,corcodusele se numesc zarzane si zarzarele se numesc moroanțe(caise sălbatice zic unii)

  8. Este intelept a admite ca nu totul se reduce la alb si negru, mai exista si lucruri colorate…
    Pur si simplu in unele zone ale tarii corcodusul (Prunus cerasifera) este numit zarzar, corcodusul fiind… inexistent. Zarzarele (Armeniaca vulgaris) prezentate in articolul dvs sint numite asa doar in zonele in care se cultiva si caisi, din nevoia de a le diferentia. Articolul este insa folositor, mai ales pentru cei care n-au auzit de corcodus in viata lor, cum am fost si eu pina sa ajung in Dobrogea. Toate cele bune!

  9. La noi în banat corcodușele sunt corcodușe, caisul e cais. Mergeam în copilărie în vacanțe în Feldioara – Brașov iar acolo la corcodușe spuneau „zarzăne”. De zarzăre, un altfel de cais am auzit abia de câțiva ani, la noi nu se plantează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1