Stiai ca toate hartile lumii sunt gresite?

Da, am scris bine. Toate hartile lumii sunt gresite! Sunt gresite insa doar dintr-un anumit punct de vedere si hai sa vedem care e ala. Dar pana atunci…

tu stii cum au aparut hartile?

I le datoram lui nenea Ptolemeu, matematician grec, ramas in istorie pentru lucarile sale. El a activat si in alte domenii, cum ar fi astronomia, muzica (a scris o teorie a muzicii), optica si tot asa.

Insa este recunoscut pentru activitatea sa matematica. Pe la 150 d.H, a conceput un sistem asemanator celui al meridianelor. Practic, a impartit globul in 180 linii – latitudine si 160 linii – longitudine. Astfel a transferat cumva o suprafata rotunda – pamantul, pe o suprafata plana – globul.

A ajutat, dar nu chiar atat de mult, pentru ca era greu sa faci tranzitia si o mica deviere te putea pierde. Ce sa-i faci, daca nu facuse nimeni Waze-ul sau Google Maps.

A durat destul pana un alt domn, Mercator, a ajustat cumva toata treaba. Pe la 1500, el a imbunatatit sistemul si a reusit sa aduca harta mult mai aproape de realitate. Ca sa faca asta insa, a recurs la un mic artificiu tehnic (zici c-a fost roman si ca lucra la un post al carui nume rimeaza cu pantera). Practic, a umflat teritoriile. Mai exact, teritoriile aflate in aproprierea Ecuatorului sunt mai mici si cu cat se departeaza, cu atat sunt mai mari.

De asta de exemplu, un teritoriu precum Groenlanda, pare de dimensiunea Africii. In realitate insa, in Africa ar incapea Groenlanda de 14 ori. Acesta este motivul pentru care fiecare harta a lumii este gresita! Pentru ca nu reda cum trebuie proportiile, asa cum sunt ele in realitate.

Pai si ce conteaza?

Conteaza pentru o problema morala. Navigatia de astazi, nu e afectata pentru ca se folosesc sisteme de calcul care nu mai tin cont de problema asta. Educatia insa, se face tot pe baza accestor harti. Ca atare, se ridica o dilema si anume, oare reprezentarea marita a teritoriilor stabilita de populatie predominant alba, nu confera acesteia ideea de superioritate? Vorba aia, nu stiu, eu doar intreb.

S-a incercat rezolvarea acestei dileme in mai multe randuri, prin:

  • Harta de tip Coaja de portocala cojita sau mai corect Goode homolosine projection dar nu prea a prins
  • Harta de tip Dymaxian Projection Map, nici astea nu prea a rupt, imagini mai jos, pentru ambele

La acest moment, cea mai corecta harta a lumii, este considerata a fi harta AuthaGraph World Map – facuta in 1999 de catre Hajime Narukawa.

Daca ti-am deschis pofta pentru harti, uite, te las cu ceva spre fantastic asa. Una dintre cele mai cunoscute harti ale lumii, este cea care se presupune ca a fost facuta, de amiralul si cartograful Piris Reis pe la 1513. A starnit marti controverse si intra in sfera obiectelor din teoria conspiratiei.

De ce e o harta controversata?

Pentru ca in teorie cel putin, prezinta o Antarctica cu muuuult inainte sa fie descoperita si fara zapada pe ea. Mai mult de atat, desi a fost desenata pe o piele de gazela (o fi fost pandemie si pe la turci pe atunci si au cumparat aia toata hartia?), foloseste sistemul de proiectie al lui Mercator. Or in teorie cel putin, asta a inceput sa fie folosit prin Europa prin secolul 16.

Si inca cateva de genul. Dar sa lasam conspiratiile in seama celor plictisiti.

Iti las si vide-ul care a stat la baza acestui articol, el m-a inspirat si el mi-a dat si principalele directii.


surse imagini: pixabay.com si wikipedia.org

2 thoughts on “Stiai ca toate hartile lumii sunt gresite?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1