Imi plac grupurile de facebook dedicate cartilor.
Incep sa-mi displaca din ce in ce mai mult unii dintre membrii acestor grupuri, sunt hipsterii literaturii, un soi de fanatici prosti, falsi puritani si intelectuali, genul de crestini care-ti dau cu crucea in cap si flegme intre ochi, ca ei au citit doar Vechiul Testament. Sau genul de feministe care se plang de discriminare in timp ce poarta tricouri cu „m***e barbatilor”!
Categoria I: Imi place s-o tin in mana!
Cei care se lamenteaza de zor „vai! e altfel cand o tin in mana”! Aham. Cititul e citit – poate iti era dor de vreun truism.
Formatul fizic are avantajele si dezavantajele lui, formatul electronic la fel, audiobook-ul la fel. Sa nu mai defecam pe noi.
Informatia transmisa de carte e fix aceeasi, indiferent de mediul de pe care o asimilezi tu (daca o asimilezi).
Ca esti tu nostalgic ca pe vremea ta (ma includ aici) nu exista alta varianta si ai tu amintiri cu carti gasite in pod la mata-mare, e alta discutie. Asta NU inseamna ca formatul fizic, pe hartie este mai valoros. Este mai valoros pentru tine, pentru ca iti declanseaza tie amintiri. E atat de greu de inteles? Mai citeste si o carte despre dezvoltare personala, poate iti intra si asta in creier.
Desi da, stiu, nu e la fel de interesanta ca o carte in care el e o scarba, ea o virgina feminista, ea il schimba pe el si s-au f***t fericiti pana la adanci batraneti.
Categoria II: mie imi place mirosul cartilor!
Uite, hai sa-ti zic un secret: cartile se citesc bossule, nu se miros! Ce anume iti place la mirosul cartilor? Plumbul din tus? Rahatul gandacilor si al soarecilor care au trecut peste ele – daca vorbim de cartile de anticariat? Mirosul de mucegai?
Ai voie sa mirosi o carte daca are cocaina pe ea.
Nu ma intelege gresit, eu sunt fan al cartilor de anticariat (gasesti destule articole pe site pe tema asta ca sa te convingi) imi place vibe-ul dat de ele si acea „flava”. Dar sa nu ne mai c***m pe noi atat cu mirosul.
Daca tu cumperi carti ca sa le mirosi e ca si cum nu stiu, chemi un Uber ca sa te uiti la el. Asa faceai si cu manualele, este? In loc sa inveti, tu le miroseai. Se vede.
Categoria III: vai, eu tin la cartile mele, le pastrez pe toate!
Si ce anume faci cu ele, ti le bagi in fund? Sa fim sinceri. Sa presupunem ca in 10 ani, citesti cateva sute de carti – irelevant numarul, nu stiu, sa zicem 200.
Bun. Din alea 200, o sa-ti placa rau, rau, rau, maxim vreo 10-15. Sansele sa le recitesti inca o data in viata, sunt foarte, foarte mici chiar si daca vorbim doar de astea.
Si atunci, de ce c***t vrei sa le pastrezi?
Iti spun eu de ce. Din acelasi motiv pentru care negrii care erau saraci si acum au bani isi iau lanturi de aur. Ca sa vada lumea ca nu mai sunt saraci.
Tu tii cartile ca pe trofee. Ca sa vada lumea cat de intelectuala esti tu si cat ai citit la viata ta. Nu mai mieuna pe net ca tii la carti etc. Esti la fel ca ala cu mirosul de mai sus. Cartile se pastreaza in cap, nu neaparat in biblioteca.
Tine-le pe cele care iti sunt foarte dragi si pe cele din care ai de invatat sau pentru care ai nevoie de lecturi suplimentare ca sa le digeri. Incolo, fa-ti o lista. Nu e nevoie sa le tii in casa.
Daca simti nevoia de expunere, ai pe goodreads.com, iti poti face liste publice sa te lauzi in toata lumea.
Categoria IV: da’ si mie pdf.ul sa moara mama, ca io as citi da’ n-am bani!
Boss, cititul nu e un drept, este un hobby daca vrei s-o iei asa. Esti de fapt un mizerabil care considera ca filmele, muzica si cartile sunt mocca si ca nu trebuie sa dai bani pe ele. Cinema? Nu ma, ma uit acasa, de pe filelist, ca e mocca. Muzica? Plm, youtube in cel mai bun caz si fara reclame, mortii lor, sa faca artistul bani de pe urma reclamelor pe timpul meu? Pai sa-mi dea bani ca ma uit eu la muzica lor! Ei mie! Las’ ca fac ei bani, eu ii respect!
Carti? Pai sa dau bani pe ele? Da’ pdf n-are nimeni? Aaaa nu, nu pe emag sau ceva, NU vreau sa cumpar pdf-ul! Eu il vreau mocca! Da’ scriitorul cu ce se alege? Pai cu respectul, cu faptul ca l-am citit eu!
Te-ai dus vreodata la vreo macelarie sa ceri 3 kile de carne gratis? Presupun ca nu. Si atunci, de ce ai pretentia sa primesti cartile mocca? Daca nu esti dispus sa dai banii pe ele, nu mai citi. Nu faci nimanui vreun bine asa cum ai tu impresia.
Si stii de ce? Pentru ca esti un jegos. Si daca citesti o carte in format pdf si-ti place, tot n-o s-o cumperi. Si esti suficient de jegos si sa dai fisierul ala mai departe, prietenilor tai.
Da’ n-am bani sa cumpar carti! E o scuza ieftina. Poate n-ai bani sa cumperi anumite carti. Da, asta pot s-o cred.
Dar cata vreme exista site-uri ca targulcartii.ro (si nu, nu sunt platit pentru mentiunea asta) unde se gasesc carti la 1 leu (eu am cumparat si citit carti de acolo, cauta pe blog) n-ai nicio scuza. Cu cat dai pe un pachet de tigari iti cumperi 10-20 de carti. Deci mars!
Literatura (mai ales aia romana) trebuie sustinuta. Nu bagi bani, nu iese calitate.
Categoria V: vai, cate carti mi-am cumparat si luna asta!
Yeiii… inca o pisi care face poze cu 70.000 de carti, toate de calitate minim indoielnica. Super. Ai mai cumparat inca 30.000 de carti de turkish delight (sau le-ai primit).
Sunt atat de calitative, incat editura sau autorul nu si-au permis macar o coperta mai de Doamne ajuta! Coperta e de regula o imagine cu un p*****u si-o pisi. Amandoi sunt in semi-intuneric, se uita in jos – de zici ca se uita dupa bani – se ating timid. Bleah. Pauza de voma.
Inteleg si literatura de genul. Are rolul ei. Orice carte e buna, ai ceva de invatat din ea. Unele sunt carti usoare, de relaxare. Nu am pretentia ca fiecare carte citita sa fie una clasica, revelatoare, schimbare de viata etc. E foarte ok sa existe diversitate si mai multe tipuri de carti, pentru toate varstele si pentru toate gusturile.
Dar… las-o in ma-sa de treaba! Nu-mi mai flutura prin fata ochilor poze cu alea 20 de carti citite de tine luna asta. Doar atat ai reusit? Avand in vedere ca sunt carti de ~ 100 de pagini, scrise cu font de 18, cam putine. Sau te-ai masturbat la partile unde el o atinse pe umar, ea tresari si mameloanele ei feciorelnice se intarira etc.?
Hai, recunoaste, nu e o rusine.
Citeste ce vrei dar mai las-o jos cu laudatul „am citit 100 de carti luna asta!” Cred si eu, avand in vedere ce citesti.
Categoria VI: vai! ce ma scot din sarite toti astia de mai sus!
Si asta sunt eu, aici mi-e locul. Iubesc cartile, ca si voi. Singura diferenta este ca eu le si respect. Si de asemenea, am invatat sa citesc pentru mine, nu pentru altii. Cam asta faci tu, prietene, oricare dintre astia de mai sus.
Tu vrei doar atentie si faci asta prin intermediul cartilor. Dar sunt si alte metode de a primi atentie, uite, poti sa-ti faci un blog! Sau si mai bine, mergi la un psiholog. E nevoie de o persoana autorizata care sa-ti spuna ca ai o problema – survenita probabil din copilarie – si pe care ar trebui sa o rezolvi.
Iti garantez, o sa te simti mult mai bine dupa aia.
Si desi articolul nu are probabil cel mai prietenos ton, intentia nu e de a jigni pe cineva. Ci doar de a atrage atentia asupra faptului ca trebuie sa ne concentram pe citit, nu pe altceva.
Citesti pentru a citi sau citesti ca sa se stie ca citesti?
sursa imagini: pixabay.com
La faza cu mirosul nu sunt de acord… Adică, care ar fi problema dacă îți place mirosul de cărți vechi sau noi? Nu cred că ar achiziționa cineva o carte doar ca sa o miroasă :)) Nu poți simți mirosul unei cărți pe care o și citești in același timp? Nu știu,mi se pare lipsită de sens ideea asta..
Ba da, ai dreptate. Acolo am exagerat eu pentru efectul artistic. :)) Nu am o problema cu toti oamenii carora le place mirosul cartilor, de altfel si mie imi place. Ma scot din sarite insa aia care miauna pe net „vai! formatul electronic e de c***t, eu vreau s-o miros!”. De aici a pornit ideea in sine.
Ca sa rezum, faptul ca si mirosi o carte, foarte nice, nimic de zis. Dar cand asta e singurul argument pentru care arunci cu fecale pe alte formate sau ceva, mi se pare ca doar suferi de tine.
Apoi, in apararea mea sa stii ca e un articol scris la nervi. In ziua respectiva am stat destul de mult pe niste grupuri de Facebook si m-au enervat atat de tare ca am simtit nevoia sa refulez pe tema asta. De altfel, astea sunt niste frustrari mai vechi, pana acum doar nu le-am pus pe foaie. 😀
Da, te înțeleg. Intra-adevar, mi-am dat seama că a fost scris la nervi articolul. :))) Dar în mare parte sunt de acord. 🤷
Multumesc 🙂
Pingback: 6 siteuri de unde poti obtine carti gratis