ilustratie carti

Carti gratis

Parerea mea despre ce inseamna o carte pentru mine dar si ce parere am in legatura cu „da si mie pdf-ul” e aici. Dar daca vrei sa citesti totusi si vrei carti gratis, macar ia-le din surse legale. Nu ca le-a urcat cineva pe stiu eu ce site dubios, ci surse legitime.

Ok, poate nu vei gasi aici ultimele carti lansate dar poti gasi carti bune. Dintr-o astfel de sursa am citit eu Minele regelui Solomon, o carte excelenta – revin cu o recenzie in curand.

Pssst! In articol o sa gasesti si o sursa pentru audio books dar si una cu literatura pentru copii.

Carti gratis

Sunt mai multe surse de unde poti gasi astfel de carti si hai sa le vedem. Ca sa fie clar si de ce aceste site-uri sunt legale si altele nu, din doua motive:

  • vorbim de carti gratuite pentru ca sunt puse de scriitori la dispozitia publicului larg
  • sau carti pentru care a expirat termenul legal de copywright astfel incat acum fac parte din ceea ce americanii numesc „public domain”

Atentie! Sursele sunt mentionate aleatoriu, nu e vreun top.

Google Play

Dap, pe langa jocuri, muzica, filme etc. ce mai vand ei pe acolo au desigur si o sectiune de carti. Aici poti gasi carti in format electronic, unele cu plata, altele contra cost.

Le poti gasi fie selectand optiunea de „gratuit” – ca in imaginea de mai jos, fie cautand „free ebooks”. Te poti juca cu filtrele pe acolo astfel incat sa gasesti ceva pe gustul tau.

carti gratis google play
captura de ecran Google Play

Proiectul Gutenberg

Daca n-ai auzit pana acum numele de Gutenberg, poate ar trebui sa stii cateva chestii. Mai intai, el este considerat parintele tiparului modern – cel putin varianta europeana. De asemenea, el a fost si primul vanzator de un best seller si anume Biblia Gutenberg. A fost prima lucrare de masa, tiparita incepand cu anul 1455.

Ca atare, a ramas cumva in istoria oamenirii ca un soi de parinte al cartilor. De exemplu, in spatele acestui site editorul se numeste la fel, Gutenberg.

Revenind la idee, avem aici o sursa excelenta de carti gratis, Project Gutenberg. Este un proiect non-profit, initial de Michael Hart, cel ce a si inventat cartile electronice in 1971. Mii de voluntari din lumea intreaga participa la acest proiect ajutand la digitalizarea cartilor.

Sunt vrei 60.000 de ebook-uri pe aici, nu prea ai cum sa nu gasesti ceva pe gustul tau.

captura de ecran proiect gutenberg
captura de ecran Proiect Gutenberg

Open Library si Internet Archive

Si acesta este un proiect free, non-profit. Este un side-project sa spunem asa al Internet Archive. De asta le-am si pus impreuna.

Exista insa o mica diferenta intre ele. Open Library este dedicat cartilor, in schimb, pe Internet Archive gasesti extrem de multe lucruri. Si video si poze, fragmente de ziare, postere vechi etc. Daca ceva a exista vreodata in vreun format, sunt sanse mari sa gasesti aici.

Eu l-am folosit de multe ori ca resurse – sunt cateva bucati grafice misto gasite acolo din care m-am inspirat.

captura de ecran open library
captura de ecran Open Library

ManyBooks

La fel si aici este un proiect de ebooks (ai de ales) cu o gramada de lucrari clasice, pe care le poti downloada si citi linistit. Sun vreo 29.000 de carti aici, eu zic ca ai de unde alege.

Imi place ca sunt foarte bine organizate, pe categorii, site-ul e curat, se misca rapid si gasesti rapid ce ai nevoie.

captura de ecran manybooks.net

Librivox

Formatul audio prinde teren. E si normal pe undeva, stiu oameni care asculta in masina, in drum spre munca, la sala etc. Personal eu nu pot sa ascult carti, pentru ca nu reusesc sa ma concentrez si imi pierd rapid atentie.

Dar pentru cine este fan al acestui tip de carti, atunci poftim, Librivox, unde gasesti iarasi o gramada de carti audio.

captura de ecran librivox

Carti pentru copii – universitatea Maryland

Sa nu uitam de cei mici, ar trebui incurajati sa citeasca. Si daca tot le plac dispozitivele electronice, atunci sa le foloseasca ca sa citeasca pe ele, nu ca sa-si piarda vremea cu porcarii (cum facem si noi de altel).

Asadar, universitatea Maryland, a decis sa puna la dispozitia publicului din intreaga lume carti adecvate copiilor.

captura de ecran universitatea Maryland
captura de ecran universitatea Maryland

Cam atat, acestea sunt site-urile care mi-au atras mie atentia, mai sunt si altele, desigur. Poti arunca un ochi si pe acest articol pentru alte surse de carti gratis – de altfel l-am folosit si eu pentru documentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *