monument sabia dacica falx orastie

Falxul si sica, armele dacilor

Nu stiu ce mi-a venit sa scriu articolul asta. Poate sa fie din cauza faptului ca am revazut recent Dacii, Columna si Burebista. Ah si iti recomand si asta: The Hunt for Transylvanian Gold, de pe netflix. Pe acesta din urma l-am vazut cu ceva scepticism la inceput dar ulterior (am si verificat cel putin partial informatiile de acolo) l-am luat in serios. Dar hai sa vorbim despre falx si sica armele dacilor.

Falxul si sica armele dacilor

Sa stabilim ceva de la inceput. Eu nu sunt dacopat. In acelasi timp sunt insa un fan al dacilor si mi-ar placea sa existe mult mai multe informatii istorice despre ei, traditiilor lor s.a.m.d. Informatii reale, sustinute de dovezi, nu fabulatii, nu presupuneri (desi istoria in sine, este un soi de puzzle bazat pe pareri). Iar in cazul dacilor, este foarte greu sa determini o gramada de chestii pentru simplul fapt ca nu exista izvoare scrise sau sunt foarte rare etc. De ce, habar n-am, dar asta face toata treaba mult mai grea.

Din dorinta de a prezenta totusi informatii cat mai exacte am decis ca pentru documentarea acestui articol sa folosesc surse externe. Le voi mentiona la sfarsitul articolului. Asta pentru ca si pe baza acestui subiect, armele dacilor exista controverse si oameni care sunt foarte dornici sa mictioneze pe ele (de obicei tot romani).

De ce? Pentru ca s-au creat tot felul de legende in jurul acestor mituri, mai mult sau mai putin exagerate. Dar hai sa vedem care erau aceste arme.

Falxul

Din ce inteleg, cuvantul este de origine latina si inseamna secera/ incovoiat. Nu este foarte clar, dar se presupune ca existau mai multe tipuri de falces (inteleg ca acesta este pluralul corect). De exemplu, un tip mai lung care se manevra cu ambele maini si cumva era folosit pentru lupta mai la distanta. Dar si un tip de lama mai scurta, care se putea utiliza cu o singura mana, alaturi de un scut.

Sabie curbă – falx, Sarmizegetusa Regia (Grădiştea de Munte, jud. Hunedoara) sursa: https://www.mnit.ro/

Cam asa arata, nu se stie insa foarte multe despre maner pentru ca din ce am citit, nu prea exista astel de lame cu manerul intreg.

Izvoarele istorice spun ca falxul era o arma formidabila si din cauza ei, inginerii romani au fost nevoiti sa ranforseze scuturile si coifurile soldatilor cu benzi de metal. Asta pentru ca (cel mai probabil cea tinuta cu doua maini) din cauza formei si fortei de lovire, putea penetra usor armura. Varful foarte curbat o facea de asemenea o arma periculoasa, pentru ca putea foarte usor agata si trage scutul, armura etc. lasand legionarii descoperiti.

Din punctul meu de vedere, nu cred ca era deloc placut sa vezi vreo namila barboasa cu blana de ceva pe el urland care vine spre tine cu ditai sabia in mana (cel putin asa imi imaginez eu ca aratau).

Reprezentari ale acesteia se gasesc atat pe Columna lui Traian cat si pe monumentul de la Adamclisi. Pentru istorici insa nu e clar care dintre aceste reprezentari sunt cele reale sau cele exacte. Asta pentru ca la un studiu amanuntit reiese ca sunt diferente intre cele doua monumente.

Sica

Iarasi si aici sunt ceva discutii, cel putin la nivel de terminologie. Dupa unele surse, falxul era o arma de doua maini, iar sica era varianta mai scurta, pentru o mana.

Dupa alte surse insa, sica era de fapt asemanator unui pumnal. Cum spuneam, exista ceva confuzie si cu privire la cate tipuri de falces existau (se considera ca erau vreo patru tipuri).

Pentru mine, falxul si sica sunt asemanatoare celor doua sabii purtate de japonezi, katana si wakizashi.

Adica falxul era sabia in sine si sica, pumnalul. Avea aceeasi forma si caracteristici ca si falxul doar ca era mult mai mica ca dimensiuni – cred ca undeva la jumatate.

De retinut si interesant este ca ambele arme nu prea aveau un design pentru impungere. Erau mai degraba arme pentru retezat si lovituri directe, cu taisul, de sus in jos, din lateral etc. Din cauza varfului curbat. Probabil cineva experimentat in ale manui era cu adevarat un luptator de luat in seama.


Anumite surse (nu stiu insa cat de credibile sunt) mentioneaza si valoarea acestor arme. In sensul in care se spune ca in perioada respectiva, falxul valora greutatea lui in aur, atat de apreciata era.

Evident, oricine are informatii in plus (sau diferite) despre aceste arme dar si despre daci in general (carti, articole, imagini etc.) este rugat sa-mi lase un comentariu sau sa-mi trimita un email. Rugamintea este insa sa fie din surse istorice si macar cat de cat verificate si nu fantezii.

Uite si un review al acestor arme, reproduceri moderne, desigur.


surse de informare:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *