ilustratie razboinic barbar

Filme cu daci | Dacii, Columna, Burebista

Articolul de azi contine mini recenzii despre trei filme, toate trei filme cu daci. Cand e vorba de filme romanesti dar nu numai, sunt trei dintre preferatele mele. Ma refer strict din punct de vedere al unui cinefil.

Inainte de a incepe propiu-zis sa sa vorbesc despre ele, vreau sa spun ca aceste filme eu le-am privit strict ca pe niste filme si atat. Am inteles si nu le-am considerat niciodata niste documentare, de asta sunt relaxat cu privire la adevarul istoric (relativ oricum) prezentat in ele sau de posibilele hibe cu privire la tinute, decoruri etc. Mi-au placut prin subiect si prin faptul ca m-au ajutat sa vizualizez istoria invatata la scoala si cartile citite pe tema dacilor si a razboaielor cu romanii. Atat.

Asta nu inseamna insa si ca nu stiu care a fost scopul lor si evident, protocronismul prezent la fiecare pas. Insa am decis sa ignor aceste aspecte si sa ma concentrez efectiv pe zona cinematografica.

Acestea fiind zise sa trecem la treaba si cum spuneam mai sus astazi va prezint niste:

Filme cu daci

poster film Dacii 1967

Dacii | Romania-Franta |1967

Daca nu-ti place filmul, uita-te macar la poster. Ala zic eu ca n-are cum sa nu-ti placa, mie imi place maxim.

„Dacii” este o coproductie romano-franceza si este debutul in regia de lungmetraj a lui Sergiu Nicolaescu. Este un film in care il remarci instant pe Amza Pellea in rolul lui Decebal desi sunt foarte putini cei care stiu ca vocea a fost dublata de actorul Emanoil Petrut, pentru ca in perioada respectiva Amza avea o afectiunea la corzile vocale si nu putea vorbi.

Filmul dezvaluie foarte bine inca din start despre ce o sa fie pentru ca secventa de deschidere ne arata o cetate inchisa in fata careia se afla o oaste romana. Zidurile sunt goale, doar un singur om sta sus pe zid, cu mainele in sold, neinfricat. La raspunsul „Stapanii lumii” primit la intrebarea catre romani „Cine sunteti voi?” Decebal, caci evident, el era pe zid raspunde suav: „Veti ajunge, daca noi vom pieri!”.

Filmul este o combinatie de film cu tema istorica, film de lupta/actiune dar si drama sau film de dragoste.

In prim-plan sunt evident dacii si lupta lor cu romanii. Ne sunt prezentate atacurile lui Domitian si campania pregatita impotriva dacilor dar si masurile luate de Decebal pentru aparare, inclusiv masuri complexe si de durata ca infiltrarea unui spion la Roma cu zeci de ani inainte. Cand insa intervine si dragostea intre atacator si aparatoare, se complica lucrurile si mai mult.

Despre „Dacii” in „Secolul cinematografului„se scria ca:”Meritul regizorului este de a fi imprimat un neastampar continuu, de a fi creat o fervoare a imagnii, adica ritm si tensiune„(Fl. Potra).

De la mine ia un 9 fara probleme.

poster film Burebista

 Burebista | Romania | 1980

„Burebista” a fost facut 13 ani mai tarziu fata de „Dacii” si a fost regizat de un alt regizor roman si anume Gheorghe Vitanidis.

Desi sunt referiri la confruntarile daco-romane si in acest film, accentul este pus mai mult pe Burebista (George Constantin) si mai putin pe romani. Sunt si aici parti de conflict si lupta cu romanii dar in cantitate mai mica, ceea ce il face diferit fata de alte filme cu daci.

Romanii, atrasi de aurul dacilor pregatesc o incursiune pe termen lung, dar incep prin a ocupa porturle grecesti pe timp de iarna urmand ca ofensiva catre daci sa inceapa mai tarziu. Nemultumit de acesta vecinatate, Burebista si aliatii sai hotaraste sa elibereze cetatile. In acelasi timp insa dar oarecum in paralel mai are de luptat si cu celtii si cu uneltirile lor, pusi pe jefuit si pe uneltiri.

„Burebista” este un film epic din punctul meu de vedere, ce are de toate. O distributie buna ce se achita excelent de sarcini, un scenariu bun, cu o poveste complexa ce contine de toate, dramatism, scene bune de actiune cu multi oameni etc.

Nota mea este 10 fara discutii.

poster fim Columna

 Columna | Romania-Germania | 1968

Film tot despre daci vs romani, dar este un alt „episod” sa-i spunem asa pentru ca impinge totul la nivelul urmator. Efectiv, este prezentat pe scurt si depasit razboiul cu romanii si actiunea are loc in Dacia cucerita, cea in care dacii ce au mai ramas si romanii traiesc impreuna.

„Construit” dupa un scenariu de Titus Popovici si regizat de Mircea Dragan, „Columna” fata de alte filme cu daci mi s-a parut un film mai profund pentru ca se axeaza cumva mai putin pe lupta, pe actiune si mai mult pe scenariu, pe poveste, pe replici. Este de altfel un film cu replici celebre, samplat cel putin o data in piesele de rap romanesc. Una din replicile utilizate este:

-Sa nu ne plecam genunchii niciodata, in fata nimanui!

-Nici chiar in fata zeilor?

-Nici!

Decebal este prezentat ca un erou dintr-o bucata, un om intreg ce lupta pana in ultima clipa pentru el dar mai mult pentru al lui. Este un film cu daci in care sunt prezentate (ca si in celelalte doua de fapt) destule simboluri nationale si este facut astfel incat sa-ti dea un imbold patriotic. Exceptand perioada in care au fost facute si conducatorii ei, eu nu vad nimic rau in asta – cu conditia sa pastram proportiile.

Clar nota 10 pentru acest film.


Cam astea ar fi filmele romanesti cu daci sau cu siguranta acestea sunt cele mai de succes. Incheiem aici „transmisia” si vreau doar sa va mai spun ca daca v-am convins sa va uitati la ele, le puteti viziona la calitate HD chiar pe youtube.


surse imagini: pixabay.com si wikipedia.org

3 thoughts on “Filme cu daci | Dacii, Columna, Burebista”

  1. Pingback: Falxul si sica armele dacilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *