Diferenta dintre atlas si atlaz si atlant

Diferenta dintre atlas si atlaz si atlant

Mai lasam un pic pasarile de curte si sa mai vedem si care e diferenta dintre alti termeni. Si pe lista de azi avem trei termeni dar care de fapt se transforma in vreo cinci si o sa vezi mai jos de ce. In prim-plan vom avea diferenta dintre atlas si atlaz dar mai putem adauga si atlant pe lista din cam acelasi motiv. Este un termen relativ asemanator (lingvistic vorbind) dar ceva mai lung.

Diferenta dintre atlas si atlaz si atlant

Ca de obicei, apelam la dexonline pentru a vedea care sunt definitiile pentru acesti termeni si hai sa vedem:

Atlas:

ATLÁS1,atlase, s. n. I. (Anat.) Prima vertebră cervicală, care se articulează cu occipitalul și cu axisul. II. Colecție de hărți geografice, sistematizate după anumite criterii. ♦ Colecție de imagini, hărți, grafice etc., folosită ca material documentar ilustrativ într-un domeniu științific. Atlas lingvistic. ♦ (În sintagma) Atlas cultural = emisiune de radio sau televiziune care cuprinde noutăți culturale, informații culturale etc. [Pl. și: (II) atlasuri] – Din fr. atlas.

Definitia medicala pentru vertebra, n-o stiam, o stiam pe cea cu sensul de colectie de harti etc. Aici as vrea sa mai mentionez insa ca Atlas, mai are si un alt sens. Provine din mitologia greaca si era numele unuia dintre titanii care s-au luptat cu zeii. Au pierdut lupta si Atlas a fost pedepsit sa poarte pe umeri bolta cereasca pe vesnicie. De asta toate statuile cu el il imagineaza tinand pe umeri globul pamantesc etc.

Atlaz:

ATLÁZ, atlazuri, s. n. Țesătură de mătase cu un sistem de împletire a firelor care-i dă un luciu și un desen special, pe o singură față. Un sînge purpuriu văpsi pielea lui lucie ca atlazul. NEGRUZZI, S. I 42. Cu scurteica de atlaz Face multora-n necaz. TEODORESCU, P. P. 314. ◊ Fig. Luna plutește bălaie… Pe-un nor de atlaz. MACEDONSKI, O. I 15. – Variantă: atlas (G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 103, BĂLCESCU, O. I 17) s. n.

Atlaz… e un termen mai greu de explicat. Practic vorbim de o tesatura dar cumva o tesatura facuta in mod special. In engleza, atlazul ar fi satin si cred ca materialul acesta este mult mai cunoscut.

Am zis ca mai discutam insa de un termen si anume atlant. Este un termen derivat din primul, din Atlas si are doua sensuri: o statuie a unui barbat incovoiat care inlocuieste un stalp, o coloana. Iar al doilea sens, se refera la un locuitor al legendarului continent Atlantida.


Hai sa sintetizam:

  • Atlas – culegere de harti/ ilustratii/ informatii etc;
  • Atlas – numele unui titan din mitologia greaca
  • Atlaz – un tip de tesatura
  • Atlant – derivat din Atlas, o statuie incorporata intr-o coloana
  • Atlant – numele unui locuitor din Atlantida

Cam aceasta ar fi diferenta dintre atlas si atlaz si atlant.


sursa imagini:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *