Colti-Lungi, Uniunea Triburilor de Alex Cuc

Colti-Lungi, Uniunea triburilor de Alex Cuc, este un roman fantasy aparut in 2016 la editura All. Era de mult pe lista mea, cred ca-l gasisem intamplator pe goodreads si m-a atras coperta iar ulterior l-am cumparat. Da, daca a ramas cineva blocat acolo, eu sunt genul de om care ma uit si la coperta. O coperta banala nu m-ar fi facut sa ma uit. Hai sa vedem insa despre ce este cartea.

coperta carte Colti-Lungi, Uniunea Triburilor de Alex Cuc mic

#sinopsis Colti-Lungi, Uniunea triburilor de Alex Cuc

Undeva prin Amazon, o gagica, doamna Sarah Reed, ziarista, vrea sa ajunga sa scrie un reportaj despre triburile din Amazon, vanatori de capete sau nu. Gaseste un ghid gen dar acesta nu e ceea ce pare. Dupa ce ajunge in jungla, isi da seama ca aceasta este o capetenie, ba chiar capetenia celui mai mare si mai puternic trib din Amazon, Jagudo.

Ea nu prea-si da seama ce cauta pe acolo si ii e greu sa-l citeasca pe el. Aude tot felul de povesti pe care nu le crede, pentru ca nu are cum.

In paralel, prin jungla circula o brigada de mercenari, ce cauta acest trib Jagudo si pe aceasta capetenie. Ce vor de la el? Greu de zis.

Ziarista a nimerit insa intr-un mediu tulbure si intr-o perioada urata. Indigenii sunt porniti impotriva albilor ce le taie padurile, le distrug viata si nu au respect pentru cultura si zeitatile lor.

#ochiul critic Colti-Lungi, Uniunea triburilor de Alex Cuc

Este o carte despre care nu stiu ce sa zic. Nu e o carte rea dar este o carte care pare ca are cumva ceva lipsuri, desi sunt greu de identificat. Tocmai din cauza asta o sa incerc sa spun pe scurt ce mi-a placut si ce nu.

Mi-au placut:

– ideea povestii, desi nu este una noua. Vorbim de un clash intre culturi, despre modern vs antic, natural vs tehnic etc. Este insa destul de ok pusa in practica
– ok structurata cartea si povestea, curge bine
– ok ca numar de personaje si distributie si antiteza dintre ele
– cel putin uneori cumva mistica si reusea sa te prinda

Ce nu mi-a placut:

– relativ subtire, stiu ca e o carte fantasy si nu vreuna de filosofie dar mi s-a parut ca nu e asa concentrata, lipseste ceva
– personajul Sarah Reed, este aproape in plus. Nu are vreun mare aport pe acolo, desi participa la niste faze cheie dar efectiv, pare ca n-are ce sa caute in carte
– personajul principal, Colti-Lungi, poate mergea construit mai bine, sa fie mai deep, mai mistic
– cam lunguta povestea uneori si pierdea cumva din emotie pe drum
– o bucata din poveste duce de la lupte mistice and shit, la chestii gen spre Rambo si nu prea m-a spart

Ar trebui sa ma opresc aici, nu de alta dar s-ar putea sa para ca este o carte rea si nu e asa. Per total este o carte ok, o lectura placuta.

Da, are niste minusuri – in sensul in care aceste minusuri nu mi-au dat entuziasmul acela maxim. In acelasi timp insa, am terminat-o si n-am dat-o deoparte – ceea ce fac cu cartile care nu-mi plac. Deci ma repet, nu e o carte naspa, dar nici o super-carte. Este o carte onesta, isi face treaba si daca iti doresti o lectura placuta si usoara, atunci ti-o recomand.


O poti cumpara de pe libris, la pret redus (link afiliat).


Nu uita,  daca esti roman, sustine literatura romana!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *