Ca blogger, dar nu numai, consider că ar trebui să mănânc publicitate pe pâine. Cărțile de marketing și cele de advertising te pot ajuta, îți pot da niște hint-uri când e vorba de scris. Chestii ce țin de content writing, cum să scrii, cum să-ți structurezi articolul și tot așa. Mi se pare important să știi câte ceva din chestiile astea.
Desigur, trucurile de advertising nu îți vor face un articol bun din unul prost. Contează evident și ce spui, nu doar cum. Cele mai bune articole sunt echilibrate și au și un conținut interesant și o formă șmecheră.
Pe undeva cam asta face și Introducere în creativitatea publicitară, este un manual ce îți vorbește despre această parte a publicității. Nu exagerez, este un manual la propiu, nu genul de carte prezentată pe aici, precum Ogilvy, Caples, Hopkins sau chiar Godin.
Este împărțită în 5 capitole mari ce tratează cam tot ce înseamnă publicitate. La început, a fost ideea, și acesta este primul capitol, spart la rândul său prin o grămadă de subcapitole. Autorul are un mic flash-back, trece oarecum prin istoria publicității și ne prezintă la început câteva dintre cele mai tari reclame apărute vreodată.
Intră apoi în detalii și diseca idea și principalele ei caracterestici, cum ar trebui să fie șamd. Fiind scrisă în anii ’00, se contrazice un pic cu cărțile mai vechi pe această temă. De data aceasta, umorul este considerat o armă importantă în „luptă” pentru atenția potențialilor clienți.
Al doilea capitol, este dedicat creativității publicitare, se discută despre creație și inventivitate în general, iarăși despre ce înseamnă creativitate. Se vorbește și se recomandă a se folosi și gândirea laterală. În această direcție merg și celelalte capitole.
Autorul diseca publicitatea modernă, trece prin tot spectrul de tool-uri folosite cu exemple concrete, mai vechi sau mai noi. În orice caz, este o carte ce-ți poate crește rapid nivelul skill-urilor în ale publicității dacă îi acorzi suficientă atenție.
Este o carte interesantă cu un singur defect: este un manual în adevăratul sens al cuvântului și din acest motiv mi se pare greoie. Noțiunile sunt interesante dar nu sunt deloc simplificate, mi se pare că nu este rarefiată deloc. Ca atare, mi se pare o carte greoaie, care nu prea a fost scrisă în spiritul publicității.
Asta pentru simplul motiv că nu reușește să fie atractivă, să fie o carte care să te dea pe spate, la propiu și la figurat.
Introducere în creativitatea publicitară poate fi achiziționată de pe libris la preț redus.