Toti marketerii sunt mincinosi - Seth Godin

Toti marketerii sunt mincinosi, de Seth Godin

Toti marketerii sunt mincinosi - Seth Godin

Asa o fi, dupa cum zice Seth Godin, ca Toti marketerii sunt mincinosi (spun povesti)? Pai cam da, cred ca sunt corecte ambele variante.

Este o carte despre care nu prea pot si nu prea ar trebui sa vorbesc foarte mult. De ce? Pentru ca trebuie citita. Daca esti implicat in online sau ai un business clasic, daca esti antreprenor dar si daca lucrezi in marketing sau esti vreun CEO ceva, ar trebui sa citesti cartea asta.

De ce? Pentru ca desi nu mi se pare deloc ca este vreo biblie a marketingului, te ajuta sa intelegi cateva principii simple ale acestei arte. Te ajuta de asemenea sa intelegi cum functioneaza mintea consumatorului. Realizezi asadar ca de exemplu, nu conteaza neaparat cum e produsul ci conteaza cum crede consumatorul ca e produsul. Conteaza asadar povestea, ce ajunge sa creada despre produs. Este dat un exemplu cu niste pahare ce nu sunt mai mult decat niste pahare, dar despre care oamenii cred ca imbunatatesc vinul. De ce? Doar pentru ca asta este povestea care s-a transmis.

Marketingul, in forma unui pahar scump si a povestii aferente, are un impact mai mare asupra gustului vinului decat butoaiele din lemn de stejar, dopurile de lux sau ploaia din iunie. Georg Riedel imbunatateste gustul vinului tau spunandu-ti o poveste.

Ideea este ca s-au facut studii stiintifice. Influenta pe care aceste pahare  o au asupra vinului, stiintific vorbind este zero. La fel se intampla cu oricare alt pahar, nu influenteaza deloc gustul vinului. Din punct de vedere psihic se schimba treaba si daca consumatorii considera ca vinul e mai bun in acele pahare, atunci vinul, chiar este mai bune. De ce? Pentru ca asa crede consumatorul.

Atentie insa! Toti marketerii sunt mincinosi  nu instiga in nici un fel la mintitul consumatorilor. Dimpotriva, explica in mod ferm faptul ca ar trebui ca povestile prezentate consumatorilor sa fie reale, autentice si originale. Cartea ne spune ca ar trebui in primul rand ca noi, marketerii sa credem in povestea prezentata si abia apii consumatorii. Ma repet, asta nu inseamna ca oamenii trebuie mintiti, din contra.

Marketingul inseamna pana la urma sa le prezinti oamenilor o poveste frumoasa, autentica si reala despre produsul tau. Nu inseamna sa-i tepuiesti, ci sa-i ajuti, sa le infrumusetezi viata cu un produs pe care ei sa-l vada la adevarata lui valoare. Cand aceasta poveste prinde, cand oamenii sunt convinsi de ce le spui si transmit si prietenilor, ai castigat.

Ideea este ca oamenii oricum se mint singuri, orice le-ai spune. Ce ai de facut, este sa-i faci sa se minta intr-un fel favorabil tie, sa le dai directia povestii.

Cum sa faci asa, e alta discutie si vei vedea citind cartea. Eu pot doar sa-ti spun ca este o carte interesanta, jumatate manual, jumatate dezvoltare personala si o gasiti pe targulcartii.ro.

3 thoughts on “Toti marketerii sunt mincinosi, de Seth Godin”

  1. Acum citesc „Vaca Mov”, tot de Seth Godin, și pe același principiu se bazează și această carte: să te evidențiezi din mulțimea de văcuțe obișnuite, prin crearea unor produse sau servicii remarcabile/memorabile, care să spună o poveste pentru a rămâne în memoria consumatorilor și a-i determina să le vorbească și celorlați despre tine.

    Este pe wishlist si Toti marketerii sunt mincinosi (spun povesti) 🙂

    1. Multumesc de vizita. 🙂 La mine e invers, am „Vaca Mov” pe lista. Intre timp, o vizita banala intr-o librarie mi-a adus o alta carte de-a lui, „Sparge tiparele” se numeste, dar aceasta sincer, nu mi s-a parut chiar asa interesanta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *