Sa facem bani, n-avem nevoie de planeta – zise D. Trump.

daca nu are loc reducerea emisiilor de gaze

Nu  te enerva, nu te enerva, stai linistit, sa nu apara Orghidan. Nu prea am insa cum sa nu ma enervez cand vad mizerii de genul asta.

Ce m-a enervat?

Pai nea Donaldica, s-a gandit sa scoata USA din Acordul climatic de la Paris. Pe scurt, acest acord presupune reglementari cu privire la dezvoltarea durabila si la reducerea emisiilor de gaze. Sunt 195 de tari care au semnat acest acord, toata lumea este constienta de situatia aproape catastrofala in care se afla planeta.

Pentru nea Donald, se pare ca nu conteaza. Conteaza banii si nu vrea sa faca eforturi in a igieniza planeta sau macar a limita cat se poate poluarea. Domnia sa a spus ca acordul este prea costisitor pentru economia USA. Normal, e mai simplu sa faci bani poluand la maxim decat sa ai grija si sa produci durabil, respectand normele de mediu. Cu alte cuvinte, il doare la banana de planeta si de mediu cata vreme economia americana va creste.

Muriti, du-va-ti in… padure de saraci! Domnia sa a declarat ca acordul este nedrept pt USA. Normal, cand esti al doilea poluator la nivel mondial (ceea ce este si mai enervant), desigur ca ti se pare nedrept, ca ai mai mult de munca, pe mai multi bani.

Stii cum vine asta?  E ca si cum undeva la tara, pe o pasune se intalnesc 4 oameni. Unul are un ied, altul un miel, altul o gaina, si altul o vaca. Se hotarasc sa faca un acord sa curete excrementele si toata lumea e de acord, mai putin cel cu vaca. Acesta spune ca este prea costisitor sa faca asta si se retrage, desi vaca sa, lasa cele mai mari urme asupra mediului.

Sau e ca si cum doi oameni se urca intr-o  barca, unul are 70 de kg si celalalt 130. Barca se scufunda, dar cel  de 130 nu vrea sa slabeasca, pe motiv ca nu e corect, el trebuie sa slabeasca prea mult. Desigur, are dreptate.

Tot domnia sa spune ca el trebuie sa apere Pittsburgh-ul, nu Paris-ul, ca el e cetatean al Pittsburgh-ului si nu al Paris-ului. Un fel de isi apara raul, ramul, neamul. Nu l-am auzit sa zica insa ceva de genul cand americanii taie cu mare drag la padurile Amazonului. Atunci nu mai e cetatean local? Cand e vorba de petrolul din Irak, nu mai e cetatean local, devine totul planetar? Asa se pare.

Dar nu, dom’le, nu se pune asta pe motiv ca nea Donald a promis ca pune USA pe primul plan. Foarte frumos, dar masina asta pe care o conduce el, USA, face ravagii la nivelul intregii planete. Planeta nu este a americanilor, ci este a noastra, a tuturor. Daca o tinem tot asa, in 50 de ani vom incepe sa mergem pe sub pamant ca ramele, daca mai apucam. O sa ne mutam sub pamant fiindca solul de deasupra nu ne va permite sa mai stam la suprafata, poate doar noaptea.

Nu sunt scenarii apocaliptice, sunt sigur ca acolo vom ajunge daca nu terminam cu prostiile si nu incepem sa avem grija de planeta. In India, pe vara, sunt temperaturi de 50 de grade Celsius. Deci despre ce vorbim? Nu pare deloc amuzant si nu e deloc de mirare ca o gramada de oameni mor acolo din cauza asta.

Si mai enervant este faptul ca tot ei, USA, atrag de ani de zile atentia altora cu privire la nivelul de noxe, au impus sanctiuni (daca nu ma insel eu) si chestii de genul asta. Pai ipocrizie mai mare, exista? E ca si cum i-ai spune vecinului sa-si ia pantaloni lungi in timp ce tu umbli in slip.

Deci ce e de facut?

Poate nea Donald ar trebui aruncat prin desert in fundul gol ca sa vada de ce e necesar un acord de mediu? Sau nu stiu, aruncat prin vreun rau chinezesc, din ala unde sunt pesti cu 6 ochi, asta daca n-au murit deja?

Imi pare tot mai mult un film prost ce se intampla in viata reala si nea Donald, imi aduce aminte tot mai mult de personajul ala rau din Captain Planet, adica Hoggish Greedly. Stii care e diferenta? Noi nu avem un Captain Planet sa ne salveze, daca nu ne salvam singuri, la revedere.

Si mai stii ce e si mai enervant? Ca prea putini oameni se agita cand e vorba de planeta, eh, aia e, nu e stres. Nu mai zic de faptul ca n-au macar bunul simt sa reduca propia poluare. Dar daca e vorba de drepturile homosexualilor, hai sa sarim de fund in sus si-n jos. De ce nu-si pune nimeni o funda verde pe poza de la facebook, ceva de genul? Nu e asa cool e sa aperi planeta, nu-i asa? Nu, mai ales ca nu face nimeni vreun mars pentru reducerea emisiilor de gaze si nu poti sa-ti dai un amarat de check-in.

Sursa imagine: pixabay.com si youtube (captura de ecran)

4 thoughts on “Sa facem bani, n-avem nevoie de planeta – zise D. Trump.”

  1. Donald asta are atitudinea omului mandru, iar oamenii acestia sunt foarte periculosi. Sincer ma cam sperie…
    Referitor la exemplul cu vaca… ei bine, sa stii ca are dreptate omul cu vaca. Animalul lui ingrasa terenul, il face roditor, nu il distruge… doar neah… vorbim de ingrasamant natural. Daca era in mijlocul orasului pe asfalt, atunci credeam 😀

    1. Si pe mine ma sperie, si el si omologul rus, plus domnul care se crede Baiazid… Ai dreptate cu vaca, dar aici era in contextul in care vaca polueaza, nu ajuta. 🙂

  2. Nu mi-a placut de el de pe vremea cand eram copil si il vedeam in revistele mamei in poze cu fosta nevasta, Ivana. Are fata de om rau orice ar face. Nu ma pricep la politica deloc, nu-i stiu parcursul si poate ca nici nu pricep toate implicatiile actiunilor lui, dar stiu sigur ca e genul de om de care mi-e frica. Cat despre planeta si mediu, nu sunt nici genul ala care isi duce salata in brate pentru ca nu aveau pungi biodegradabile la magazin, dar am grija de unele lucruri (apa, energie electrica).

  3. Nici eu nu ma pricep la politica, mi se pare insa ca este foarte orgolios, ahtiat dupa bani si vicios si un asemenea om, mi se pare extrem de periculos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *