Afla ce e gandirea laterala si cum poti deveni mai creativ

Gandirea Laterala - Edward Bono Scrisa de Edward de Bono, Gandirea laterala a aparut in Romania sub egida editurii Curtea Veche, in 2010.

Este o carte foarte interesanta insa dificila, nu e genul de carte pe care o citesti rapid. Daca vrei sa intelegi ceva, o vei citi pe indelete. Gandirea laterala este de fapt un manual, o carte care iti explica intr-un mod stiintific si logic ce este gandirea laterala sau creativitatea. Afli pas cu pas care sunt diferentele intre gandirea verticala-logica si cea laterala-creativitate, cum le poti imbunatati si cum le poti face sa lucreze impreuna.

Cartea este structurata in 22 de capitole si ne arata pe etape ce avem de facut pentru imbunatatirea modului de gandire.

Cum functioneaza mintea umana?

Ca sa ne putem familiariza cu notiunile prezentate mai tarziu, la inceput aflam cum functioneaza mintea umana. Invatam din carte ca este vorba despre tipare pe care le stocheaza si le reproduce. Acesta este motivul pentru care cand cineva ne arata de exemplu un rand random de cifre sau litere, sau figuri noi ne apucam instant sa cautam tiparul, sa vedem ce se potriveste.

Nu este nimic in neregula cu asta pe termen scurt, insa pe termen lung, tiparele acestea ne dauneaza daca nu stim cum sa le depasim. Pur si simplu, exista riscul sa ramanem blocati in aceste tipare. Aici intervine gandirea laterala.

Trebuie inteles ca aceasta carte nu militeaza pentru eliminarea gandirii verticale, logice ci doar pentru completarea ei cu gandirea laterala. Fiecare dintre cele doua moduri de gandire au avantaje si dezavantaje. Impreuna, ar putea face o echipa minunata.

Sa vedem care sunt cateva din caracteresticile fiecarui mod de gandire.

Gandirea verticala

  • este selectiva
  • te faci sa alegi o cale in dauna altora
  • alegem cea mai promitatoare varianta
  • cautam variante pana o gasim pe cea mai buna
  • are o directie clar definita

Gandirea laterala

  • presupune o cautare ce deschide noi drumuri
  • cautarea este cumva fara motiv, ca o plimbare fara directie clara
  • genereaza cat mai multe solutii si variante alternative
  • se cauta solutii chiar dupa ce am gasit cea mai promitatoare varianta

In concluzie, gandirea verticala este analitica in timp ce gandirea laterala este provocatoare. De asemenea, gandirea verticala functioneaza pas cu pas, conform tiparului, in timp ce gandirea laterala functioneaza in salturi.

In alta ordine de idei, pe post de exemplu, gandirea verticala este cea care te face sa te opresti la primul magazin cand mergi sa cumperi ceva in timp ce gandirea laterala te impinge sa te mai uiti si la alte magazine, chiar daca primul pare cel mai promitator. Deci noi barbatii cand ne uitam dupa alte femei, gandim lateral, da?

Cu alte cuvinte, gandirea laterala poate fi rezumata in urmatoarele cuvinte „Se poate si altfel”. Smecheria e sa cauti si alte solutii, sa nu te multumesti cu prima solutie, cea mai evidenta si cea care pare cea mai buna.

Sunt mai multe tehnici care sa te ajute sa dezvolti aceasta gandire laterala. De exemplu daca ai o problema, sa nu te opresti la prima solutie. Cauti cat mai multe, le notezi pe toate si apoi lasi gandirea verticala, gandirea selectiva sa-si faca treaba.

Sunt diverse exercitii in carte care sa te ajute sa te dezvolti. Este propus de exemplu exercitiul de mai jos. Intrebarea este, cum s-a format acel model mare, cu modelul din stanga sau cu cel din dreapta?

Gandirea Laterala - Edward Bono

Raspuns: cu oricare din ambele variante si mai sunt si alte variante pe langa. Deci ce spuneam, se poate si altfel.

De ce e greu sa trecem peste gandirea verticala?

Din punctul meu de vedere sunt mai multe motive. In primul rand, este educatia din copilarie. Atat parintii cat si scoala, toti adultii din jurul nostru ne spun de cand suntem mici ce e corect si ce nu, ce e bine si ce nu. Cel putin pe vremea mea, nu spuneau niciodata ca nu exista raspunsuri corecte si gresite ci doar raspunsuri.

Ca sa fac o paralela cu ceva ce am citit in alta carte, cred ca este inca inscrisa asta in ADN-ul nostru, sa gandim rapid, pe loc. Asta cred ca se trage din preistorie, cand ne alergau tot felul de animale. Cred ca gandirea selectiva, gandirea verticala ne-a salvat si ne-a adus pana aici, fiindca oamenii de atunci au gandit rapid, pe loc. Daca erai alergat de vreun pradator, nu cred ca-ti permiteai luxul sa stai pe loc si sa cauti solutii alternative. Alergai si aia era, te orientai din mers.

Problema este ca educatia se bazeaza pe nevoia de a avea dreptate, pe alb si negru, bine si rau etc.

Ca atare, de preferat este sa nu avem o atitudine gen „asta nu functioneaza, o arunc la gunoi” ci ceva de genul „ok, asta nu functioneaza, dar unde ma poate duce?”. Cam cum fac si animalele de exemplu cu obiectele noi, ai vazut cum procedeaza, dau cu limba pe ele, dau cu laba, le miros, le misca etc.

E ca si cum de la Unirii trebuie sa ajungi la Victoriei. Cum faci asta? Raspunsul instant este „cu metroul”. Ok, dar ce variante mai ai? Pai o gramada, pe jos, cu masina, cu RATB, cu elicopterul, cu skate-ul, cu rolele, cu sania etc. Da, nu sunt toate solutii realizabile/ la indemana oricui, ideea este insa ca sunt alternative.  Daca stramosii nostri nu-si bateau capul sa evolueze, noi eram inca in pesteri.

Cam atat pentru astazi, cum spuneam cartea este foarte complexa si trebuie citita cu atentie, cu foaia si pixul langa. De asemenea, incercati sa nu o cititi daca nu sunteti atenti sau n-aveti chef, nu veti intelege nimic.

Este o carte care iti poate deschide orizonturile, cu conditia sa fii atent la ea cand iti vorbeste.


Cartea o am de la prietenii mei de la Targul Cartii de unde stiti deja ca am mai cumparat destule carti.

35 thoughts on “Afla ce e gandirea laterala si cum poti deveni mai creativ”

  1. Imi plac astfel de carti, doar timp si liniste sa ai sa le citesti ca sa intelegi. Poti invata multe din astfel de carti. Iti trebuie rabdare sa intelegi si eventual o agenda sa iti notezi cateva idei.

    1. Da, e nevoie de timp si liniste. Eu am folosit o agenda si apoi telefonul pe post de reportofon, cand mi-a fost lene sa mai scriu. A trebuit oricum sa citesc de mai multe ori si sa reiau cartea ca sa o inteleg. Sincer. 🙂

  2. Din cate observ ete genul de carte care se citeste cu creionul in mana pentru sublinieri. Daca articolul trebuie citit cu atentie sa intelegi despre ce e vorba, imi inchipui cum e cartea. Am inteles esenta… cred
    „Gandirea verticala este analitica in timp ce gandirea laterala este provocatoare.” Sa invatam sa gandim lateral, iar cartea ne invata cum sa o facem, nu?

    1. Corect. Insa cartea nu elimina gandirea verticala, analitica ci doar o imbunatateste prin utilizarea gandirii laterale. Gandirea verticala si cea laterala trebuie sa formeze un tot, nu se exclud una pe cealalta.

  3. Am citit si eu cartea, dar nu m-a influentat prea tare. Poate pentru ca nu am stat prea mult sa analizez. Mereu am fost genul de persoana care actioneaza rapid si se gandeste dupa cum era mai bine :)) Stiu ca e gresit, acum depinde si de situatie, dar mereu dupa ce fac ceva, gasesc alternative de 2-3 ori mai bune.

  4. Interesant…adica gandirea laterala stimuleaza imaginatia, creativitatea….iar gandirea verticala limiteaza totul la logica si algoritmi.

  5. Barascu Violeta Ramona

    Mi se pare cunoscut conceptul, un articol foarte interesant despre o carte cu informatii foarte utile. Trebuie neaparat sa o cumpar si eu.

  6. Am citit si dimineata articolul de pe telefon.. am revenit sa il mai studiez odata cu atentie, mi se pare foarte interesant articolul tau.. da de gandit… lateral sau oricum, lasa loc de intrebari. 🙂

  7. Ador astfel de carti, imi place sa le citesc mai ales vara, sa am timp sa si pun in practica ceea ce citesc! 😉

  8. Pare foarte interesanta cartea, dar sunt convinsa ca ai nevoie de liniste si de timp pentru a o citi, ceea ce mie imi lipseste cu desavarsire…timpul…de el ma plang de cel mai des, de faptul ca nu imi mai ajung 24 de ore intr-o zi, iar liniste…cu doua maimute care se cearta in continuu…poate cand vo pleca la facultate voi avea parte de ea 😛

  9. Am auzit de acest autor, chiar am citit o carte despre marketing de-a lui. Imi place stilul lui, e mereu concis si are idei interesante. Ma tenteaza aceasta carte prezentata de tine 🙂

  10. Scoala poarta mare parte din vina de a gandi in majoritate vertical, cred ca la baza ei se afla un model matematic pentru ca-i stiut ca matematica-i stiinta pattern-urilor. Un creier uman sanatos nu vrea sa fie mereu creativ, cred ca-i convine gandirea pe verticala pentru ca este proiectat sa-si dea seama cum sa faca lucrurile sau cum sa se gandeasca la acele lucruri si apoi „blocheaza” acel raspuns ca fiind automat sau acel comportament intr-un proces de subconstient, astfel încat creierul constient sa se poate concentra asupra altor aspecte.

    1. Da, e clar ca lucram cu pattern-uri. Sunt chiar in carte niste exemple (sau in alte carti) de exemplu daca cineva scrie ceva de genul: asdasad8988sad9a8ds8a9ds8a automat prima chestie pe care o facem este sa incercam sa gasim un pattern, un tipar. Gandirea verticala e buna, insa poate fi limitativa asta e problema desi e mai simplu asa.

  11. Este o carte putin diferita de ceea ce citesc eu in mod normal. Am aflat cateva chestii legate de gandirea laterala si totusi cre ca informatiile primite in acest articol imi sunt suficiente. Prefer povestile de dragoaste

    1. :)))) Eu sunt intr-o perioada cand incerc sa-mi dezvolt creativitatea dar si skill-urile cu privire la scris si m-am apucat sa citesc si carti de genul. Si cartile de dragoste pot fi interesante, mai ales anumite pasaje. 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *