coperta The Diagrams Book de Kevin Duncan

The Diagrams Book de Kevin Duncan

The Diagrams Book, este o carte pe care ar trebui s-o citesti, neaparat, daca esti implicat in online, lucrezi in vanzari, marketing s.a.m.d. Asta pentru ca te ajuta sa-ti ilustrezi mai bine ideile dar si sa intelegi cat de important este sa fii clar si concis in ceea ce transmiti.  

Mie mi s-a parut foarte interesanta, cu mentiunea ca nu e de ajuns s-o citesti o data. Trebuie sa treci prin ea, sa-ti vezi de treaba si cand ai nevoie sa exprimi ceva grafic, atunci revii la ea.  

#sinopsis The Diagrams Book 

Cartea este impartita in cinci parti/ capitole:  

  • Prima parte: se axeaza pe triunghiuri si piramide 
  • A doua parte: patrate si axe 
  • A treia parte: cercuri si placinte 
  • A patra parte: timelines 
  • A cincea parte: flows & concepts – cam greu de tradus 

Fiecare dintre aceste parti, iti explica cum poti folosi diverse forme geometrice sau cumva scheme, astfel incat sa iti poti exprima cat mai bine un mesaj. Pentru ca pana la urma, fie ca esti content writer, copywriter sau agent de vanzari, interesul tau este ca ceea ce ai de zis, sa ajunga clar la oameni.  

Ca si prinde sau nu, e alta discutie. Dar e important mai intai tu reusesti sa-l transmit clar. Sunt foarte multe idei de extras din aceasta carte si mi-e destul de greu s-o rezum. Mai mereu am problema asta cand vorbim de manuale. Pentru ca este un manual, fara indoiala.  

Este insa un manual super tight, ca o asiatica, pentru ca iti da solutia pe loc, fara balarii. Iti explica de asemenea clar, cum poti folosi diversele scheme.  

O sa incerc sa fiu la fel de clar ca manualul si hai sa dam cateva exemple.  

E prima chestie care mi-a atras atentia din aceasta carte. De asta este important sa ilustram un articol si cu poze, nu doar cu text. De asta e important sa spargi textul in paragrafe, sa ai liste, subtitluri etc. Si de asta este important sa-ti ilustrezi ceva ce explici, cu un exemplu pe intelesul tuturor.  

Ca de exemplu, daca explici cuiva de la serviciu o treaba, ceva legat de un task, am observat ca ai succes daca reusesti sa-I dai un exemplu pe intelesul lui. Ceva cu care el sa poata relationa, ca sa retina ce ai vrut tu sa-i explici.  

Alta chestie de retinut. Cifra trei, e magica. Sfanta Treime, trei magi, trei zile etc. Cu totii relationam cu aceasta cifra. De aia e mult mai simplu sa explici cuiva, ceva, folosind cifra trei, un triunghi, o piramida etc.  

O alta chestie interesanta, care te ajuta sa-ti faci treaba mai bine sau sa te organizezi mai bine. Vorbim aici despre ceea ce se numeste Matricea Prioritatilor. Cred ca vorbeste de la sine.  

Inca o bucata la fel de interesanta. Te ajuta sa-ti faci planul in momentul in care negociezi ceva, orice. Te ajuta sa-ti stabilesti ce anume vrei sa obtii si cum sa ajungi acolo.  

Mai dam un exemplu si ne oprim.  

Sa presupunem ca ai un produs, pe care trebuie sa-l vinzi. Poti folosi axa de mai jos. Pornim din stanga, de la neinteresat si mergem in dreapta, la interesat.  

Intre cele doua, exista niste bariere, ceva ce-i face pe oameni sa nu cumpere. Treaba ta, este sa identifici aceste obstacole si sa le elimini.  

Si asta nu se aplica doar la chestii de vanzare. Se aplica la orice. De la o negociere cu privire la job-ul actual, pana la o discutie sexuala cu prietena – exagerez, evident dar s-a inteles ideea.  

# ochiul critic The Diagrams Book 

As putea sa mai continui mult si bine recenzia acestei carti, pentru ca asa cum ziceam la inceput, este un manual. Orice citesti din ea, este aplicabil, fie si doar daca activezi in online – asa ca mine – fara sa vinzi ceva anume.  

Nu prea am ce sa zic de rau despre carte. Prezinta diverse idei si diverse metode de a te exprima, ca pana la urma despre asta vorbim. Mie mi se pare ca e important sa o citesti macar o data, pentru ca te ajuta fie si sa-ti deschizi un pic chakrele.  

Daca esti content writer, trebuie sa inveti constant si sa testezi diverse variante, diverse limbaje de exprimare si programare – daca mi se permite.  

Este o carte scrisa bine, foarte tight, nu are nimic de umplutura, seamana cu o poza. Te uiti si vezi clar, din prima ce vrea sa zica autorul. Majoritatea ideilor prezentate in carte, sunt la modul asta, simplu, scurt, clar, la obiect.  

De asemenea, sunt si o gramada de referinte in carte, diverse experimente, alte carti, etc. Cum ziceam sunt si exemple aplicate, practic, vei invata cum poti sa aplici fiecare idee.  

Cam atat despre aceasta carte, este una de citit macar o data si de pastrat in biblioteca. La un moment dat, sigur vei avea nevoie de ea.  

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *