Motoare de cautare alternative – fara tracking

Anul asta, 2021 a inceput cumva furtunos. Pe langa pandemie si in mediul online se intampla destule chestii. Whatsapp-ul de exemplu pierde teren grav, pentru ca si-a schimbat politicile de confidentialitate si poate da datele gen ce vrei sa cumperi etc. Twitter-ul la fel, cam din aceleasi motive. Ca google-ul colecteaza la greu date, nu e deloc o noutate si nicio surpriza. Daca nu te simti/ mai simti safe sa zicem asa, atunci iti recomand mai jos niste motoare de cautare alternative – fara tracking.

Motoare de cautare alternative – fara tracking

Daca ai nevoie de info cu privire la tracking, uite aici un rezumat.

DuckDuckGo

Este un motor de cautare care are ceva ani si care promite ca poti efectua cautari pe el in siguranta, fara sa-ti fie colectate datele. Cand zic de colectare date, nu ma refer aici la date personale gen CNP dar sunt date cu privire la comportamentul tau pe internet. Ce cauti, de ce, ce vrei sa cumperi, de unde esti etc. Tot felul de informatii de genul asta si poate nu vrei sa fie colectate.

Pentru asa ceva exista DuckDuckGo. Au si extensie de chrome, sa-ti fie mai simplu.

Startpage

Cam la fel ca DuckDuckGo, n-as sti sa zic care e diferenta dintre ele. Promite ca face acelasi lucru, practic poti naviga pe internet fara grija ca cineva iti colecteaza datele si tu nici macar nu stii. Si Startpage are o extensie de chrome. Desi ca sa fiu sincer, cred ca daca tot vrei sa fii private, mai bine folosesti si alt browser.

Link aici: Startpage.com

Qwant

A treia si ultima recomandare de astazi, despre care nu stiam. Qwant, este un motor de cautare francez, cu sediul in Paris, din ce am inteles. Este primul motor de cautare european (sau cel putin eu asa stiu) si la fel ca si celelalte, promite ca esti in siguranta cu privire la tracking.

L-am folosit un pic de curiozitate, sa vad cat de bine este pus la punct. Din cautarile de test, sunt destul de multumit, pare destul de bine pus la punct. Mi-am cautat de exemplu blog-ul si l-am gasit, ceea ce mi se pare nice.

Il poti accesa aici: Qwant.com.


Daca stii si alte motoare de cautare safe, te rog, lasa un comentariu mai jos.


surse imagini: captura de ecran duckduckgo.com, startpage.com, qwant.com si pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *