Ce inseamna libera exprimare? Nu sa fii dobitoc

Hotararea de a scrie pe tema ce inseamna libera exprimare, a pornit de la un post vazut pe twitter. Cineva era ultragiat ca un domn deputat, Iulian Bulai si-a luat amenda pentru o postare de pe facebook, unde a scris ca Fecioara Maria a fost mama surogat. Cine vrea sa citeasca articolul, link aici.

Si-a luat amenda pentru ca s-a considerat ca exprimarea sa, lezeaza crestinii. Au fost insa voci care au catalogat amenda drept o prostie pentru ca… in ritmul asta n-o sa mai poti spune nimic!

Si de aici incepe discutia. Ca sa nu avem discutii, a nu se intelege ca sunt de acord cu amenda primita, nu despre asta e vorba aici.

Ce inseamna pana la urma libera exprimare asta?

Ca ai dreptul sa-ti exprimi o opinie, asta inseamna. Dar din punctul meu de vedere, poti sa faci asta fara sa lezezi pe cineva. Indiferent de religie, culoare, apartenenta politica, cetatenie, sex etc.

Libera exprimare nu inseamna ca poti sa zici absolut ce vrei tu, oricand, oricui, fara sa patesti nimic. Si nu cred ca e ok sa ne ascundem in spatele acestui termen, atunci cand o dam in bara. La fel cum NU cred ca e ok sa faci misto despre orice si sa te ascunzi ca hai, e doar o gluma! Pai nu mai poti glumi despre nimic?!

Ba da, poti glumi, despre ce vrei tu. Dar daca e ok sa arunci tot timpul glume despre cancer, leucemie, boli mintale etc. este alta discutie. Imagineaza-ti ca ai tu o astfel de problema si auzi pe net pe cineva care face niste glume nasoale pe tema asta. Ti-ar pica bine? Eu cred ca nu. Dar esti comediant, desigur, faci ce vrei in numele si in SPATELE umorului. Bleah.

Cam asa sta treaba si cu libera exprimare daca ma intrebi pe mine. Ai dreptul sa faci niste caricaturi cu Allah? Desigur. Cei deranjati de ele, au dreptul sa-ti rupa capul pentru asta? Desigur… ca NU. NU asa ar trebui reactionat. Esti insa mormoloc daca faci caricaturi de genul? Desigur. Si de ce esti mormoloc? Pentru ca o faci gratuit si fara niciun sens. Daca tot faci ceva de genul, atinge problemele reale ale acelei comunitati. Fa niste caricaturi prin care sa arati cat de lipsite sunt de drepturi femeile din zonele respective. Da, as intelege, lupti pentru ceva. Insa cand tu faci niste caricaturi cu Allah care se uita la fundul uneia… ar trebui sa dai din coada prin apa, cam acolo esti.

Daca nu intelegi care-i diferenta hai sa-ti dau un exemplu, cu doua variante:

  • Varianta 1: esti intr-o padure sau ceva de genul. Prietena ta e mai in fata cand vezi un leu ca se repede spre ea. Ca s-o salvezi, alergi spre leu urland si dai cu pietre sau cu bete in el.
  • Varianta 2: esti in aceeasi padure dar singur. Vezi un leu care isi vede de ale lui. Alergi spre el si dai cu pietre in el.

Nu mai zic cum esti daca te regasesti in varianta numarul 2, ai inteles deja cred.

Pentru ca libertatea ta de exprimare, NU inseamna ca iti da dreptul sa mictionezi pe drepturile si libertatile altuia. E suficient de clar?

E ca si cum ne vedem pe strada, incepi sa ma injuri din senin si dupa aia cand vine politia incepi sa urli ca ti s-a ingradit dreptul la exprimare. Care e diferenta intre asa ceva si ce se intampla pe internet?

Exprima-te cum vrei tu dar ai grija cum te exprimi. O poti face si intr-un mod elegant. Si ma repet, libertatea de exprimare NU inseamna ca poti spune ce vrei tu, cand vrei tu, cui vrei tu. Daca o faci, asuma-ti.

Urmeaza-ti instinctul si bunul simt. Si o sa-ti dai seama singur ce e ok si sa zici si ce nu. Cuvintele pot provoca durere dar pot aduce si alinare. Tu cum vrei sa le folosesti?!


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *