tipuri de vin alb

Diferenta dintre vinuri – tipuri de vin alb

Data trecuta am vorbit despre tipuri de vin rosu si astazi e momentul sa avem imaginea completa. Asa ca vom vorbi de tipuri de vin alb, preferatul meu de altfel. Cum ziceam si data trecuta nici la vinurile albe nu ma pricep prea bine. Nu sunt profesionist in domeniu doar consumator. Din dorinta de a intelege insa mai bine ce beau si ce sa aleg, nu strica sa ma documentez.

Si daca ai ajuns pe aici, e clar ca si tu ai nevoie de un pic de indrumare.

In general, imi permit sa sintetizez si sa spun ca diferenta dintre vinuri este data de exemplu de tipul strugurilor din care sunt facute, de regiunea de unde provin, daca vorbim de un singur tip de struguri sau e o combinatie etc. Evident, toate acestea duc la diferente clare de gust, miros, culoare, tarie etc.

De exemplu, diferenta dintre un vin rosu si unul alb, este data de o substanta denumita tanin. Aceasta se regaseste in coaja strugurilor rosii si este substanta care poate da impresia de gura strepezita. Un vin alb are mult mai putin tanin (spre deloc) si este mai acid decat un vin rosu.

Tipuri de vin alb

Hai sa vedem cateva tipuri de vin alb populare in Romania si acestea sunt: Chardonnay, Riesling, Muscat si Sauvignon blanc. Daca mai stii si alte tipuri, nu ezita sa lasi un comentariu mai jos.

Dar hai sa le luam pe rand:

Chardonnay – probabil cel mai cunoscut tip de vin alb la nivel global. Este originar din zona Frantei, din Burgundy dar este facut la nivel global. Tipul de struguri din care provine este unul foarte versatil, care permite utilizarea lui in diverse combinatii. De asemenea, acest tip de struguri este unul neutru si vinul rezultat este unul de tip light body. Asta inseamna ceva mai putin alcool, acid, fresh si cu diverse arome de fructe. Se spune ca are o aroma ce duce cu gandul la mirosul fanului proaspat cosit. Acest tip de struguri este de asemenea folosit si in fabricarea sampaniei.

Riesling – la fel, un tip de vin alb foarte cunoscut la nivel global. Provine din regiunea Mosel, din Germania. Are un gust ce duce cu gandul spre pere, caise si citrice. In Romania, se cultiva Riesling italian, ce este baza pentru a produce vinuri superioare si poate participa si la producerea spumantelor. Se produce intr-o gama larga, demi-sec, demi-dulce, sec etc. Si acesta poate fi light body dar poate merge si pana la variante full body.

Muscat – si acesta este un tip de struguri care creste cam peste tot. Strugurele in sine poate varia in culoare, de la alb la rosu. Este bogat in zaharuri si flavonoide. Cumva din cauza dulcetii sale, este un vin care este asociat cu desertul mai degraba. Din acest tip de struguri se pot face si stafide.

Sauvignon blanc – un vin originar tot din Franta din deja celebra regiune Bordeaux. Este un vin cu arome fructoase as putea spune. Are un proces de productie interesant, in sensul in care este tinut la fermentat circa 4 luni, la temperaturi de 5, maxim 10 grade C, in recipiente de inox. Asta il ajuta sa-si pastreze aromele si este un vin mai putin pretentions, in sensul in care daca scuturi sticla, nu e o problema, ca in cazul altor vinuri. Este de asemenea un vin pentru care nu se recomanda invechirea, este mai bun proaspat.


#surse:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *