telefoanele ne saboteaza social media

Telefoanele ne saboteaza

telefoanele ne saboteaza social media

Articolul asta este foarte scurt pentru ca fac munca de curier. Iti prezint un continut pe care nu l-am creat dar pe care ti-l recomand. N-are sens sa intru in detalii, cata vreme ai un filmulet la care te poti uita.

Este un articol pe zona de dezvoltare personala care ar trebui sa te puna pe ganduri.

Care este ideea principala? Cat de mult ne dauneaza smartphone-urile, indirect si cum telefoanele ne saboteaza. Avem impresia ca ne ajuta dar ne prostesc si ne salbaticesc.

De ce? Pentru ca stam tot timpul pe telefon si nu mai stam cu noi. Nu mai stam cu gandurile noastre, nu mai reflectam la ce ne preocupa, la emotiile, gandurile si trairile noastre. Traim mai putin, vrem insa sa organizam totul, sa planificam totul, sa notam totul, sa pozam totul etc. La concerte oamenii se uita la artisti prin telefon. Foarte important sa faca live-uri, insta etc.

Anul trecut am mers la nunta unui prieten. Cand a venit momentul dansului mirilor, mi-am dat seama ca in loc sa ma uit la ei, incercam sa filmez, ca sa trimit filmuletul altcuiva. M-am oprit la timp si am reusit sa vad o parte din dans totusi, sa ma bucur de moment.

Apoi, tot telefoanele ne si tampesc si ne zapacesc de cap de asta am zis ca telefoanele ne saboteaza. Asta pentru ca avem toata informatia la un click dar nu prea mai retinem nimic. Puterea de concentrare se duce si ea pe pustii. De ce? Pentru ca foarte rapid pe orice site de social media treci de la una la alta imediat, de la o insecta descoperita in Africa la sanii nu stiu cui.

Ce e de facut?

Foloseste telefonul dar nu te lasa folosit de el. Dezinstaleaza facebook-ul si alte retele de social media de pe telefon sau aplicatii proaste si inutile facute doar sa-ti capteze atentia.

Cauta lucrurile, aplicatiile interesante, creative, cele care aduc un plus de valoare si un plus de cunostinte. Incearca sa-ti cresti si dezvolti atentia si concentrarea si foloseste telefonul doar atat cat trebuie. Nu trebuie sa-l iei cu tine peste tot si la bucatarie si la baie si la munte si la mare.

Daca ai vreo 30 de ani sau pe acolo, adu-ti aminte ca ai trait fara smartphone. Nu cumva erai mai linistit atunci?

A nu ma intelege gresit. Eu nu sustin ca telefoanele sunt rele, tehnologia e buna. Este rau cum le folosim si cum le lasam sa ne foloseasca ele pe noi.


sursa imagine: flickr.com

2 thoughts on “Telefoanele ne saboteaza”

 1. Sa știi ca eu sunt una care are obiceiul sa filmeze concertele, dar. Un mare dar. Nu prea ma uit în ecran. 😅 Asta pentru ca tocmai cum ai spus, nu vreau sa ma uit la artist prin ecran. Îmi mișc mecanic mana după el, dar rar arunc o privire în ecran. În rest chiar ma bucur de moment. De cantat nu cant decât încet nu ca mi-aș sabota filmarea ci l-aș sabota pe el. 😅 Apoi de filmare nu ma bucur doar eu ci și fanii care nu au fost la acel concert. Însă live-uri chiar nu fac. Nu am lăsat încă tel sa ma controleze total însă influente recunosc, are. Ma bucur ca pot sta fără el fără sa îl ating chiar și câteva zile. Dar în același timp la nivel de subconștient tot e ceva dacă nu îl am la mine. Se asterne o stare de neliniște. Asta la gândul ca poate ma suna de la gradi pt copil sau poate am un apel de la job. Iar asta nu e ok.
  Fain articol. Real.

  1. Hei, merci de vizita. 🙂 Eh, eu nu ma refer la o utilizare de bun simt a telefonului, ci la excese. Clar e o dependenta si o nevoie artificiala de a-l avea tot timpul la noi. Nu prea il mai folosim ca pe un simplu tool, ca de fapt asta este, o unealta. Insa nu-l controlam noi, il lasam sa ne controleze pentru ca ni s-a spus ca tb sa fim tot timpul online si trebuie sa il verificam pe timpul. Si aici intervine partea nasoala.
   Eu de exemplu, mi-am dezactivat notificarile de la mai tot, le am active doar pe cele la Whatsapp si pe cele ale mailului.
   Atat. Incolo, ca in bancul ala cu scotienii zgarciti, intru eu din cand in cand (incerc s-o fac mai rar) ca nu se intampla nimic daca nu vad eu acum, pe loc ca am primit un like sau un comment. Daca e vreo urgenta, stiu oamenii cum sa ma gaseasca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *