Aparut in 2016 Snowden este un film anti-sistem ce se afla pe lista mea de anul trecut. N-am reusit pana acum sa ajung la el dar nu aveam cum sa trec peste. Este genul de film epic pe care trebuie sa-l vezi neaparat.
Mie mi-a atras atentia de cand am vazut trailerul si l-am pus deoparte. Are un subiect spinos si incomod pentru mai toate guvernele si agentiile lumii, in special pentru NSA si CIA. Cu toate astea, filmul a trecut aproape neobservat. Ar fi trebuit sa starneasca indignare si proteste chiar, macar in mediul online dar… nu imi aduc aminte sa se fi intamplat ceva notabil. Cred ca nici macar nu a rupt box-office-ul desi este un film realizat dupa fapte reale.
#sinopsis Snowden, film anti-sistem
In fine, in prim plan il avem pe Eduard Snowden, un tanar foarte patriot si foarte bun cu calculatoarele. Este un adevarat geek daca vrei. Pentru ca este foarte patriot, isi doreste initial sa se alature armatei si sa lupte in Irak pentru tara sa.
Problemele de sanatate nu-i permit sa-si continue activitatea in armata si asa ajunge sa lucreze in CIA. Tehnica sa informatica deosebita impresioneaza si acolo creeaza un program ce poarta numele de Epic Shelter. Desi el il crease cu intentii pasnice, acesta ajunge mai tarziu sa fie folosit in moduri pe care el nu si le-a imaginat. Se dovedeste inca o data ca drumul spre iad este pavat doar cu intentii bune.
In timpul unei misiuni pe la Geneva, afla cum NSA-ul si CIA-ul colecteaza si utilizeaza date incalcand legile si fara stiinta cetatenilor. Cele doua agentii (dar probabil putem extrapola si la alte servicii) stiu tot ce misca. Daca e online sau implica comunicatii, atunci nu e problema, a ajuns la ei. Cam asta ar fi deviza. Se vorbeste inclusiv de posibilitatea de a fi inregistrat in propia casa prin device-urile propii cumparate in rate.
Nu e amuzant? Sa te straduiesti din greu sa cumperi tehnologie, ca sa aiba apoi stimatii spioni cum sa te monitorizeze? E amuzant, trebuie sa recunoastem. E ca si cum i-ai cumpara si ascuti calaului ghilotina.
Da, exista vechea discutie aici si vechiul „si daca ma urmaresc, ce? doar n-am facut/nu fac nimic!”. Nu despre asta e vorba, ci despre drepturile tale ca cetatean. Guvernul e acolo sa faca ce vrem noi, nu sa ne controleze, nu sa ne domine, nu sa ne sclaveasca. Cam asta e ideea. Ori in conditiile in care in mod tacit, serviciile sau agentiile de spionaj pot colecta date oricand, despre oricine, isi cam depaseste cu muuult atributiile acest guvern.
Revenind la idee, de aceeasi parere a fost si Snowden, caruia nu i-a placut catusi de putin ce se intamplat. Nu i s-a parut normal deloc ca lucrurile astea se fac fara stiinta si acordul cetatenilor. Dupa ceva tentative de a discuta cu superiorii pe tema asta, Snowden se hotaraeste si undeva in 2013 face publica toata treaba.
Reuseste sa sustraga date de la NSA ca sa aiba dovezi si aceste date ajung in presa. Le preda unor jurnalisti de la The Guardian si Washington Post cu care se intalneste in Hong Kong.
Bineinteles, dezvaluirile sale au starnit mare, mare valva la nivelul intregului aparat de stat al USA. Cum ziceam la inceput, nu cred ca totusi marea masa a oamenilor s-a stresat pe tema asta. Si stii de ce? Pentru simplul fapt ca nu pare o amenintare. Mie mi se pare o periculoasa incalcare a drepturilor insa.
Ba chiar mi se pare infricosator filmul. Inchipuie-ti ce alte chestii mai fac serviciile fara sa stim noi. Ia gandeste-te cat de evoluata e tehnologia si ce ar putea sa faca ei cu adevarat. Filmul este bazat pe intamplari ce au avut loc pe undeva prin 2013 deci sunt deja 5 ani de atunci si pana acum. Crezi ca se va schimba in bine? Eu cred ca nu.
Recomand ca filmul sa fie vazut dupa ce se citeste si O mie noua sute optzeci si patru de George Orwell. Desi cele doua manifestari artistice sunt despartite de vreo 50 de ani cred, se completeaza de minune reciproc. Asa ca, uita-te la film, citeste cartea si apoi uita-te in jur. S-ar putea sa vezi lumea si evenimentele cu alti ochi.
Acum nu zic sa dai in paranoia si sa crezi ca toate lumea sta pe capul tau si dupa curul tau. Dar beleste ochii data viitoare cand intri pe net si mergi la vot. Altfel, degeaba te uiti la un film anti-sistem sau citesti o carte de genul. Absolut degeaba.
sursa imagine: impawards.com