Sfantul leprosilor de Maria Pastourmadzis

Sfantul leprosilor de Maria Pastourmadzis

Ai auzit de insula Spinalonga? Pana sa citesc cartea asta nici eu. Roman religios prin prisma temei, este o carte care ne vorbeste despre suferinta umana si cum trebuie primita si acceptata.


Insula Spinalonga a existat in realitate si a functionat din 1904 pana in 1957 ca azil pentru leprosi. Bolnavii de lepra erau trimisi aici si practic erau lasati sa moara. Boala necrutatoare in acea perioada, nu exista leac. Singura masura ce se putea lua era de izolare, astfel incat sa nu se imprastie.

Cartea ne prezinta si doua personaje reale, parintele Hrisant Katsoulogiannakis, ultimul preot de acolo ce a ajuns pe insula ca voluntar.

Al doilea personaj real este Epameinondas Remoundakis, numit si arhanghelul din Spinalonga.

Sfantul leprosilor are o gramada de personaje si de povesti. Povestea este centrala in sensul in care avem o insula cu oameni bolnavi de lepra. Fiecare insa ascunde si o alta poveste si o lupta interioara. Pe unii boala i-a sfintit iar pe altii boala i-a demonizat. Preotul incearca sa asigure fiecaruia tot suportul sau duhovnicesc si toata credinta sa. Este insa incredibil de greu si la randul sau are de luptat cu demonii sai.

O carte foarte buna, mi-a placut mult. Scrisa simplu dar cu o poveste complexa si consistenta, foarte bine inchegata. Merita citita dar sa o citesti cu inima deschisa. Sunt lucruri multe de invatat din ea.


sursa imagini: arhiva personala si pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *