colaj afise seriale medievale

Seriale medievale Netflix

Seriale, seriale. Daca ai terminat tot si nu stii la ce sa te uiti, vezi mai jos. Poate gasesti ceva pe gustul tau, mie mi-au placut mult, de asta am si ales sa fac o lista despre seriale medievale Netflix. Dar cand zic medievale, ma refer mai mult la spatiu si timp, pentru ca incolo, cam toate sunt medieval + fantastic (combinatia perfecta pentru mine).

Mai spre final insa, avem si ceea ce se numeste docu-drama. Practic, au la baza adevaruri istorice (sunt de asemenea consultati istorici pentru realizarea lor) dar au si un pic de „licenta poetica” cand e vorba de ilustrarea lor. Si mie mi se pare combinatia perfecta, e mai usor sa retii evenimentele daca si vezi.

Seriale medievale Netflix

The Witcher 2019

Buuum! M-a spart in bucati serialul asta. Se bazeaza pe seria de carti cu acelasi nume scrise de Andrzej Sapkowski. Serialul ni-i aduce in viata noastra pe Geralt din Rivia, un vanator de monstri, un om cu ochi galbeni si puteri supranaturale. In alt plan, o avem pe Yennefer din Vengerberg, care se transforma dintr-un copil cu dizabilitati intr-o vrajitoare nemuritoare si puternica.

Destinele lor se intretaie, cel putin partial. Ii putem urmari pe diverse planuri, in diverse aventuri si vanatori. Desigur, pe masura ce evolueaza lucrurile si creste experienta, ii vedem pe amandoi cum se transforma, sa spunem asa. Dar si aventurile prin care trec sunt pe masura. Fantasticul e la el acasa, gasim tot felul de monstri de la un djinn, ok, termen cunoscut pana la o striga, termen nou pentru mine.

Este un serial foarte bine facut, imagini foarte vivide si extrem de bine lucrate. Personajele sunt foarte bine conturate, fiecare personaj care apare isi are rolul sau bine definit, nimeni nu-i in plus.

Un singur mic repros am. Au incalcit un pic prea mult povestea, in sensul in care exista niste episoade din serial care sunt flash-back-uri si care explica cumva alte chestii. Tehnica e folosita de mult timp, mie mi se pare insa ca nu era cazul pentru acest film. Nu ii scade insa cu nimic valoarea, doar ca iti solicita un pic mai mult atentia, ca sa poti tine pasul.

In orice caz, il recomand din plin, merita.

Pssst!!! In 2022, a aparut si un soi de spin-off: The Witcher: Blood Origin. Seria este independenta de serial. Are la baza cate ceva din cartile lui Andrzej Sapkowski dar prea putin. Actiunea are loc cu mult timp inainte de timpurile din The Witcher si practic, se doreste a se explica cum s-a ajuns la acesti „vanatori de monstri”.

M-am bucurat mult s-o vad pe Michelle Yeoh (una din actritele mele preferate – o veti gasi si mai jos in articol, cand ajungem la Marco Polo), treaba excelenta, ca de obicei. Si cu piesa „The Black Rose” produsa de Bear McCreary – recomand, excelenta.

Trailer aici.

The Cursed 2020

Ai auzit de Regele Arthur si celebra legenda cu Excalibur, nu? Ei bine, uit-o, cel putin temporar. Aici avem sabia si cred ca-l avem si pe Arthur dar nici nu-i rege, nici sabia nu-i apartine. O avem in schimb pe Nimue, care este sa-i spunem asa, o printesa Fey.

Cei din Fey, sunt un neam mare, de fapt un amestec de triburi am putea spune. Fiecare trib are caracteristicele lui. Unii de exemplu pot controla copacii si vegetatia, altii focul, unii au coarne de cerb, altii au pielea ca de sarpe etc. Practic, vorbim aici de niste oameni speciali, sa le spunem un soi de mutanti medievali.

Acestia traiesc in saturile lor de prin paduri, linistiti, in pace cu ceilalti oameni. Dar pacea dureaza pana o rupe cineva. Si de data asta, avem niste calugari, Ordinul Calugarilor Rosii care au de gand sa extermine toti Fey-ii pentru ca ei considera ca sunt fiinte ale raului. Ataca si distrug sat dupa sat, isi vad de misiunea lor.

Nimue, este nevoita altfel sa o stearga din satul natal pentru a-si salva viata si neamul, ce mai ramane din el. Incepe asadar o calatorie in care se va descoperi, isi va descoperi menirea dar si puterile si originea.

Apare destul de mult si Merlin, jucat excelent de Loki din Vikingii, pe numele sau adevarat Gustaf Skarsgård.

Si acest serial este bazat pe o carte, scrisa de Thomas Wheeler si ilustrata de Frank Miller, cartea poarta acelasi nume, Cursed.

afis film the cursed

Trailer aici.

Age of Samurai – Battle of Japan 2021

Bun, am vorbit intr-un articol anterior despre James Clavell, unul dintre scriitorii copilariei mele. Shogun, ramane sus acolo in topul cartilor preferate. De altfel si inainte de asta aveam o atractie pentru Japonia, niciodata n-am stiut de ce. Atractia inca exista, ca atare nu aveam cum sa ratez un serial pe tema asta.

Ca paralela, ce m-a bucurat la serialul asta, este ca mi-a lamurit mai bine ce rol au avut anumite personaje in istoria Japoniei. Si ma refer aici si la personaje din Shogun, dar si la alte personaje intalnite in alte carti, precum Ninja, de Eric van Lustbader, o alta carte preferata de-ale mele.

Atentie! Age of Samurai, nu este un serial clasic. Este un serial documentar dar nu numai. Este combinatia perfecta. Pentru ca nu este un documentar clasic, in sensul in care ai niste istorici care vorbesc si ceva imagini. Il poti privi ca pe un serial normal in care sunt interventii ale unor oameni din domeniu care explica ce se intampla. Pentru mine, e cel mai bun mod de a invata despre ceva.

Are 8 episoade si te trece prin toata istoria medievala a Japoniei. Pornim de la Nobunaga, seful ticnit care a facut primul pas pentru unificarea Japoniei. Si vorbim de o Japonie impartita in clanuri, in care razboiul civil se afla la el acasa pentru ca toti daymio isi doreau sa detina puterea totala. Nobunaga, tanar, devine sef al unui clan micut dar prin putere, viclenie, inteligenta si strategie creste.

Alaturi de el, apar doua figuri extrem de importante pentru istoria ulterioara a Japoniei, Hideyoshi si Togukawa. Cel mai interesant este primul dintre ei, dintr-un anumit punct de vedere. Japonia perioadei respective, era o Japonie impartita si in caste. Cine se nastea intr-o casta, acolo si murea. Nu aveai cum sa devii din taran samurai sau chestii de genul. Nobunaga si pentru asta a fost smecher, n-a tinut cont de anumite reguli.

Ar fi extrem de multe de vorbit despre serialul asta, dar cel mai bine este sa te uiti. Este foarte bine facut, actorii joaca excelent, te prinde fiecare episod si te baga rapid in atmosfera, completarile istoricilor nu sunt deloc intruzive, completeaza foarte bine filmul in sine s.a.m.d. Din cate stiu, este de asemenea un serial accurate din punct de vedere istoric, cel putin combinand ce stiu eu despre istoria Japoniei (sau cautand pe net) cu ce am aflat din serial.

Excelent, recomand cu drag.

afis serial Age of Samurai – Battle of Japan 2021

Il vezi aici.

Barbarians 2021

Shit. E un serial cu mult sange, ce balanseaza un pic lista. Pentru ca am pornit cu doua seriale fantastice, am trecut la unul documentar si acum mergem la un serial… pe bune.

Este un serial ce are in prim-plan celebra batalie din padurea Teutoburgica, de prin anul 9 e.n. Atunci, armata condusa de senatorul roman Varus, si formata din 3 legiuni si trupe auxiliare, au incasat-o rau de la triburile germane, unite sub comanda lui Arminius. Arminius, fiind un print german dar care a trait de mici printre romani, pentru ca era dat cumva la schimb. Ca semn al supunerii, sefii triburilor germane erau obligati sa-si lase fii printre romani, acestia ii cresteau ca pe niste romani adevarati.

Serialul ia povestea de la inceput, nu prezinta doar batalia ci cumva tot drumul, cum se ajunge pana la batalie. Habar n-am daca e sau nu adevarata sau cat adevar istoric prezinta. Ca serial insa, este foarte misto, mie mi-a placut mult. Elementul fantastic este prezent mult mai putin, este un serial misto ce contine tot ce vrei de la dragoste la tradari.

Actorii joaca excelent, sunt on fire, chiar pare ca traiesc in padurile alea, au intrat foarte bine in personaj. Scenariu bun, imagini smechere, tot ce trebuie.

Atentie insa, este un serial destul de violent si sangeros! Nu prea e pentru cei foarte slabi de inima, doar atat pot sa spun.

De cand am scris prima data articolul asta si pana acum, a mai aparut si sezonul 2 si inteleg ca urmeaza si sezonul 3. Sa speram ca isi revin, pentru ca sincer, daca sezonul 1 m-a rupt, al doilea meh… m-am uitat din inertie. Sa speram ca sezonul 3 (daca il mai fac) o sa isi revina.

afis serial barbarii

Il vezi aici.

The Last Kingdom

Unul din serialele mele preferate, in ciuda faptului ca nu e suficient de bine facut. Are destule carente dar sa nu incepem cu relele. Mai intai, ar trebuie mentionat ca serialul are la baza seria de carti cu acelasi nume, ce il are autor pe englezul Bernard Cornwell.

O sa ma concentrez asupra cartilor mai intai si dupa aia, trecem si la filme. Seria cuprinde 13 carti si are in prim-plan un personaj fictiv, Uhtred de Bebbanburg. Regiunea exista, se numeste Bamburgh si se afla in U.K. A exista si un domn Uhtred, care se presupune ca ar fi unul dintre stramosii autorului. Cam aici se opreste insa adevarul.

Domnul respectiv, era un mic nobil de pe acolo. N-a fost in niciun caz implicat in unificarea Angliei si nici n-a calcat pe la curtea regala in viata lui.

Ce a vrut autorul sa faca, a fost sa scrie o serie de carti, din care sa reiasa importanta invaziilor vikinge asupra teritoriului englez. Pentru ca da, desi nu asta era intentia lor, vikingii, au contribuit la unificarea regatelor de la acel moment. Nota am zis „viking” si nu „danez” cum e in carte dar si in film pentru ca atacurile asupra Angliei, nu erau date de o natiune anume. De asemenea, „viking” este un termen generic. Acest termen nu definea o natiune, o rasa ci un nume dat celor plecati in raiduri. Deci acestia puteau fi danezi, norvegieni, islandezi chiar etc.

Ei bine, aceasta unire a regatelor nu s-a facut peste noapte. De aceea, autorul a folosit acest personaj, pe Uhtred, in jurul caruia a centrat toata actiunea. Avea nevoie de un personaj central pentru firul narativ.

Filmul urmeaza – in mare – cartile. Se incepe cu perioada in care pe tronul Wessex-ului apare cel ce va fi ulterior numit „Alfred cel Mare” si ai caror urmasi vor unifica Anglia. Uhtred, de origine saxon, ajunge captiv al danezilor, printre care creste, pana la urma insa fiind nevoit sa se intoarca in Wessex. Acolo ajunge la curtea regelui si il ajuta pe acesta vrand-nevrand sa inceapa munca de unire a pamanturilor englezesti.

Asta in ciuda faptului ca in prima faza, se incerca consolidarea pozitiilor si respingerea atacurilor vikinge.

Filmul contine cam tot ce doresti, lupte cat cuprinde, romantism, ceva drama, ceva adevar istoric etc. Am zis la inceput ca scartaie un pic, pentru ca de exemplu, actorul principal – desi daca stai sa te gandesti, de la inceput pana la final ar trece cam vreo 40-50 de ani – arata la fel. Ar fi putut face un pic de efort sa-l imbatraneasca – cum au facut cu Ragnar in Vikingii. Si mai are mici chestii de genul.

In ciuda acestor lucruri insa, este un film bun, relaxant si care te prinde rapid. Nu stiu exact ce anume, dar are farmecul lui. A si fost filmat in niste locuri superbe, la vecinii nostri, in Ungaria.

afis the last kingdom

trailer aici

Ah, inca ceva. Serialul s-a oprit la 5 sezoane, in ciuda faptului ca a existat suficienta cerere pentru a fi continuat. Insa producatorii, au zis ca dom’ le, s-au terminat alea 13 carti si nu mai au material. Au ales sa faca un film artistic „Seven king must die” in loc. L-au facut. Atat am de zis. Poate daca vezi filmul fara sa fi citit cartile si fara sa fi vazut macar serialul, poate merge. Pentru mine insa… neah.


Aici incheiem lista de seriale medievale Netflix, eu zic ca sunt patru recomandari care te pot tine in priza dar desigur, depinde si de ce cauti. Pe masura ce mai vad si altele, probabil voi updata lista. Pentru ar mai fi de trecut si Knightfall – despre templieri, Marco Polo – despre Genghis Khan si celebrul explorator Marco Polo, Rise of Otoman Empire, Roman Empire si tot asa.

Dar daca stii tu si alte seriale pe tema asta, te rog, lasa un comentariu.

2 thoughts on “Seriale medievale Netflix”

  1. Pingback: Regatul pierdut al piratilor, Netflix, parere

  2. Pingback: Imperiul Roman serial Netflix

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *