Imperiul Roman serial Netflix afis

Imperiul Roman serial Netflix| Seriale medievale Netflix

Continuam seria despre seriale medievale Netflix. De data asta insa vorbim despre un docudrama, asa cum sunt ele numite pe Netflix. Si este vorba despre Imperiul roman serial Netflix. Acesta a fost lansat in 2019 si are 3 sezoane in care sunt luate in colimator trei dintre figurile istorice ale istoriei Romei.

sinopsis Imperiul Roman serial Netflix

commodus in Imperiul Roman serial Netflix

Commodus

Zi repede cine a fost Commodus? Mainile sus de pe google, mainile sus. Nu stiai, nu? Nici eu nu stiam. Stiam insa cine e taica-su. De Marcus Aurelius, nu prea ai cum sa nu fi auzit.

Omul a fost legenda atat prin ce a facut pe campul de lupta dar si ca imparat, politician, filosof chiar. O buna parte din scrierile sale sunt si astazi in prim-plan. Si mai ales filosofia sa de viata, invataturile sale. Clar, Marcus Aurelius a ramas o figura pregnanta in istoria lumii, nu doar a Romei sau a Europei.

Pe langa activitatea politica, a ramas celebru pentru scrierile sale, Meditations, o colectie de 12 carti. Erau scrise in greaca si reprezentau gandurile sale. Daca vrei, erau o serie de insemnari pentru el insusi. Doar ca valorile de acolo, sunt general valabile si sunt utile cu atat mai mult in ziua de astazi. Mai trebuie mentionat si ca Marcus Aurelius era un stoic.

Dar sa trecem la fi-su. Cum se intampla de obicei, Commodus era o lepra. Pana pe la 20 si ceva de ani, he just living the dream. Bea si copula. Asta facea el. Il durea la banana de treburile imperiului, de faptul ca era anuntat ca mostenitorul la tron s.a.m.d. In timp ce taica-su era stimat si respectat, Commodus… nu avea el treaba.

Asa ca nu i-a convenit cand maica-sa l-a trimis in Germania, unde se afla tatal sau, ca sa-l faca pe prost barbat. Practic, a fost nevoit sa faca armata, cum se intampla si in Romania cu 15 ani in urma. Taica-su a incercat sa scoata ceva din el, dar nu prea a avut timp. A decedat destul de repede, mama lui Commodus s-a sinucis din varii motive si uite-l pe flacaul nostru in fundul gol.

Complet nepregatit, ajunge in fruntea imperiului roman pe post de imparat, normal. Doar ca sora-sa Lucilla, nu era de acord si planuia sa i-o traga pe la spate si nu era singura. Senatul, mictiona pe Commodus, era prada usoara pentru politicieni versati si tot asa.

Prins intr-o lume pe care nu o cunostea – sa ne amintim ca fusese lepra – lui Commodus ii este greu sa conduca. Si vedem cum porneste totusi cu ganduri bune dar deciziile proaste luate, incapacitatea sa de a isi alege anturajul etc. ii fac necazuri.


Foarte interesant, sezonul dedicat lui contine 6 episoade de ~ 40 min fiecare si e o lectie de viata. Cred ca un psiholog ar fi mult mai in stare decat sunt eu sa explice de ce.

iulius cesar in Imperiul Roman serial Netflix

Julius Caesar

Imperiul Roman serial Netflix, continua cu Iulius Cesar. Cat de departe a ajuns el in lume, ca renume si nu numai, ne dam seama numai dupa nume. Sunt o gramada de nume derivate din numele sau ramase inca actuale. Iar Cesar, a devenit pana la urma un titlu, nu doar un nume. Nemtescul Kaiser, si nu e vorba de mancare aici, provine din Caesar.

Iulius Cesar a avut o viata cu suisuri si coborasuri. La modul ca provenea dintr-o familie de aristrocati. Doar ca la un inceput de razboi civil, taica-su a ales partea gresita. Dupa asa o treaba, venea si o razbunare. Cei implicati in treburi de genul… aveau de suferit grav. Habar n-am daca de acolo a si pornit expresia vae victus (in traducerea mea inseamna cam asa: vai de curul celor invinsi!).

Dar Iulica al nostru, se trezeste singurel pe la 18 ani, fara avere, fara familie, fara nimic. Ce naibii sa faca, s-a inrolat in armata. Si-a facut drumul in viata cu sabia si a reusit. Practic a reusit sa urce pe scara ierarhica. Asa cum este prezentat in film, multumita strategiei lui, Marcus Crassus a reusit sa infranga definitiv armata lui Spartacus, gladiatorul care ameninta Roma, la propriu.

P.S Spartacus e prezentat in film ca un bulangiu care nu s-a multumit sa se revolte pentru ca-si dorea libertatea ci ca un om care dupa ce a devenit liber, era manat de dorul de razbunare. Din studiile mele individuale pe aceasta tema, eu stiu ca nu era asa. Omul de fapt isi dorea s-o stearga din Roma si tocmise niste pirati sa-l ajute sa plece cu tot cu armata lui de sclavi eliberati. Dar din cauza tradarii…

Revenind la Cesar insa, cum spuneam, a urcat mult pe scara ierarhica. El a pus bazele Triumviratului. Acesta era o alianta cu Pompeius Magnus si Marcus Crassus, ambii foarte bogati si foarte puternici, dar rivali de moarte. Asa a ajuns el Consul de exemplu – care era postul suprem al republicii la acel moment.

Dar cum orice alianta se duce naibii rapid, din cauza puterii prea mare si a faptului ca le luase fata celorlalti doi, s-a trezit iarasi in penisul gol. A fost cumva exilat pe post de guvernator. Si-a ales ceva la marginea imperiului, spre Galia si daca tot era acolo… s-a apucat sa-i cucereasca. Daca a reusit sau nu, vezi din film.

Aaaa, foarte important. Eu unul nu stiam ca Brutus de exemplu nu era fi-su pe bune. In cel mai bun caz era un fiu adoptiv, la modul ca Cesar si ma-sa lu’ Brutus fusesera amanti si el il luase sub aripa lui.

Foarte interesant sezonul despre Cesar si iarasi, o intreaga poveste de viata acolo.


caligula in Imperiul Roman serial Netflix

Caligula

Ehe, da tati, e prezent si Caligula. Il stim cu totii, nu? Cand zici Caligula, in general lumea se gandeste la doua chestii: curve si bautura. Mai e si legenda cu faptul ca si-a facut calul senator, pe Incitatus dar nu are o baza istorica reala. E posibil ca ultima parte sa fie doar o poveste, un diss pe care si l-a luat Caligula de la istoricii vremii.

Ca na, sa nu credem ca politicienii acelor vremuri erau mai buni ca astia de azi. Cand ai puterea, cand ai banii, sunt sanse mari sa devii si bulangiu.

Caligula, a avut o soarta nasoala de mic. Taica-su, generalul Germanicus era stimat si iubit. Dar acesta din pacate a decedat iar unchiul lui Gaius (ca asta era numele lui, Caligula era o porecla) nu prea era om de familie. Din varii motive, pe mama lui Caligula a exilat-o pe o insula iar pe restul i-a macelarit. Doar Caligula a scapat cu viata.

Tiberius, era un bulangiu notoriu sa spunem asa. Desi imparat, paranoia l-a facut sa se retraga pe insula Capri, de unde oarecum conducea Roma. Oarecum. La un moment dat l-a invitat pe Caligula sa i se alature si practic acolo l-a initiat in ale curvasaraiei. Tiberius era fan bautura, orgii etc. desi la un moment dat devenise doar voyeur. Adica chema oameni pe acolo, ii punea sa si-o traga si se uita la ei, live. Sunt curios daca dadea si indicatii.

Si uite asa devine domn’ Caligula bossul suprem al Romei. Ciudat, dar cum se intampla de obicei, initial nu era un om rau. A pornit cu intentii bune, a facut lucruri bune, era foarte de treaba la inceput si respectat si iubit. Dar aparent, problema cu unchiu-su, paranoia ca e in pericol si o meningita… l-a dus pe cai gresite.


Acesta este al treilea sezon si ultimul din mperiul Roman serial Netflix. Fiind facut in 2019, speram sa mai apara si alte sezoane si inca sper. Ca mai sunt imparati de disecat, Traian de exemplu, Nero gen wtf… no Nero? N-ai cum.


Trailer aici – dar e doar pentru primul sezon, cel cu Commodus.


sursa imagini: impawards si wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *