coperti carti Seria Kingsbridge de Ken Follet

Seria Kingsbridge de Ken Follet

Astazi vorbim despre o serie de carti, nu doar despre una. Daca ti-ai propus cumva sa citesti un anumit numar de pagini anul asta, atunci esti unde trebuie. Sunt 4 carti (cu a 5-a care urmeaza sa apara prin toamna din ce stiu eu), fiecare carte avand cam 1.000 de pagini. Seria a inceput in 1989 si nu cred ca a fost gandita ca o serie, dar vedem mai jos de ce. Acum totusi vorbim de seria Kingsbridge, pentru ca asta a devenit.

Nascut in 1949 Kenneth Martin Follett, a urmat initial o cariera in jurnalism. Nu prea l-a satisfacut job-ul asta insa si s-a reorientat spre o editura. A inceput sa scrie ca hobby, seara/ pe weekend. S-a hotarat sa publice cand i s-a stricat masina si nu avea bani s-o repare. Primele carti au fost publicate in 1974. A dat lovitura in 1978 cu cartea „Eye of the Needle” un thriller cu spioni. Cartea este si astazi un best-seller si i-a adus faima si recunoasterea pe plan international.

A fost perceput ca fiind un autor de thrillere, asa ca toata lumea a fost mirata cand in 1989 a aparut cu cartea „Stalpii pamantului”, o nuvela istorica. Este prima carte scrisa din seria Kingsbrige, desi cronologic (d.p.d.v al timpului din carti) ar fi a doua. I-a luat ceva pana sa o scrie pe a doua, aceasta a aparut in 2007.

Dar detaliem mai jos si hai sa le si vedem un pic. Nu o sa vorbesc prea mult despre ele, despre actiune in sine sa spunem asa. Sunt oricum similare, autorul a urmarit anumite teme si le-a mentinut in toate cele 4 carti dar le vom vedea la final.

Interesant de mentionat este ca toate cartile au nume inspirate din Biblie. Autorul a considerat ca asta le da o forta aparte, eu sunt de acord cu el, mi s-au parut interesante numele inainte sa aflu de asta.

Atentie!!! Am vazut pe diverse site-uri aceasta serie ca fiind marketata ca safe si pentru copii. NU ESTE! Din punct de vedere al violentei, cartile sunt decente, nu abunda in scene de genul. Dar in schimb, in toate cele patru volume sunt scene explicite de sex, violuri, iar limbajul este de santier. Sunt folosite destule cuvinte care se folosesc pe maidan. Ca atare, eu as spune ca aceste carti sunt pentru minim + 16 ani.

Seria Kingsbridge

0. Si a fost seara, si a fost dimineata – (The Evening and the Morning) – 2020

E un pic amuzant ca ultima carte publicata de el, este prima din serie, nu? Cum am zis mai sus, din punct de vedere al „timpului” din carti, aceasta este prima din serie. Dintr-un soi de eroare, eu am citit prima data „Stalpii Pamantului”. Nu e rau daca faci asta, cartile sunt de sine statatoare, nu sunt continuari clasice. Dar recomand sa o citesti pe asta prima data, este inceputul.

Actiunea incepe in 997 d.HR undeva prin Anglia. Ne aflam intr-un orasel prosper cu iesire la mare, de pe malul Angliei. Pe noapte, un tanar Edgar, doreste sa o stearga de acasa. Motivul? O femeie maritata pe care o iubeste si cu care vrea sa fuga in alta parte. Este fiu al unui constructor de barci, meserie pe care o mosteneste. Din pacate insa, oraselul este „vizitat” de vikingi. Vikingii nu erau musafiri prea placuti. Ei veneau cu mana goala, dar NU plecau cu mana goala. Obisnuiau sa omoare ce prindeau in cale si plecau cu bunuri, vite si sclavi. Din cauza lor Edgar ajunge intr-un alt sat, „Dreng’s Ferry”, impreuna cu mama sa si cei doi frati. Aici trebuie sa traga din greu pentru painea cea de toate zilele.

In paralel, o tanara din Franta, Ragna, se indragosteste de un nobil englez, Wilfull. Pleaca impreuna cu el in Anglia, unde descopera insa ca obiceiurile de aici si modul de viata sunt total diferite de Franta. Aici are de-a face si cu cei doi frati malefici ai lui Wilfull, episcopul Wynstan si Wigelm dar si cu mama acestuia.

Mai avem si un tanar calugar, Aldred. Acesta are visuri de bibliotecar si vrea sa faca din mica sa manastire un loc interesant, cu multe, multe carti. Dar este naiv si are de lupta pentru a-si indeplini idealurile.

Toate astea se petrec in timp ce tara este condusa de regele Ethelred si regina Emma a Normandiei. Apar si ei prin carte, dar aportul lor este minim. In aceasta carte cel putin, autorul s-a concentrat pe oamenii de rand, cei ce au pus bazele tarii. Orasul mentionat in carte, Kingsbridge este fictional, nu a existat in realitate. Insa pe mine nu m-ar fi mirat daca as fi citit pe undeva o cronica care sa semene cu ce scrie in carte. Efectiv pare foarte plauzibil.

1. Stilpii pamantului – (The Pillars of the Earth) – 1989

Asa cum ziceam si mai sus, asta este prima carte scrisa de Ken Follet. Tinand cont ca aceasta carte a aparut in 1989 si urmatoarea in 2007, sunt absolut sigur ca n-a fost in plan o serie. Dar probabil faptul ca a prins atat de bine, i-a facut pe autor si pe editori sa ia in calcul dezvoltarea acestei piste.

Ne mutam cu actiunea pe la 1120 dar ramanem cam prin aceeasi zona – desi ne mutam spre Winchester. Iarasi, avem cateva personaje principale. Cartea incepe cu Tom Constructorul, un maestru pietrar. Acesta ramane insa fara lucru – construia o casa – si pe drumuri. Are o sotie gravida si doi copii mici. Ramane pe drumuri din cauza Alienei. Fiica contelui Bartolomeu, aceasta refuza din rasputeri sa se marite cu William din familia Hamleigh. Ca atare, ce rost mai are sa construiasca casa?

Este o perioda politica tulbure pentru tara, mai multe factiuni se lupta pentru putere, iar tradarile sunt la ordinea zilei. Si biserica se amesteca in aceasta poveste. Phillip, staretul unui mic schit, schitul Sfantul Ioan de Padure. Apare si superiorul sau, Waleran, episcop.

Cartea ne trece ca si cealalta prin viata omului de rand, al celor de la sate dar si din orase. De data asta insa, nobilimea dar si politicul joaca un rol ceva mai important.

2. O lume fara sfarsit – (World Without End) – 2007

Ne mutam mai hacana, cu 157 de ani mai incoace de la ultima carte. Ne aflam tot in Kingsbridge, ca na, asa se numeste seria. Cum am zis, locul este fictional, nu exista asa ceva.

In 1327, gasim patru copii la joaca intr-o zi de targ. Nu se cunosc intre ei sau cel putin nu toti patru. Mertin si Ralph, sunt frati, dar diferiti. Desi fratele mai mare, Mertin este slab fizic si cu inclinatii cumva spre carte. Ralph, este puternic, cutezator, fara frica, inclina spre arme. Se intalnesc cu doua fete, Caris si Gwenda, si pleaca impreuna la joaca prin padure – desi stiau ca nu au voie. Acolo asista la o scena de lupta intre Sir Thomas Langley si doi soldati. Ralph il omoara pe unul dintre ei cu un arc „de jucarie” apoi copii fug de acolo. Mai putin Mertin, care ramane si il ajuta pe cavaler. Acest ajutor le va schimba cumva destinul tuturor.

Caris si Gwenda sunt doua fete diferite. In timp ce Caris este fiica starostelui mestesugarilor din oras, Gwenda este fiica unui taran amarat. Acesta este cunoscut ca hot de buzunare, a si fost pedepsit pentru asta. Si si-a pus si copii sa faca acelasi lucru. Destinul celor doua fete, se impleteste cumva si drumurile se vor intretaia pentru mult timp.

Mertin si Ralph, sunt la randul lor fii unui cavaler decazut din drepturi. Acesta a ajuns la sapa de lemn, datoreaza o gramada de bani bisericii. Desi aparent se trage din Tom Constructorul, nu a dus-o prea bine. Familia ajunge asadar sa traiasca pe seama bisericii. In schimbul banilor datorati, trebuie sa le cedeze terenurile detinute. Ajung astfel un fel de chiriasi, traiesc intr-o locuinta pusa la dispozitie de biserica, si primesc de mancare tot de acolo.

Firi diferite, cei doi o apuca pe cai diferite. Mertin spre studiu, spre mestesug, Ralph scutier, ia calea armelor.

Drumul tuturor e lung si ia cai total opuse cu multe raspantii. Si cumva totul este dat peste cap de mai multe ori, fie de lupta pentru putere, fie de temuta Ciuma Neagra.

Cred ca asta a fost cartea mea preferata din serie, nu stiu de ce, m-a prins mult mai mult ca celelalte.

3. Coloana de foc – (A column of fire) – 2017

Ne mutam iarasi in timp, in 1558. Aici ii avem pe Ned Willard si Margaret Fitzgerald, doi tineri indragostiti unul de altul. Dar in vremurile alea nu prea era loc de dragoste, iar casatoriile erau aranjate. Aveau scopul de a forma aliante si a intari pozitia diversilor nobili.

Sunt vremuri tulburi, lupte intre Anglia, Scotia si Franta. In special in Anglia si Franta exista familii care vor sa traga sforile diverselor evenimente politice dar si tineri dornici de afirmare. In Franta se afla puternica familie de Guisse, Charles, cardinal de Lorraine si Francis, mare general. Acesta din urma era poreclit de altfel „Scarface”, din cauza unei cicatrici care-i brazda fata.

Si in Franta si in Anglia, puterea Bisericii Catolice se clatina. Au aparut protestantii si prind puteri. Se pare insa ca actuala religie majoritara nu e de acord cu politeismul. Nici protestantii nu se lasa mai prejos, asa ca apar diverse frictiuni intre cele doua tabere. Nu o data, acestea se lasa cu multe victime. Pedepsele pentru abandonul Bisericii Catolice sunt din cele mai aspre, cum ar fi arsul pe rug.

In toata aceasta valtoare, exista si oameni de treaba, oameni de rand care incearca sa-si duca traiul linistiti. Vor sa aiba grija de familie, sa-si vada de negot sau de munca pamantului, fiecare cu treaba lui.

Ce te faci insa cand tara nu este stabila din punct de vedere politic, cand sunt lupte intre printesa Elisabeta si verisoara sa Mary de Scotia? Si nu sunt singurele implicate.

4. Armura luminii – (The Armour of Light) – 2023

Cartea este programata pentru a fi lansata afara in septembrie 2023. Se pare ca ne mutam mai aproape de contemporan, in 1792. Suntem in pragul revolutiei industriale in Anglia si a ridicarii lui Napoleon Bonaparte in Franta.

Ambele evenimente ameninta – direct sau indirect – viata cetatenilor din Kingsbridge. In ce fel? Vom vedea cand apare cartea.

ochiul critic

Nici nu stiu de unde sa incep, sunt foarte multe lucruri de spus si in acelasi timp atat de putine. Cartile sunt complexe dar simple in acelasi timp, usor de citit. Le recomand mai ales daca esti fan al genului istoric, cu precadere spre perioada medievala.

Desi multe dintre personajele si locurile sale sunt fictive, autorul a impanzit cartile cu o multime de detalii istorice reale. A realizat o adevarata radiografie a vietii oamenilor din Evul Mediu. Vedem cum traia taranul de rand – atat serbii cat si oamenii liberi – cum era politica pe atunci, care era relatia lor cu „stapanirea” si tot asa. Inclusiv ce mancau si cum isi obtineau mancarea, cum isi cresteau copii, care era starea de spirit s.a.m.d.

Sunt minunate cartile din acest punct de vedere. Si desi asa cum am zis la inceput, sunt carti foarte stufoase, nu mi se pare ca sunt cuvinte in plus. Autorul a stiut sa-si dozeze povestea si sa amestece naratiunea cu actiunea astfel incat sa nu te plictisesti.

Gasim de altfel si o gramada de teme abordate in aceste carti:

  • tanarul la inceput de drum – in fiecare carte gasim astfel de oameni, care pleaca de la 0 si calatoresc cu ambitie spre telul lor
  • femeia puternica ce trece peste toate – da, fiecare carte are personaje feminine foarte puternice, ce isi depasesc „conditia” – tinand cont de vremurile respective (mi-au placut mult)
  • tipul malefic – masinatiuni, manipulari, mita, santaj si chiar crime; cine vrea sa ajunga departe si nu are scrupule, nu se da in laturi de la nimic din toate astea; vedem insa la final daca e bine sau nu
  • dragoste – atat de puternica, incat nici 20 de ani nu o pot rupe, ce frumos
  • binele si rau, alb si negru, yin si yang

Din punctul meu de vedere, sunt cele mai complete carti din genul istoric (dar nu numai) citite de mine in ultima vreme. Au de toate, actiune, dragoste, politica, intriga, lupte, drama, bucurie, sex. Orice vrei, gasesti aici. Si e frumos ca te poti axa pe speta care te intereseaza pe tine.

Daca esti fan al vietii medievale, ai suficiente detalii pentru asta. Iti place viata politica, ai si din astea. Ascensiuni, caderi, lupte interne etc. sunt si din astea. Si puternice povesti de dragoste.

Pentru toate, autorul a stiut sa creeze imagini vivide, este foarte usor sa-ti imaginezi ce citesti. Si din punctul meu de vedere, cam asta inseamna o carte reusita sau o „scriere” reusita. Daca ai reusit sa prinzi cititorul si sa-l tii acolo, ai dat lovitura.


Poti cumpara cartile de aici, de pe libris (link afiliat).

4 thoughts on “Seria Kingsbridge de Ken Follet”

  1. Luninita Treutlein

    ….doar ca ,”copiii”se scrie cu 3 de i .
    Mi se pare inadmisibila o astfel de greseala.

    1. Mea culpa, n-am remarcat eroarea si posibil sa mai fie si altele, nu contest (as putea sa explic si de ce dar daca tot vi s-a parut „inadmisibil” deja, ce rost mai are). V-as fi multumit pentru feedback daca ati fi binevoit sa lasati cateva cuvinte si despre ce am scris. Poate forma lasa de dorit dar daca ati remarcat aceasta eroare, pot presupune ca aveti o parere si despre fond. Multa sanatate1!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *