Scriitorii copilariei: James Clavell

Rasfoiam acum ceva timp niste pagini de goodreads si am dat peste o serie de carti ce mi-au trezit amintiri din copilarie ca lui Creanga. Am o serie de scriitori dragi mie, scriitori cititi intensiv in copilarie si de care imi amintesc cu placere, cum spuneam si cand am povestit de prima carte citita de mine vreodata.

N-am un top, de altfel vorbim de o lista eclectica de scriitori, diferite nationalitati. Unul dintre preferatii mei a fost insa si ramane James Clavell.

Inca de mic am avut o mare, mare pasiune pentru tot ce inseamna Japonia, dar Japonia medievala. Nu stiu ce m-a fascinat, poate toate filmele sau povestile cu samurai, ninja, gheise s.a.m.d. Printre multe altele, mi-a placut mult cum abordau ei lucrurile, codul Bushido (onoare) al samurailul, castele, respectul si grija ca fiecare sa-si faca treaba/datoria etc. De aia sunt ei unde sunt acum si altii nu – ma rog, in prezent au dus asta la extrem dar asta nu e genul ala de articol, ne concentram pe carti.

James Clavell este cu siguranta unul dintre cei mai cunoscuti scriitori la nivel mondial, scenarist si producator de film.

Eu am debutat in opera sa cu cartea de temelie, probabil cea mai cunoscuta carte a sa si anume „Shogun”. O tineam in custodie, o prietena de-ale mamei era cumva in proces de divort si adapostise niste carti la noi.

Asa am ajuns sa o citesc si e o carte care mi-a mancat ore de somn. Nu de putine ori m-am dus la scoala cu ochii umflati de nesomn, pentru ca stateam sa citesc aceasta carte. Este o carte care pe mine m-a fascinat complet, o vasta opera de vreo 1000 de pagini parca. Actiunea din carte are loc in Japonia medievala, cand o nava esueaza pe coasta Japoniei. Echipajul, cati au mai ramas in viata, dintre ei, sunt luati prizonieri initial. Ulterior, pilotul navei incepe discutii cu japonezii si este initiat in cultura lor. De asemenea si ei sunt cumva initiati in ceea ce inseamna cultura si viata occidentala.

Nu stiu cat de exacta este din punct de vedere istoric si al detaliilor dar cartea te ajuta sa-ti faci o imagine cu privire la Japonia celor vremuri, la traditie, la cultura, la obiceiuri dar si la viata politica dar si sociala. Este o carte fascinanta sau cel putin a fost pentru mine scrisa cumva marunt. Scriitorul a tesut o frumoasa panza de paianjen, carte cumva se formeaza strat dupa strat.

Dupa o prima experienta exceptionala, nu aveam cum sa ma opresc si am continuat. Nu mai retin exact ordinea, dar cred ca ulterior am citit „Tai-Pan” si apoi „Nobila Casa”. Sunt carti ce se leaga intre ele prin prisma personajelor dar se pot citi si separat, nu e nicio problema. Acestea duc cumva actiunea mai departe si in timp si sunt bazate pe perioada comerciala sa spun asa, cea cand se faceau diverse afaceri prin diverse parti ale Asiei. Foarte frumoase si acestea, mi-au placut mult.

O alta carte foarte interesanta, de altfel cred ca este prima sa carte, este „Changi”. Este o carte ce cred ca are la baza intamplari reale, fiind vorba despre viata intr-un lagar de detinuti de prin insulele Java in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Spun ca probabil este bazat pe intamplari reale pentru ca James Clavell a luptat in acest razboi si chiar a fost prizonierul japonezilor.

Este o carte foarte interesanta si aceasta, cumva o drama cu accente comice uneori, de altfel cam cum este si viata. Ce mi-a placut mult la ea este ca mi se pare ca este si un studiu sociologic. Viata de prizonierat, restrictiile, viata in lagar ii face pe oameni sa se manifeste intr-un anumit fel. Foarte, foarte interesant.

Pentru cei mai lenesi dintre noi, exista desigur si filmele, iti las mai jos trailerul pentru „Shogun” un mini-serial tv de prin anii ’80, cred.

Daca nu ai cartile lui, le gasesti pe (link afiliat).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *