The Ideas Book, de Kevin Duncan este o carte care continua cumva The Diagrams Book. Este tot pentru oameni creativi dar nu numai, poate este mai mult pentru oamenii de rand.
Nu de alta dar oamenii normali (cu sensul de spectatori) au impresia ca cei care creaza continut (indiferent ca vorbim de un cantaret, vlogger, comediant, blogger etc.) fumeaza foarte mult sau beau sau etc. Sau varianta doi, cea prezentata in filme, cand un scriitor, sta el si se da cu fundul de pamant vreo doua luni, ca nu-i iese ceva si apoi vede o gagica care se apleaca si il loveste ideea si inspiratia instant. Si uite cum se apuca el de scris si rupe in doua, cat n-a facut in doua luni.
Se poate intampla si asta – chiar se discuta in carte de treaba asta – dar de cele mai multe ori, nu se intampla asa. Ci practic, ai de facut o treaba – asa cum mergi la birou sau ai de facut temele pentru maine, la scoala.
Exact asa procedezi si in calitate de content creator – ma repet, indiferent ce creezi. Si cand faci asta long time, uneori te vei trezi burned out cum ar zice englezul. Adica, esti cumva stors de energie creativa dar tot trebuie sa faci ce ai de facut.
Mai ales daca esti profesionist si traiesti din asta. Cam asta face cartea asta. Iti prezinta cincizeci de idei care te pot ajuta sa creezi mai usor.
#sinopsis The Ideas Book
Ca si la cealalta carte si aici imi este greu sa o descriu. Asta pentru ca este tot un manual, care te poate ajuta si daca esti creativ si daca esti CEO, Manager, Team-Leader etc. Te poate ajuta sa-ti cresti eficienta, sa descoperi cum sa-ti mobilizezi echipa, cum s-o coordonezi s.a.m.d.
Hai sa incercam insa cateva exemple, care sa te ajute sa intelegi mai bine despre ce e vorba in carte.
Si o sa incepem cu The Briefing Star:
Este o schema foarte faina din punctul meu de vedere. Sunt cele trei intrebari pe care ar trebui sa le ai in vedere cand ai ceva de facut. Pornesti de la:
– what – ce incercam sa obtinem?
– why – de ce incercam sa facem asta
– who – cui i se adreseaza actiunea?
Si de aici vom avea doua variante:
– The Right Statement – ok, obiectivul nostru este sa revolutionam sau sa facem X chestie
– The Right Question – sau o intrebare, cum dublam X chestie?
O a doua bucata foarte interesanta, este cea de mai sus. Practic, schema de mai sus, exprima ca ar trebui sa existe un mix intre locurile in care te afli. Cumva ai idei diferite in locuri diferite. Si uneori cel putin, ca sa poti genera alte idei, trebuie sa te rupi de ocurile in care umbli de obicei.
Ascultam recent un interviu cu un MC, care spunea ca de exemplu cand vrea sa scrie, cumva triseaza. Adica, ce face, ii place sa mearga pe strada pur si simplu sau sa mearga in diverse locuri, de unde se hraneste cu energia oamenilor prezenti acolo. Ce vede, ce aude, ce simte, ii hraneste energia creativa. E exact aceeasi treaba si aici.
#ochiul critic
N-are sens sa mai continui, cred ca cele doua exemple de mai sus sunt elocvente. Cartea este impartita in cinci parti si trateaza aspecte diferite.
In prima parte, vei avea de exemplu niste modele de cum te poti pregati pentru a genera idei. Ce sa faci, cum, unde etc.
In a doua parte, ai metode de a genera ideile efectiv, atat singur dar cat si cu echipa. De unele probabil ai mai auzit, altele cred ca sunt noi – cel putin pentru mine erau.
In a treia parte, ai metode de a dezvolta si intelege ideile.
In a patra parte, ai si metodele de a analiza ideile. Nu toate ideile generate sunt de pastrat sau de aplicat si trebuie sa inveti ce sa pastrezi si ce nu.
In ultima parte, avem idei care vor fi sau nu aplicate sau metode de a intelege cum sa le punem efectiv in practica.
Cum am zis si la cartea anterioara – de acelasi autor – este o carte interesanta. Ar trebui s-o citesti macar o data, te poate ajuta cand esti in belea pe la munca sau in viata ta, de zi cu zi.