coperti seria cavalerii ioan dan

Scriitorii copilariei: Ioan Dan

Saptamana asta ne axam pe cultura, am inceput cu filme, terminam cu carti. Si cum n-am mai scris de mult despre asta, era si cazul. Continuam deci cu seria scriitorii copilariei. Desi trebuie sa recunosc ca mint un pic, pentru ca in copilarie am citit o singura carte din cele patru de astazi, pentru simplul motiv ca nu le-am gasit pe restul. Pentru cei mai tineri, vorbesc despre cam acum 20 de ani in urma, cand nu era internet sau cel putin nu la discretie, ca acum. Ca atare, nu prea stiai nici macar unde sa cauti.

Ioan Dan, este romancierul meu preferat din Romania cand e vorba de romane de capa si spada. A scris 4 carti pe tema asta (sau cel putin pe astea le-am citit eu), fiecare dintre ele excelent in felul sau. De asemenea, sunt considerate o serie, desi din punctul meu de vedere… nu prea sunt, sau cel putin ultima nu are legatura cu ele.

Vom vorbi asadar astazi despre patru carti si anume:

  • Curierul secret – aparuta in 1974
  • Cavalerii – aparuta in 1975
  • Taina cavalerilor – aparuta in 1976
  • Cavalerii ordinului Basarab – aparuta in 1977

In mod curios, aceasta din urma este cumva prezentata ca fiind prima din serie, desi dupa anul aparitiei clar nu e asa. Poate hai sa zicem ca actiunea din aceasta se petrece in timpul lui Mircea cel Batran, in timp ce in celelalte carti, actiunea are loc in timpul lui Mihai Viteazul. Mie oricum mi se pare o carte de sine statatoare, nu are treaba cu celelalte.

Toate cele patru carti au fost reeditate prin anii 2000 si ceva, din pacate nu se gasesc la vanzare. Doar pe site-uri gen olx dar la preturi nesimtite, cer oamenii undeva la 150 de lei pe un volum (in unele cazuri).

Sa lasam insa bisnita si sa incepem sa discutam despre carti. Prefer insa sa le tratez ca pe un intreg si nu separat, pe fiecare in parte, voi face exceptie cu ultima carte doar.

Sinopsis seria Curierul secret, Cavalerii si Taina cavalerilor

Seria incepe cu Curierul secret (sa-mi fie iertata cacofonia), de care vorbeam mai sus. Actiunea este plasata clar in aceasta carte, ne aflam in anul 1594, undeva in satul Obreja, situat in zona Muresului, pe langa Tarnava Mica. Aici luam contact cu un baron si sotia sa, fosti proprietari ai domeniilor de aici. Din cauza unor neplaceri cauzate de taranii din zona (cum ar fi o mica rascoala si niste foc pus) se decid sa vanda si sa se mute din zona. Nu prea erau placuti de tarani, din cauza originii lor ungare.

Ca idee, ne aflam in perioada in care Transilvania se afla sub stapanirea Ungariei (daca am retinut bine) iar Tarile Romane erau divizate si vasale diferitelor puteri. In continua harta cu turcii, amenintati insa si de rusi, de ungari s.a.m.d.

Despre asta este cam toata seria, despre lupta lui Mihai Viteazul pentru unirea principatelor. Inarmarea si construirea unei armate ca sa se lupte cu turcii, scoaterea Transilvaniei de sub stapanirea ungara si tot asa. Domnitorul nu este insa singur in lupta asta, are alaturi de el cavaleri unul si unul precum Ducu cel Iute, Costache Caravana, Chirila Zece Cutite, Cae Indru (excelent nume, m-a cucerit).

Alaturi de ei sunt desigur si oameni reali ai istoriei noastre, precum fratii Buzesti, Baba Novac si tot asa.

Eroii nostri au diferite actiuni in slujba patriei si a domniei, tot felul de aventuri primejdioase. Ei sunt cei care salveaza viata domnitorului de mai multe ori, dejoaca planurile tradatorilor, merg in audiente de mare importanta si tot asa.

Sunt trei romane excelente, unde faptele de arme se impletesc foarte bine cu umorul, cu istoria dar si cu dragostea. Au la baza un imens sentiment patriotic, tot ce se intampla se intampla pentru tara. Oamenii pun tara mai intai si apoi pe ei.

Pentru mine sunt niste carti minunate, mi-au placut mult. Au tot ce trebuie, istorie, actiune, aventura, spionaj, dragoste, razboaie si tot asa. Habar n-am daca au vreo legatura cu istoria sau cat adevar istoric exista in ele, insa mie mi-ar fi placut sa fie asta istoria reala a Romaniei.

Le recomand cu drag.

Cavalerii ordinului Basarab

Asa cum spuneam, este ultima carte din serie, in ordinea aparitiei. Daca ne referim insa la cronologia din carte, ne mutam vreo 200 de ani mai in spate. Ne aflam pe vremea lui Mircea cel Batran care are si el aceeasi misiune: sa tina tara turci free, sa ia din teritorii inapoi de la austro-ungari, sa aiba grija la tradatori si tot asa.

Este si el insotit de oameni precum Nufarul Alb – cel mai mare spion al vremurilor respective, care reusea sa afle toate planurile turcilor. Are insa si cavaleri de seama pe langa el, Cavalerul Ordinului Basarab Bogdan, Manea dar si alti cavaleri precum Arad si Grama. Acestia din urma sunt insotiti de foarte amuzantii lor slujitori, Cotae si Gogoase.

Ii mai intalnim si pe parintele Sima, mana dreapta a egumenului Lazar, mare boss la Manastirea Snagov. Si ei lucreaza in slujba patriei, cu totii, asiduu.

Este prima carte pe care am citit-o eu din toata seria, cum spuneam, pe asta o aveam si doar pe asta am gasit-o. Vreo 10 ani nici n-am stiut ca mai sunt si altele. M-a captivat cand eram copil dar am recitit-o de minim doua ori (cel mai recent acum vreo luna) si m-a prins si adult. N-am fost deloc deziluzionat recitind-o.


Ca sa inchei, recomand cu drag toate cele patru tari, sunt potrivite atat pentru copii cat si pentru adulti, fara probleme. Sunt genul de carti asa, de familie, unde fiecare poate gasi ceea ce cauta. De asemenea, nu sunt deloc periculoase pentru copii, nu sunt detalii sangeroase si nici erotice (din punctul meu de vedere, mi se parea ca n-ar fi stricat sa apara cele din urma).

1 thought on “Scriitorii copilariei: Ioan Dan”

  1. Pingback: Cine erau Cavalerii Ioaniti si ce cautau pe aici? | harUNA

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *