Multimea ca mod de validare sau argumentul social

Daca 50 de milioane de oameni sustin o prostie, tot prostie ramane. N-am zis-o eu, ci Rolf Dobelli in cartea Arta de a gandi limpede. Nu aveam intentia sa-l citez, ideea articolului e alta insa ulterior mi-am adus aminte despre acest fragment din cartea recomandata mai sus (vezi acolo articolul dedicat cartii). Articolul meu pleaca insa de la o observatie, cum se foloseste astazi multimea ca mod de validare sau argumentul social.

Multimea ca mod de validare in publicitate

Nu mai zic de discutii de genul tu nu vezi ma ca noi toti spunem X lucru si numai tu esti impotriva? Nu vorbesc aici de o incapatanare prosteasca ci de un mod de gandire defectuos. Evident, suntem animale sociale, suntem obisnuiti sa traim in triburi si tot asa. De aia exista suporteri si tabere pentru orice. Toata lumea are niste preferati.

E in regula, asa functionam noi ca animale. NU e in regula sa devii fanatic in legatura cu ceva dar asta e cu totul alta discutie.

Am vazut relativ recent diverse branduri care au reclame de genul: Brand X. Y milioane de clienti au cumparat produsul Z. Asa, si?

Ce treaba are multimea ca mod de validare aici? Daca un numar de oameni au cumparat ceva, nu inseamna ca automat acel produs este mai bun. E o validare prin numar. Adica in viziunea brandului respectiv, inseamna ca acei oameni sunt deja un soi de garanti pentru acel produs.

Mie nu mi se pare ca e adevarat neaparat – si fara hipstereli pe aici. Hai s-o luam altfel. Un numar de oameni voteaza din cand in cand X politician/ partid etc. Se dovedeste ulterior ca a fost fail, pentru ca au administrat dezastruos. Asta e o dovada ca validarea prin multime nu e relevanta sau nu e ok.

De asemenea, sunt inca diverse secte organizate in jurul unui asa zis Guru care fac chestii reprobabile, se sinucid in masa etc. Iata inca o dovada ca multimea nu inseamna neparat un lucru bun.

Cum ziceau parintii cand erai mic si la intrebarea de ce ai facut X lucru tu ziceai pai pt ca si Gigel si Maricel au facut la fel. Si imediat venea si daca Gigel si Maricel se aruncau de pe pod te aruncai si tu? Si aveau dreptate. Spuneau acelasi lucru dar intr-o cu totul alta forma.


Ca sa rezum: casca bine ochii cand cumperi ceva, cand colaborezi cu cineva, cand mergi undeva etc. Doar pentru ca exista un numar de oameni care au facut un lucru, NU inseamna ca automat acel lucru este si ok. S-ar putea sa fie cel putin nepotrivit pentru tine, daca nu mai rau de atat.


sursa imagini:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *