Misterul regelui | Stephen King | Esenta de carte

Cand unul dintre cei mai cititi autori din lume publica o carte cu sfaturi despre scris… daca ai un blog, daca visezi sa publici vreodata macar niste proza scurta atunci trebuie sa citesti Misterul Regelui.  Poate n-o sa afli care e secretul lui, dar daca o sa afli cateva detalii tehnice sau cateva procedee de-ale lui?

Misterul Regelui este impartita in doua, prima parte este o autobiografie a lui King, iar a doua este dedicata scrisului.

Am descifrat secretul, stii care e Misterul Regelui?

Te voi dezamagi dar este vorba de munca. Am mai zis-o si cu alte ocazii, nu muncesti, sa fii sanatos, degeaba ai talent. Nu ai rabdare, nu incerci si a doua oara, iarasi sa fii sanatos. Exact asta reiese din biografia lui Stephen King.

Omul a inceput sa scrie din frageda pruncie si sa trimita povestile sale editurilor, fiind refuzat constant. Asta nu l-a oprit si a scris in continuare chiar daca avea un teanc de scrisori de refuz pe care le-a pastrat si le-a pus chiar in fata ochilor, sa-l motiveze.

Scria in pauza la scoala, scria dupa ore, scria intr-o debara, scria in masina, scria oriunde. Scria non-stop.

Viata nu l-a ocolit, deloc. A avut tot felul de probleme, inclusiv una care spre batranete era sa-l coste viata.

Sunt multe de zis despre viata lui, dar am eu sanse sa-i descriu viata mai bine ca el? Pentru ca nu, te invit foarte serios sa cumperi cartea si sa-i citesti viata. Sfaturile lui despre scris incep de acolo, cu viata sa. Sunt foarte multe concluzii de tras si sfaturi de aplicat. Nici macar nu trebuie sa-ti placa cum scrie el ci trebuie doar sa fii interesat de cum a ajuns un om sa-i fie ecranizate cam toate cartile si sa vanda milioane?

Asta ne explica in partea a doua a cartii.

Omul Stephen King este mult mai natural si mai jovial decat pare si incepe din start cu sfaturile. Primesti sfaturi foarte pertinente si de bun simt, care fac diferenta intre o scriere smechera si una mediocra.

Ca de exemplu, iti spune sa nu folosesti diateza pasiva cand scrii sau prea multe adverbe, in special in dialoguri. Explica exact de ce si are dreptate, se vede diferenta. Eu unul nu eram atent la chestiile astea, dar voi fi de acum inainte.

Continua pe linia asta, primesti sfaturi practice uneori si teoretice alte ori despre diverse din ale scrisului dar n-as vrea sa fiu spoiler.

Sfatul final insa, sfatul pe care il emana cartea prin toti porii este unul pe care-l stiai deja. Ecuatia e simpla, cu cat scrii si citesti mai mult cu atat vei fi mai bun. Punct. 


Poate fi cumparata de pe .


 

2 thoughts on “Misterul regelui | Stephen King | Esenta de carte”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *