ilustratie bazata pe cartea HMS Terror de Dan Simmons

Misterul din Arctica: HMS Terror si Expeditia Franklin pierduta – Dan Simmons

Nu e Halloween dar daca esti fan S.F (sa zicem) atunci nu strica sa arunci un ochi pe cartea de azi. Si nu degeaba am ales ca numele articolului sa fie acesta, Misterul din Arctica: HMS Terror si Expeditia Franklin pierduta – Dan Simmons. Pentru ca aceasta carte are la baza niste fapte reale.

Cum nu stiu ce fel de preferinte ai, ma simt obligat sa te avertizez. Cartea de astazi este una densa. Nu atat grea ca subiect, cat o carte care abunda in detalii si personaje. Eu marturisesc ca am avut o relatie de „love-hate” cu cele doua volume, cum ar zice americanul. Cumva tocmai din cauza asta. Din fericire, n-a fost chiar atat de rau incat s-o abandonez.

Este o carte insa ce merita respect pentru tehnica de scriere, pentru stil si cu siguranta pentru intreaga munca depusa de autor in scrierea acestei carti. Sunt destul de sigur ca s-a documentat temeinic cu privire la viata pe mare si zona arctica. In sensul ca daca excluzi si elementul fantastic, orice citesti din cartea asta, pare veridic, pare ca exact asa a fost.

ce a fost Expeditia Franklin?

Pai pe vremea cand de exemplu nu exista Romania, britanicii aveau alte treburi. In 1845, Sir John Franklin a plecat impreuna cu 2 nave, HMS Erebus si HMS Terror din Anglia via Scotia si Groenlanda intr-o calatorie de explorare. Incercau sa gaseasca Pasajul de Nord-Vest, o ruta navigabila prin Arctica. Aceasta ar fi legat Oceanul Atlantic de Pacific. Acest pasaj, era important pentru ca ar fi redus foarte mult timpul necesar pentru calatoriile dintre Europa si Asia. Expeditia Franklin nu a fost prima expeditie finantata de Marea Britanie in acest sens, insa nici asta nu a avut succes.

Nu se stie exact ce s-a intamplat cu cele doua nave, de altfel, aceasta au fost gasite abia in 2014/ 2016, in Nunavut din Canada. Insa, evident, niciunul dintre cei 128 de oameni (ofiteri, medici, marinari etc.) care au plecat in aceasta expeditie, nu s-a mai intors vreodata.

Ipoteza cea mai plauzibila, este ca navele au ramas blocate in gheata, echipajele au coborat si au incercat sa ajunga pe uscat la „civilizatie” dar au decedat din cauza bolilor, frigului etc. Nu se cunosc inca toate detaliile.

S-au gasit ceva indicii, cum ar fi un mormant triplu, o nota data 1848, in care se comunica ca Sir Franklin si alti 23 de oameni au decedat. Ar mai fi si povestele inuitilor, parte deja din folclorul lor, despre oameni albi si nave pierdute in ceata.

cartea HMS Terror

De ce am vorbit de expeditia Franklin? Pai pentru simplul motiv ca ea sta la baza celor 2 volume despre care vorbim azi. HMS Terror porneste de la aceasta premisa. Doua vase, cu nume de altfel uneste, ce pornesc spre Arctica. Autorul a pastrat numele reale ale vaselor.

Ocultistii ar putea considera numele vaselor un semn, probabil. Este insa adevarat ca pare sa fie o coincidenta stranie intre numele vaselor si ce s-a intamplat. De mentionat ca vasele nu erau noi sa spunem asa. Ele pur si simplu se aflau in flota maritima a Marii Britanii si au fost alese.

HMS este o abreviere si vine de la: Her/ His Majesty’s Ship. In romana, ar fi „Vasul Majestatii Sale”.

HMS Erebus Erebus este un nume care vin din mitologia greaca. Era un personaj care personifica intunericul. Nava a fost construita in 1826 si mai participase la o expeditie arctica, condusa de Sir John Ross.

HMS Terror Aici vorbim de de o nava de razboi, construita in 1813 si cu care s-a luptat in Razboiul din 1812 impotriva U.S.A. Si aceasta nava mai participase la 2 expeditii arctice, una condusa de George Back si cealalta condusa de Sir John Ross.

Ambele nave se intorsesera asadar cu succes. De altfel, numele lor au ramas in istorie pe veci. Pentru ca in cadrul expeditiei Ross, au fost descoperiti doi vulcano-munti in Antarctica, care au primit numele de Muntele Erebus, respectiv Muntele Terror.

Asa cum am zis la inceput, autorul s-a documentat serios cu privire la viata pe mare si greutatile unei calatorii prin zonele alea, mai ales in acea perioada. Nici acum nu sunt 100% safe astfel de calatorii, daramite atunci. Astfel de detalii le gasesti in carte.

Simmons si-a ales un spectru larg de elemente de analizat si de prezentat. A mers atat pe detalii cu privire la conditiile atmosferice, conditiile de trai de pe vas dar nu s-a oprit aici. A creionat si diverse tipuri de oameni si de personalitati si comportamentul acestora in diverse ipostaze.

Ai si oameni cinstiti, oameni devotati, clasicul „sef” orgolios care face numai tampenii din mandrie, oportunistul, calcatorul pe cadavre etc. Lipseste „c…a satului”, altfel ai putea sa iei tipologiile din carte sa le aplici prin stiu eu ce corporatie.

Este interesant, de urmarit tot ce se intampla si din acest punct de vedere.

Altfel, putem rezuma foarte cartea intr-o propozitie: urmarim calatoria a doua nave spre Arctica, nave ce nu se mai intorc pentru ca… .


Cartea este una captivanta, cele doua volume nu plictisesc. Am renuntat la ochiul critic de data asta, fiindca am detaliat oricum destul.

As avea sa-i reprosez autorului cateva chestii minore de altfel:

  • romanul inainteaza un pic cam prea lent
  • prea multe detalii uneori
  • previzibil elementul fantastic
  • apare cam prea tarziu acest element
  • cam prea putin „timp” acordat finalului

Trecand insa peste aceste „neajunsuri”, cartea merita citita de fanii genului. De altfel este una dintre cele mai populare carti scrise de Dan Simmons. Nu degeaba a fost laudata chiar de Mister Stephen King in persoana.

HMS Terror poate fi cumparata de aici (link afiliat). Varianta in engleza insa, cea in romana se gaseste probabil pe la anticariate.

Inteleg ca exista si un serial de televiziune, dezvoltat pentru AMC in regia maestrului Ridley Scott. Nu stiu insa/ nu cred ca se poate viziona si in Romania.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1