ilustratie fictiva Aethelflaed a Merciei

Doamna Aethelflaed, o femeie importanta in istoria Angliei

Istoria e nedreapta. Cel putin cu femeile. Poate pentru ca e scrisa de barbati? Gluma sau nu. Dar este important de stiut ca nu numai barbatii au facut istorie, la propriu. Peste tot in lume exista importante personaje istorice de sex feminin. Nu sunt din pacate atat de cunoscute pe cat ar trebui. Dar ele au existat si multe dintre ele au fost cel putin la fel de puternice sau importante ca si barbatii. Doar ca barbatii au fost probabil mai multi, avand in vedere ca multe dintre societatile lumii au fost patriarhale.

Este insa important sa le cunoastem si pe doamnele care, au contribuit intr-un fel sau altul pana la urma la cum arata lumea astazi. Fie din punct de vedere geopolitic, fie din punct de vedere al stiintei etc. Si sunt destule dar trebuie cautate.

Si astazi, am ales o figura importanta pentru istoria Angliei, doamna Aethelflaed a Merciei. Eu am decis sa aleg scrierea moderna a numelui sau, asa cum este data ea de britannica.com. In scrierea veche, numele sau s-ar fi scris: Æthelflæd.

Am ales-o in urma unui serial cu tenta istorica, The Last Kingdom. Acesta are la baza seria de carti cu acelasi nume ale lui Bernard Cornwell (link afiliat). Carti care merita citite cu prisosinta, dar e subiect separat. Serialul mi-a placut si aici am facut prima data cunostinta cu acest personaj. Dar serialul nu este un documentar – desi consemneaza anumite evenimente istorice reale. Ca atare, am vrut sa aflu cam care este adevarul istoric despre Aethelflaed.

Atentie!!! Asa cum am mai scris si cu alte ocazii, eu nu sunt istoric. Sunt pasionat de istorie. Articolul isi propune sa descrie, in mare, personajul istoric. Dar nu este un material stiintific si nici nu trebuie utilizat ca atare. Este un material de popularizare, sa-i spunem asa.

context istoric

Aethelflaed a fost fiica lui Alfred Cel Mare. Nu se cunoaste exact data nasterii sale. Parintele sau a fost insa unul intre cei mai importanti oameni din istoria Angliei. De altfel, sunt putini monarhi care sa fi primit titlul de „Cel Mare”.

Pe scurt, Alfred Cel Mare a:

  • reusit sa mentina regatul Wessex independent – celelalte regate de la acel moment fiind sub stapanire vikinga
  • a aparat acest regat de invaziile vikinge
  • a incheiat pace cu vikingii pentru a a asigura independenta
  • a reformat armata pentru a face fata atacurilor
  • a dezvoltat si o flota in acest sens
  • a reformat sistemul legislativ
  • a initiat reforme culturare si educationale

Si deloc in ultimul rand, a contribuit la unificarea tuturor regatelor anglo-saxone. In cursul domniei sale (871-899) si-a luat de altfel si titlul de „Rege al Anglo-Saxonilor” desi la acel moment nu exista aceasta unificare. Unificarea a fost realizata de fiul sau, Eduard cel Batran si continuata de nepotii sai, Athelstan si Edmund I.

despre Aethelflaed 

Revenind la Aethelflaed, se presupune ca s-a nascut in Winchester – care era capitala Wessex-ului. Era asa cum am zis fiica lui Alfred si a lui Ealhswith, sotia sa. Aceasta din urma, era fiica unui nobil din Mercia. Asadar, Aethelflaed, avea pe jumatate sange mercian in venele sale. Probabil de aia a si fost acceptata ca lider, lucru rar in acea perioada.

De asemenea, nu prea se stie unde a crescut. Exista presupuneri ca ar fi petrecut o perioada destul de indelungata in Mercia, in timpul copilariei. Desi exista o cronica contemporana scrisa de un preot, Asser, nu se stie prea multe despre educatia primita de Aethelflaed. Asta pentru ca ea era fiica cea mare si cand s-a pus pe scris domn’ Asser, era deja maritata. Cunoscandu-se insa inclinatia lui Alfred pentru cultura si educatie, se poate presupune ca nici fiica sa nu a fost lipsita de o educatie inalta.

Undeva in jurul anilor 880 – asa se presupune – a fost casatorita cu Aethelred. Acesta era un nobil din Mercia si cumva conducatorul acestui regat – desi regatul era sub influenta Wessex-ului. Practic, vorbim de un raport de vasal – suzeran, intre cele doua regate. Cel mai probabil, casatoria a avut rolul de a consolida relatiile dintre cele doua regate.

Despre relatiile dintre cei doi soti, iarasi, nu se stie prea mult. Se pare ca lucrau bine in echipa, in sensul in care Aethelred, Aethelflaed impreuna cu Alfred cel Mare (si mai tarziu Eduard cel Batran) au luptat impreuna impotriva danezilor.

Aethelflaed, se pare ca ar fi preluat puterea in Mercia undeva in jurul anilor 902 (+/-). Sotul sau inca mai traia dar se pare ca undeva in jurul acestei date, s-a imbolnavit. Nu se stie de ce fel de boala suferea sau daca boala l-a facut incapabil sa conduca. Cert este inca ca Aethelflaed a devenit obligatoriu mai puternica si conducatorul de facto al Merciei. Cumva, am putea spune cred ca avea functia unui regent. Ceea ce a continuat si dupa decesul acestuia, in 911.

Sunt mentionate lucrari de fortificare a Merciei dar si participarea la campanii a trupelor merciene, impotriva danezilor.

De asemenea, nu se stie exact cum a ajuns totusi sa conduca Mercia si dupa decesul sotului sau. Prin forta e clar ca nu, insa cum am zis mai sus, nu era o practica obisnuita ca o femeie sa conduca un regat. Se presupune ca este posibil ca ea sa fi fost aleasa de un „Witan” (adunarea nobililor) din Mercia, multumiti de ce facuse pana atunci. Se presupune insa, nu exista dovezi concrete.

a fost Aethelflaed pe campurile de lupta, a luptat?

Una dintre bataliile celebre din acea perioada a fost cea de la Tettenhall, posibil in 910. O gasca mare de „baieti veseli”, vikingi din Northumbria au coborat in jos, cu ganduri neortodoxe. Sa lupte, sa prade si sa cucereasca. Armatele unite ale Wessex-ului si Merciei insa au reusit sa-i opreasca acolo.

A fost insa si Aethelflaed prezenta? Greu de spus. Meritele ei in calitate de conducator, lucrarile de fortificare de care ziceam mai sus, rezistenta impotriva invaziilor etc. sunt incontestabile. Dar nu exista dovezi clare ca ar fi luptat de-a binelea, cu arma in mana. In ciuda faptului ca probabil cu totii ne-am dori sa fi fost asa. Nici acolo si nici in alta parte.

De altfel, nu exista dovezi ca in acea perioada, femeile din Anglia primeau si o educatie razboinica.

Lucrarile sale de aparare sunt insa mentionate intr-o cronica, a fost activa din 902 pana in 918, pana la decesul sau. De altfel, a si capatat influenta in Tara Galilor dar si in Northumbria. Asta i-a usurat misiunea fratelui sau, Eduard cel Batran, care dupa decesul ei, s-a declarat conducator al acestor tinuturi. Asta in ciuda faptului ca Aethelflaed a avut o fica, Ælfwynn. Aceasta a fost insa dusa de unchiul sau, Eduard in Winchester. Nu se stie mai departe ce s-a intamplat cu ea din pacate.


Asta insa NU ii micsoreaza cu nimic din merite. Am spus mai sus de ce ea a avut un rol major in unificarea regatelor ce a avut loc mai tarziu. Daca ea nu ar fi conlucrat cu Wessex-ul, daca nu ar fi consolidat pozitia Merciei, Eduard si urmasii sai, nu ar fi avut ce sa unifice, mai tarziu.

Se presupune de asemenea, ca ea ar fi contribuit la educatia lui Athelstan, nepotul lui Alfred Cel Mare si al ei, cel ce urma sa devina pana la urma primul rege al tuturor englezilor in 925. Acesta ar fi petrecut suficient timp in Mercia si ar fi fost cumva instruit de matusa lui.

Deci intr-un fel, mostenirea ei a mers mai departe.


Cam atat despre doamna Aethelflaed, o femeie importanta in istoria Angliei. Pentru cine vrea mai multe detalii, as recomanda pe langa britannica.com si podcastul de mai jos:

Æthelflæd: Lady of the Mercians

P.S Cred ca e de prisos sa mai spun ca imaginea de la inceputul articolului este complet fictiva. Este generata cu AI si n-are nicio treaba cu realitatea. Aparent ar exista 2 imagini ale ei, le poti vedea aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *