ilustratie digitala cu cuvintele stereotip si prejudecata

Diferenta dintre stereotip si prejudecata

Azi renuntam la paronime si discutam despre doi termeni total diferiti, cel putin ca forma. Daca sunt asemanari sau nu intre ei, urmeaza sa vedem mai jos. Si hai sa vedem de ce este importanta diferenta dintre stereotip si prejudecata.

Raspunsul e simplu: este foarte important sa ai proprietatea termenilor pe care ii folosesti. Altfel se intelege cu totul altceva. Si pe langa faptul ca poti crea o confuzie, se si dilueaza mesajul transmis de tine. Care poate fi extrem de pertinent de altfel. Numai ca, mai ales daca discutam despre exprimarea in scris, trebuie sa tii minte o chestie: mai intai vezi si apoi procesezi ce vezi.

Deci conteaza si forma, nu numai continutul.

De ce am ales acesti doi termeni? Pentru ca au ceva in comun sau cel putin cumva i-am vazut/ auzit folositi ca sa descrie un anumit context.

Diferenta dintre stereotip si prejudecata

Ca de obicei pentru astfel de articole, apelam la dexonline.

Stereotip

Si hai sa vedem cum este definit acest termen, „stereotip”:

STEREOTIP, -Ă, (Istereotipuri, s. n., (IIstereotipi, -e, adj. I. S. n. 1. Placă plană sau semicilindrică, turnată din metal, mulată în cauciuc sau în alt material plastic, reprezentând reproducerea unui text sau a unui clișeu și folosită ca formă de tipar la tipărirea edițiilor unei lucrări de mare tiraj. 2. (În sintagma) Stereotip dinamic = sistem de reflexe condiționate care se formează prin repetarea acțiunii acelorași stimuli condiționali într-o succesiune determinată. II. Adj. 1. Tipărit după un stereotip (I 1). 2. Fig. Care se repetă în aceleași condiții, care este mereu la fel, neschimbat, obișnuit, banal; stereotipic; banalizat prin repetare. [Pr.: -re-o-] – Din fr. stéréotype.

Prejudecata

Si hai sa vedem si ce inseamna „prejudecata”:

PREJUDECATĂ, prejudecăți, s. f. Părere, idee preconcepută (și adesea eronată) pe care și-o face cineva asupra unui lucru, adoptată, de obicei, fără cunoașterea directă a faptelor sau impusă prin educație, societate; prejudeț, prejudiciu. – Pre1 + judecată (după fr. préjugé).


Sunt curios cate persoane aveau idee despre primul sens al cuvantului „stereotip”. Probabil doar cine lucreaza in industria respectiva. Eu unul, nu aveam nici cea mai mica idee.

Dar daca ar fi sa rezumam, in cel mai simplu mod, stereotip ar fi: care se repetă în aceleași condiții, care este mereu la fel, neschimbat, obișnuit, banal; stereotipic; banalizat prin repetare.

Asa cum ziceam la inceput, am vazut ca uneori este folosit eronat, in loc de cuvantul prejudecata. Care este total diferit ca sens din punctul meu de vedere.

La nivelul tarii noastre, cred ca cel mai bun exemplu de prejudecata il avem raportat la zona de unde provenim. Un exemplu de prejudecata ar fi ca moldovenii sunt toti betivi, iar femeile din zona respectiva sunt toate… usuratice. Sau ca ardelenii sunt foarte lenti. Sau ca din contra, oltenii sunt iuti dar nu prea bine inzestrati cognitiv s.a.m.d. Se poate extinde si asupra persoanelor de o anumita etnie sau rasa.

Asadar, prejudecata este o idee deja formata despre ceva ce are la baza anumite conceptii, credinte etc. Asta nu inseamna ca acele elemente sunt adevarate. Si ce ar trebui sa facem fiecare, ar fi sa renuntam la prejudecati. Nu fac bine nimanui, mai ales daca le raportam asupra persoanelor cu care interactionam.

Stereotipurile sunt bune? NU! Ni s-a spus in scoala ca „repetitia este mama invataturii”. Corect, dar mai trebuia sa se adauge inca ceva. Varianta corecta a acestei maxime, din punctul meu de vedere ar fi asta: repetitia este mama invataturii limitate.

Pentru ca asta este problema cu stereotipurile. Te tin intr-o zona de confort si „daca stai in padure toata viata, nu vei sti niciodata cum arata oceanul”.


Au totusi ceva in comun cele doua? Dintr-un anumit punct de vedere da, ar putea avea. Pentru ca ambele pot duce la interactiuni/ pareri eronate. Asta pentru ca au ceva in comun si anume limitarea/ lipsa informatiilor.

Hai sa vedem si un exemplu de propozitie care sa contina stereotip:

Este important sa constientizam stereotipurile pe care le avem si sa le depasim.

Din pacate, prejudecatile fata de etnicii albanezi fac integrarea acestora dificila.

Si cam atat am pregatit pentru astazi. Foloseste casuta de search (sau link-urile de sub articol), cine stie, poate mai sunt pe acolo termeni care te pun in dificultate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necesare

Colecteaza informatii despre utilizator

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH},wordpress_{hash},wordpress_logged_in_{hash}

Google Analytics

Colecteaza informatii despre utilizator prin Google Analytics

_ga,_gid,_gat,AMP_TOKEN,_gac_UA-66259855-1