digital art malaysian warrior in the jungle

Mat Kilau – film din 2022

Mat Kilau este primul film malaezian vazut de mine. Bine, daca nu luam in calcul anumite productii de pe anumite site-uri pe care n-as vrea sa le pomenesc aici. Nu de alta, dar n-as vrea sa para ca scrie Orghidan. Asa cum scrie si in titlul, vorbim de un film relativ nou, produs in 2022.

Numele complet al filmului ar fi: Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan ceea ce in romana s-ar traduce cam asa: Mat Kilau: Asceunsiunea eroului. Pentru ca da, din punct de vedere ar Malaeziei, discutam despre un erou national. Este o figura care a exista in realitate chiar contemporana, as putea spune.

despre Mat Kilau eroul Malaeziei

Pe numele sau complet Muhammad Kilau bin Imam Rasu cunoscut si cat Mat Siam el s-a nascut undeva prin 1866. A fost originar din statul Pahang, aflat in Malezia. Vorbim de o Malaezie care la acel moment, se afla sub stapanirea Perfidului Albion.

Desigur, nu toata lumea era de acord cu acest aspect. Ce sa zic, nu toti isi doresc sa fie „eliberati”. Nici noua nu ne-a placut „protectia otomana”.

Mat Kilau, facea parte din acest grup de oameni. Musulman convins, om invatat si se spune ca era expert in Silat Melayu. Vorbim de o forma de arte martiale specifice zonei, care combina miscarile defensive cu cele ofensive.

S-a alaturat asadar miscarilor luptelor de gherila impotriva Imperiului Britanic, luptele avand loc undeva in perioada anilor 1890. Curajul sau in cursul acestor lupte, calitatile de lider, calitatile de luptator, l-au facut sa devina un simbol al rezistentei nationale.

Cumva, mie mi se pare ca seamana cu celebrii nostri voievozi care au luptat contra turcilor, desi erau depasiti numeric. Cam asa si Mat Kilau, a ales sa lupte si a facut-o bine.

Totusi, britanicii (care aveau in componenta si trupe indiene) au avut castig de cauza, in ciuda rezistentei inversunate a localnicilor. Ca si altii, Mat Kilau a fost nevoit sa fuga si sa se refugieze prin vecin. A fost declarat decedat in mai multe randuri, cel putin britanicii au primit astfel de informatii.

In 1957, Malaezia a devenit independenta. Vreo 10 ani mai tarziu, undeva prin 1969, a aparut „din neant” intr-o moschee un om care a declarat ca el este Mat Kilau. Din ce inteleg, cercetarile desfasurate la acel moment, au demonstrat ca era adevarat. A decedat la scurt timp dupa aia, in 1970.

Este cinstit ca un erou national, mormantul sau poate fi vizitat, mai multe detalii aici.

despre filmul Mat Kilau

Am intrat in asa multe detalii pentru ca filmul este despre Mat Kilau eroul Malaeziei. Nu stiu daca este 100% accurate din punct de vedere istoric, nici nu-mi pasa, de altfel, ca nu sunt importante. Din punctul meu de vedere, producatorii si-au dorit sa creioneze o imagine generala a acestui personaj istoric.

Si au si reusit? As zice ca da. Filmul poate fi descris ca un film „cinstit”. Adica este un film executat corect, care insa nu exceleaza la vreun capitol anume. Este cumva axat mai mult pe actiunile lui Mat Kilau in timpul actiunilor de rezistenta. Insa nu ofera asa multe detalii despre cum a ajuns acolo. De exemplu, aparent, in filmul ala toti localnicii erau experti in arte martiale. Dar de unde aceasta traditie, cine l-a invatat pe Mat sa lupte etc? Nu primim aceste informatii.

Poate pentru cine este nativ malaezian sau macar de prin zona aia, or fi „common knowledge” cum s-ar spune. Dar eu unul, nu stiam aceste lucruri si nici filmul nu m-a lamurit. M-am lamurit singur, prin diverse alte cautari.

Pentru mine insa filmul a prezentat interes, din mai multe puncte de vedere:

  • sunt interesat sa aflu informatii noi despre diverse culturi
  • sunt interesat de personalitati istorice
  • sunt interesat si de filme „de autor”

Da, imi plac si productiile hollywodiene dar sunt curios si de filmele din alte tari. Nu de alta dar Hollywood-ul merge pe retete (daca nu ma crezi, cauta, te rog, Ben-Hur, pe blog, ai sa gasesti 2 articole despre acest film, desi ar fi putut fi 5 sau mai multe).


Daca esti interesat/ a de macar unul din punctele descrise de mine mai sus, atunci iti recomand acest film. Il gasesti pe Netflix, si este un film interesant. Daca insa cauti chestii bombastice, si nu vrei sa iesi din zona de „box-office” atunci cauta altceva. Nu e pentru tine.


Trailer aici

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *