afis film lebada neagra 2010

Lebada neagra | recenzie film de Oscar | 2010

poza natalie portman

Mi-am propus de mai demult sa trec si prin varfurile cinematografiei si sa ma mai uit si la ce a atras atentia si a creat multa valva, nu doar la ce am eu chef. Acestea fiind zise, am gasit astazi pe tv filmul Black Swan. Este un film castigator de Oscar, sau cel putin Natalie Portman (yummy) a castigat Oscarul cu el si a creat multa valva la timpul sau.

#sinopsis Lebada Neagra

Este genul de film epic, construit foarte corect, ce exceleaza la nivel de detalii. S-ar putea sa nu fie pe gustul tuturor. Mie mi-a placut, cel putin din punct de vedere al executiei si al povestii.

Lebada Neagra, ne arata (ca si piesa de balet pe care o ilustreaza) o metamorfoza a unei balerine. Este o balerina ce isi doreste sa evolueze, sa atinga perfectiunea insa este limitata. Dorinta cea mai mare a vietii ei, cel putin la momentul respectiv este sa primeasca rolul principal in opera, un rol ce presupune sa joace doua personaje si Lebada Alba si Lebada Neagra.

Regizorul este insa de acord? Nu prea, pentru ca personajul nostru, Nina, nu este potrivita pentru asa ceva. Daca este o balerina buna? Desigur. Este insa o balerina excelenta? Nu si asta pentru ca nu reuseste sa-si depaseasca limitele.

Thomas, regizorul, isi da seama de asta si incearca s-o faca sa-si dea frau liber naturii, sa treaca peste limitari si peste jocurile mintii. Face asta prin mai multe metode, unele chiar neortodoxe, fiindca de exemplu o trimite acasa intr-o zi sa se… masturbeze.

O alta balerina, mutata de curand in trupa o ajuta si ea, dar indirect. Asta pentru ca este genul de femeie mai matura, ce stie exact ce vrea si este si mai pragmatica. Este genul libertin si trecuta prin viata ce o pandeste cumva pe Nina din umbra, ii vrea rolul si locul. Asta o ajuta indirect pe Nina sa treaca mai departe, si sa se descopere pana la urma.

#ochiul critic

Lebada Neagra este un film ce practic ne arata un drum, de la faza de crisalida, omida pana la minunatul fluture ce ne uimeste pe toti cu zborul sau minunat. Cam asta ne arata, maturizarea unei persoane sau cum sa-ti invingi mintea, cum sa te invingi. Acesta este mesajul si este motivul pentru care consider filmul unul motivational, indirect.

De asemenea, se mai desprind si alte directii sau mesaje din film, cum ar fi faptul ca este nevoie de multa munca si multe sacrificii pana ajungi sus. De exemplu, Nina isi sacrifica viata personala (e cam inexistenta de altfel) si se cearta pana si cu mama sa pentru balet. Nu mai zic de halucinatiile pe care incepe sa le aiba din cauza efortului depus.

Da, cine nu munceste, cine nu se straduieste, nu alearga, nu incearca samd, nu are cum sa ajunga in varf. Sa fie clar pentru toata lumea. Indiferent ce cale alegi, daca nu te tii de ea, nu ai cum sa cresti si cum sa evoluezi.

Este de asemenea un film in care mi se pare ca actorii exceleaza. Natalie Portman a facut un rol minunat, fara discutii, la fel insa si Mila Kunis dar si ceilalti actori. Decoruri simplute dar interesante si o poveste dramatica dar frumoasa, interesanta. Pentru cei care apreciaza un film bun, format din detalii multe va fi interesant.

Este asemanator unui musuroi de furnici, daca urmaresti furnicile vei ajunge in miezul musuroiului.sursa imagine: impawards.com si flickr.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *