Ce vrea sa se faca copilul tau cand va fi mare?

Una dintre intrebarile terorizante ale copilariei era desigur aceasta, „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Daca stam sa o analizam, este o intrebare gresita. Nu ar trebui „sa te faci” ceva ci ar trebui sa inveti, sa evoluezi, sa devii. De asemenea, nu ar trebui sa fii analizat prin prisma jobului dar in continuare nu suntem in stare sa evaluam corect alte persoane si nici pe noi, ca atare punem mereu chestiile materiale in fata.

Prin prisma meseriei tatalui, la intrebarea respectiva eu raspundeam mereu cu „vreau sa ma fac sofer” iar reactia era intotdeauna „nuuuu! poate pe masina ta!”. Nu reuseam sa inteleg, ce este in neregula cu meseria de sofer, iar daca este nasoala, de ce era tata sofer?

Era in neregula pentru ca era vorba de bani si asta isi doreau toti pentru mine, bani, mergand pe ideea ca meserie buna=bani=casa=fericire. Nu-s eu bun la matematica dar sigur ecuatia asta nu e buna nici ea.

Nu m-a intrebat nimeni atunci si nici mai tarziu, auzi ma, dar ai fi fericit sa fii sofer? Si daca eu as fi zis ca da, sa zica atunci, „bine ma, bravo!, atunci fa-te sofer!”

Ca atare, ar trebui sa renuntam la intrebarea asta, sa nu ne-o mai adresam nici noua, nici copiilor nostri. Sau daca tinem neaparat, am putea sa o reformulam la modul „Ce crezi ca te va face fericit cand vei fi mare, ce ti-ar placea sa faci?„. Daca omul zice ca vrea sa zugraveasca, lasa-l frate. Mai bine asa, mai bine cu mai putini bani dar fericit, decat sa ajunga la 30 de ani sa se urasca si sa se inece in alcool si droguri ca e deprimat dar are bani. Fuck that.

Care sunt job-urile viitorului?

Cu scuzele de rigoare pentru divagare, eu voiam doar sa adresez o intrebare, asta era scopul articolului si anume: ce zic copii din ziua de azi ca vor sa faca cand vor fi mari? La un posibil job ma refer.

Ma uitam la un clip pe youtube si m-am gandit ca lumea s-a schimbat, o parte din meseriile de acum 30 de ani au disparut si se schimba constant si partea asta. Job-urile de azi si job-urile viitorului difera destul de mult de meseriile clasice pe care le stim noi. Chiar cuvantul meserie  cred ca e deja depasit sau aproape.

Nu mai zic de scoala. Asa cum explicam si in trecut, se poate si fara scoala dar nu fara educatie iar copii din ziua de azi cred ca sunt suficienti de destepti incat sa se prinda singuri de asta.

Oare sunt copii care zic ca vor sa se faca vloggeri sau influenceri sau bloggeri? Copilul tau ce zice?

Tu ce zici? Ca nu e tarziu pentru o schimbare de cariera si daca nu stii de unde sa incepi, sunt pe aici niste carti care iti pot da niste hinturi cum ar fi:

  • Afla cine esti cu adevarat – Jeff Goins
  • Nlp pentru cariera si viata personala – Ian Mcdermott, Wendy Jago
  • Teste pentru alegerea carierei – Louis Janda

Si daca esti in cautarea unui job, fie el si pe termen scurt joburile viitorului sunt aici. Poti cauta in functie de regiunea in care doresti sa lucrezi, sunt job-uri full-time sau part-time, sunt job-uri remote, job-uri aproape in orice limba, cam tot ce ai nevoie. Trebuie doar sa frunzaresti si daca nu ti-ai gasit inca ce iti doreai, atunci poti sa te abonezi la categoria respectiva si vei primi pe mail cand apar job-uri noi.

Ca sfat de final, daca nu stii ce vrei sa faci, atunci incearca mai multe lucruri pana gasesti.

Sursa imagine: pexels.com

2 thoughts on “Ce vrea sa se faca copilul tau cand va fi mare?”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.