Parere „Furie” de Salman Rushdie | Esenta de carte

O simtea… o simtea cum pulseaza in fiecare celula a sa si cum preia controlul. O simtea cum ii sopteste, cum ii toarna fiere in ureche si atunci nu mai era el. Oare cum sa invinga?

Hmmm… asta este una din cartile pe care am citit-o doar pentru ca face parte din literatura
clasica, mondiala si doar pentru ca este scrisa de un autor interzis. Era de mult pe lista mea, de vreo cativa ani, dar pana recent nu-i venise timpul.

Este o carte interesanta insa nu prea e genul meu de lectura, pentru ca asa cum ziceam si despre 29,99 RON, este o carte negativa, o carte introspectiva si depresiva, pana la un punct. Mie cam asa mi se pare si nu prea imi plac cartile de genul.

#sinopsis „Furie” de Salman Rushdie

Cartea ne povesteste calatoria lui Malik Solanka, un indian foarte educat si creator al unei serii de papusi foarte interesante. Desi pare un om fericit, avand o sotie pe care si cu care se iubeste si un baietel ce inseamna mult pentru el, nu prea este. Panza de paianjen se destrama rapid si la fel de repede dispare si fericirea sa si stapanirea de sine.

Malik este stapanit de demoni, aproape la propiu si are nevoie sa dispara rapid din viata familiei, ca sa evite o tragedie si se muta astfel la New York. Calatoria sa este insa una mai mult metaforica decat fizica.

Aici, in poate centrul lumii, incepe o mare lupta cu el si pentru el insusi. Trebuie sa-si infranga
demonii, trebuie sa-si infranga furia si sa-si revina, sa inceapa o noua viata. Pe parcurs gaseste diferite personaje si persoane care il ajuta in calatoria sa, intr-o forma sau alta. Unele il ajuta, altele il ingroapa, dupa noroc si dupa caracterul fiecaruia.

Tragand linie, la final, e clar ca fiecare a avut rolul sau si importanta lui in viata lui
Malik. Cam asa se intampla si in viata reala daca stau bine sa ma gandesc, inveti de la fiecare cate ceva, cu unii ramai pe viata, altii sunt doar efemeri in viata ta.

#despre „Furie”

Este o carte interesanta, povestea este bine structurata, o poveste interesanta ce ne prezinta o renastere, o pasare Phoenix in varianta omului modern, om depresiv, anxios si furios. Pe masura ce intram mai bine in viata lui Solanka, il vedem cum creste ca om si-l intelegem mai bine, fiindca aflam tot timpul cate ceva despre viata lui. Aflam la un moment dat cum, ca fiecare om, cara dupa el niste chestii ramase din copilarie si de care nu s-a vindecat pana acum. Bagajale sale sunt imense si foarte tragice, cum nimeni nu prea a mai carat asa ceva dupa el.

Oare de asta s-a transformat el intr-un adult furios si cu grave probleme psihice? Cine stie, tot ce e posibil.

Cert este ca trebuie sa se vindece. Din pacate pentru el, nu este singurul aflat intr-o postura de genul. Sunt si alte personaje pe langa el ce au propiile razboaie de dus si propiile secrete de
ascuns. Unii desi sunt bogati, sunt nefericiti, au nevoie de un hedonism dus la extrem si de
adrenalina pentru a simti ca traiesc. Altii isi doresc sa devina asceti moderni, in timp ce altii
atarna la masa bogatilor. Firimiturile unora, pot fi un adevarat festin regal pentru altii.

Cum spuneam, pe parcursul cartii asistam la o renastere, la o metamorfoza si in fond, la o curatare. Cineva reuseste sa renunte la stratul de probleme si reuseste sa mearga mai departe fara ele.


Daca te intereseaza cartea o poti cumpara de aici, la mai putin decat ai da pe un pachet de tigari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *