afis film directorul nostru 1955_Fotor

Directorul nostru, o prezentare satirica a sistemului muncitoresc comunist

afis film directorul nostru 1955_Fotor

Directorul Nostru, este unul dintre cele mai bune romanesti filme pe care le-am vazut vreodata. Este o comedie si o satira in acelasi timp, cu un ochi razi si cu altul plangi.

Atmosfera din film imi aduce aminte cu ce se intampla si in corporatii si credeti-ma, cel putin uneori nu e deloc mare diferenta.

#sinopsis Directorul nostru, film 1955

Foarte pe scurt, actiunea filmului are loc in „D.R.G.B.P” si este conturata in jurul a doua personaje principale: directorul si arhivarul Gheorghe Ciubuc.

Se incepe cu premierea trimestriala a angajatilor, refuzata de unul dintre angajati si de aici incepe „revolta” anti-sistem ceea ce starneste ingrijorarea directorului. O discutie intre director si Ciubuc, il va promova pe acesta din urma dar va aduce demiterea directorului – scena este magistrala.

Filmul este plin de comic de situatie si mesaje subliminale satirice – o angajata „tare in gura” este mutata in alta parte, Ciubuc este promovat dupa ce isi tradeaza colegii involuntar, prin birouri domneste haosul, angajatii citesc ziarele, se uita pe geam, fumeaza etc. secretara directorului raspunde la 3 telefoane odata dar tuturor le spune ca directorul e foarte ocupat si etc.

#lentila critica

Filmul l-am gasit intamplator, citeam un articol despre filme romanesti interzise/marginalizate in timpul comunistilor.

Directorul nostru nu a fost interzis in comunism, dar a fost marginalizat. Interzis a fost insa „directorul” filmului si anume Jean Georgescu, un mare regizor din punctul meu de vedere.

Pelicula a fost una foarte dura pentru vremea ei si pentru un film romanesc, prin prisma faptului ca ironizeaza organizarea, modul de munca si practicile neortodoxe din institutiile statului din acea vreme (n.r filmul a ramas din pacate actual). Este si motivul pentru care a avut de suferit, comunistii nevrand sa accepte faptul ca asa ceva se putea intampla in „epoca de aur”.

Mai are ceva diferit fata de filmele romanesti sau cel putin fata de cele din acea perioada si anume: este un film romanesc vesel!!! Culmea, dar nu este un film trist ci unul vesel folosind satira si cumva niste hiperbole cinematografice ca arme principale pentru comedie.

Mie mi-a placut filmul, mi s-a parut foarte tare, singurul regret e ca nu este color. Este insa o comedie deplina, cu un scenariu foarte bun si un joc actoricesc de exceptie a personajelor principale dar nu numai. Este o pelicula ce face cinste valului de filme romanesti din acea perioada si actorilor respectivi.

Sursa imagine: wikipedia.org, editata

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *