Batalia celor 300 de spartani condusi de Leonidas cu persanii a ramas si va ramane in istorie pentru totdeauna. Este o foarte importanta si pregnanta batalie, foarte importanta pentru intreaga omenire. Cred ca ar putea fi analizata mult si bine, este o lectie din foarte multe puncte de vedere.
Cu toate ca… e un pic trasa de par, prin omisiune. Toata lumea vorbeste de cei 300 de spartani care au participat la acea batalie. Problema este insa ca NU erau doar ei. Erau pe acolo undeva la vreo 10k de soldati. Ok, erau doar 300 de spartani dar pe langa ei, mai erau si cateva mii de oameni, alte natii. Numarul lor era oricum irelevant pentru o armata estimata la cateva sute de mii, e adevarat si asta.
Dar una peste alta… depinde totusi si cum prezentam povestea. Nu as vrea sa le iau din „meritul” celor 300 de spartani dar nici din meritul celor care au luptat alaturi de ei, mult mai putin cunoscuti si mentionati.
Asadar, nu e deloc de mirare ca se afla cumva in centrul atentiei si ca se scrie despre acea lupta, ca primul film cu lupta de la Termopile a aparut acum vreo 50-60 de ani samd.
#sinopsis 300: Rise of en Empire, film cu lupta de la Termopile
300: Rise of an Empire nu este continuarea „300” din 2006, asa cum gresit credeam eu, poate doar in proportie de 20%.
Actiunea filmului are loc in paralel, doar ca este privita de aceasta data prin ochii lui Temistocle, generalul atenian ce a condus lupta pe mare impotriva lui Xerxes. Spre deosebire de 300, in centrul filmului nu mai sunt spartanii de aceasta data, ci, ceilalti greci in frunte cu atenienii.
Exista si un moment de flash-back tot prin prisma lui Temistocle, responsabil direct pentru moartea lui Darius si implicit si pentru ridicarea lui Xerxes.
Spuneam ca filmul continua cumva actiunea din 300 dar foarte putin, pentru ca la un moment dat sunt prezentate actiunile spartanilor de dupa decesul lui Leonida si a compatriotilor sai.
De asemenea, ca si primul si 300: Rise of en Empire, film cu lupta de la Termopile, ia o intorsatura si mai dramatica. Daca in primul nu prea apar deloc femei in el, in acesta exista o femeie unde cam are un rol principal.
Este o fosta sclava, devenita in prezent amiral al flote persane in prezent, ce se foloseste de toate armele pentru a obtine ce-si doreste. Nu se da in laturi nici din a-si folosi nurii pentru a castiga, este un adversar foarte periculos din cauza asta.
#ochiul critic
Este un film cu lupta de la Termopile bunicel, mai slab insa ca 300. Scenariul mi s-a parut mai slab, la fel si jocul actoricesc si pe undeva chiar si efectele si scenele de lupta.
Nu este o pierdere de vreme totala, dar nici un film care sa te dea pe spate.
(Spoiler alert) Scenele de „negocieri” dintre Artemisia si Temistocle fac insa toti banii, te poti uita macar pentru acelea sau na, dai si tu un skip cinstit pana spre finalul filmului.
Depinde insa ce asteptari avem de la film pentru ca daca il incadram de exemplu in clasa de filme istorice, lasa de dorit, daca il trecem la filme de actiune sau la filme de aventura, mai treaca-mearga.
Sursa imagine: http://www.impawards.com