postere filme japoneze vechi

Filme japoneze vechi | Ran, Akahige, Seven Samurai

Azi rezumam niste filme japoneze vechi, din intamplare, toate creatii ale lui Akira Kurosawa. Nu am vazut toate filmele lui, dar tot ce am vazut pana acum m-a impresionat, fara discutie.

postere filme japoneze vechi

Ca nume alternativ, acest articol as fi putut sa-l numesc si filme de 10, pentru ca aceasta este nota primita din partea mea pentru fiecare film in parte.

Recomandari filme japoneze vechi

Ran | 1985

Tizul meu ca varsta si cel mai recent vizionat, l-am terminat acum circa 10 minute.

Ran este un film complex si de asta nici nu stiu de unde sa incep recenzia pentru ca sunt foarte, foarte multe lucruri de scris si de descris.

Kurosawa a reusit ca de obicei sa creeze un tablou foarte complex. Filmul acesta este probabil filmul la care regizorul si staff-ul au lucrat cel mai mult. Citeam pe wikipedia si am fost impresionat de:

  • cele 12 milioane de dolari ca buget;
  • cei 10 ani in care Kurosawa a pictat fiecare scena din film inainte sa inceapa efectiv productia lui;
  • doi ani a durat numai proiectarea si intocmirea manuala a fiecarui costum din film (circa 1.400) de altfel filmul a si castigat un Oscar pentru asta;
  • cel de-al treilea castel a fost construit si apoi ars pe bune, in marime naturala etc.

Este un film impresionant numai prin efortul depus pentru productia lui, din start, fara sa mai vorbim despre creatie in sine. Este viu, vivid cu multime de culori, la propiu si la figurat. Inca de la primele scene mi-a amintit de kabuki, prin costume, prin mimica, prin gesturi.

Ran este un film japonez epic. Scenariul ii apartine tot lui Kurosawa (a fost ajutat cu el) si este bazat pe o legenda veche japoneza, despre un razboinic cu trei fii foarte buni. Regizorul a luat acea legenda, a luat cei trei fii si i-a transformat in fii nu prea buni.

Este vorba practic despre un warlord (echivalentul imparatului Verde de la noi) ce ajuns la batranete isi imparte averea si regatul intre cei trei fii. Inca de la inceput apar problemele pentru ca alegerile sale nu par sa fie cele mai potrivite.

Pe parcursul filmului vedem mai multe twist-uri, in care se succed tradarile si crimele si faptele abominabile. Tradatorul de astazi devine tradatul de mai tarziu si tot asa.

Decadenta, demnitatea, ambitiile personale si efectele dezastruoase ale acestora, femeile si influenta lor negativa samd. sunt chestiuni expuse de-a lungul filmului. Vorbim despre un film in care este prezentat umanul si partile lui mai putin bune, ceva specific de altfel la regizorul japonez.

Il recomand cu mare drag.

Red Beard (Akahige) | 1965

Barba rosie, film pe care l-am vazut cu mare interes si cu mare placere. Dupa titlu, sincer, inainte de a citi ceva despre el aveam impresia ca este un film cu pirati sau ceva de genul. M-am inselat crunt si desi inceputul filmului m-a dezamagit, restul filmului m-a facut sa ma simt recompensat din plin.

Este un film despre…viata. Ca de obicei fiind vorba de Kurosawa, poate fi interpretat in multe feluri.

In esenta este vorba despre un medic batran ce conduce un spital pentru saraci si face in asa fel incat toata lumea sa fie tratata si sa fie bine. Pe post de rezident, ajunge un medic tanar ce este refractar mai intai politicii si modului de conducere a celui batran dar care, pe masura ca intelege cat de nobila este misiunea acestuia se da pe brazda cum s-ar spune. Filmul nu se rezuma la asta pentru ca in paralel sunt trei, patru povesti ce ajung in prim-plan pe rand, toate la fel de puternice si de dramatice.

Akahige este un film pentru care cuvintele sunt prea sarace ca sa-l descrie. Trebuie vazut. Daca reusiti sa treceti peste faptul ca este filmat alb-negru, veti vedea o capodopera, o drama, de fapt o bucata din viata asa cum este ea.

https://www.youtube.com/watch?v=TgNgXsKSzp0

Seven Samurai  – Cei sapte samurai | 1954

Despre acest film, nu prea mai am ce sa mai scriu. Nu de alta, dar i-am dedicat un articol separat, puteti citi recenzia detaliata, Cei sapte samurai. L-am incadrat intr-un nou articol pentru ca merita, este un film ce mi-a placut foarte mult si nu ma deranjeza sa-l recomand inca o data. Dintre cele trei, acesta este cel ce mi-a placut cel mai mult si pe care cu siguranta o sa-l mai revad.

https://www.youtube.com/watch?v=bBfgNpSQm3I

Later edit: intre timp, am mai vazut cel putin doua filme ce au reluat aceasta poveste in diferite forme.


Aici se incheie articolul despre filme japoneze vechi sau mai degraba despre filme Kurosawa, cumva se pare ca se intrepatrund. Cum spuneam si la inceput, cele trei filme sunt in viziunea mea filme de nota 10 ce merita vazute fara indoiala. Le gasiti de altfel cu siguranta si in top 200 cele mai bune filme pe IMDB din toate timpurile.

Akira Kuroasawa a facut tot timpul o treaba excelenta si a stiut sa mulga emotia din creatiile sale, la maxim. Fiindca asta inseamna filmele sale, emotie in stare pura.

Pe lista mea urmeaza Ikiru, sunt sigur ca il voi adauga aici, dar pana atunci, ma abtin. Este o drama despre cineva care afla ca mai are putin de trait, este bolnav de moarte cum s-ar spune. Ce face el in ultimele momente, ce decizii ia? Poate fi interesant desi s-ar putea sa fie cam dramatic pentru gusturile mele. Nu stiu inca, nu l-am vazut, nu vreau sa-l recomand mergand pe incredere.


Daca ti-a placut articolul, te invit sa te abonezi la blog, trebuie doar sa introduci adresa de mail in campul din dreapta sus si vei primi un mail data viitoare cand public un articol nou. Stai linistit, nu fac spam.

1 thought on “Filme japoneze vechi | Ran, Akahige, Seven Samurai”

  1. Pingback: Efectul Rashomon sau cum doi oameni se uita la acelasi lucru dar vad lucruri diferite

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *