poster film fratii 1970

„Fratii” este un film romanesc ce ne propune subiecte delicate si profunde

– Frate, frate, dar branza-i pe bani! 

Cam asta pare sa fie motto-ul filmului Fratii film romanesc, aparut in 1970 si regizat de Mircea Moldovan si Gica Gheorghe. Filmul beneficiaza de actori de top, cum ar fi Ilarion Ciobanu, Emanoil Petru, George Calboreanu, Dumitru Furdui sau Dem Radulescu.

Ca gen este un film hibrid, o tragi-comedie sau mai degraba o drama cu accente comice uneori. De propaganda prezenta si ea pe ici, pe colo in film, nu cred ca mai este cazul sa zic.

#sinopsis Fratii film romanesc

Filmul ni-l prezinta pe Ilarion, un presedinte foarte ambitios de cooperativa, ce isi doreste sa doteze comuna cu un combinat.

Ambitiile sale nu se „pupa” cu ale celorlalti pe care castigul pe termen scurt sau ambitiile personale ii indeamna sa se alieze contra presedintelui. Cum se intampla uneori, mai mult decat atat, rudele sunt primele cand e vorba de pus bete in roate. Ipocrizia acestora este maxima pentru ca fac numai prostii dar se asteapta sa fie scoase din necaz de presedinte.

Fratele sau Trandafir, proaspat eliberat din inchisoare, nu face nici el exceptie. Il considera vinovat pe presedinte pentru detentia sa si se comporta ca atare. Parca i-ar placea sa-i ia un pic locul, cine n-ar vrea sa fie presedinte? Macar de cooperativa.

#ochiul critic

Fratii film romanesc ce are mai multe planuri/viziuni: ba modul de viata din perioada comunista si greutatile de atunci, ba stilul de viata si intamplarile din mediul rural, ba ambitiile si orgoliile si luptele care se dau intre frati.

Daca sapam mai in adancime, putem transforma acest film intr-o imagine yin si yang pentru ca ne prezinta destinele diferite a doua persoane cu aceleasi radacini. Simplificat la maxim  are un mesaj de genul: ce semeni aia culegi, este plin de invataturi.

Desi cum spuneam mai sus per total filmul este dramatic, are si accente de comedie oferite in general de cuplul Stefan Mihailescu-Braila –  Draga Olteanu Matei, absolut geniali ambii, ca de obicei.

In film exista si o scurta faza de seductie ce imi aduce aminte de Malena, film italian mai vechi. In faza respectiva, este vorba de un baiat de circa 12-13 ani ce a furat o pereche de desuuri pentru a o oferi femeii de care se indragostise, aceasta fiind cu circa 20 de ani mai mare ca el.

Conform mentiunilor de pe arrc.ro, la momentul aparitiei, filmul era de actualitate. Actiunea din film avea loc cu doar un an inainte, adica in 1969. Ca sa fie cat mai natural posibil, la anumite scene regizorul a ascuns camera si s-a bazat pe reactiile instinctive ale oamenilor.

Il poti vedea direct pe youtube, complet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *