pom poko poster

Filme animate japoneze | Pom Poko (1994)

 

pom poko posterIn recenzia de astazi va prezint un film din clasa „filme animate” si anume „Heisei tanuki gassen ponpoko” (pe numele lui original) productie japoneza lansata in 1994 sub numele de „Pom Poko„. Este o animatie interesanta si amuzanta sau cel putin simpatica.

Filmul este cu si despre… ratoni. Poate fi o comedie, poate fi insa si o drama pe alocuri, depinde din ce punct de vedere privesti si depinde ce vrei sa vezi. Per total eu as clasa filmul ca fiind o comedie cu accente dramatice. Este de asemenea si un film fantastic, la propiu si la figurat.

Sinopsis film Pom Poko

Animatia ne prezinta viata linistita a ratonilor de pe langa Tokyo ce traiesc in pace si isi vad de ale lor asta pana cand, orasul se extinde si se restrange astfel teritoriul lor. Este subiectul central al filmului si este de asemenea si cel ce aduce accentele dramatice pe alocuri.

Ratonii din acest film, nu sunt insa niste ratoni obisnuiti. Sunt niste fiinte dulci, dolofane cu puteri supranaturale pentru ca majoritatea lor au puterea de a se transforma in ceea ce vor ei. Sunt de asemenea prezentati in trei ipostaze: in patru labe cu infatisarea obisnuita, in doua picioare precum oamenii (si asta e ipostaza in care sunt cel mai simpatici, pentru ca sunt dolofani si seamana cu niste ursuleti) si cu alte infatisari (obiecte, oameni, copaci etc.). Sunt organizati precum oamenii avand batranii satului, evident, personajele mature si asezate si avand de asemenea si tinerii zburdalnici dar si clasa mijlocie „barbatii” impulsivi si agresivi.

Lupta lor cu oamenii se desfasoara pe mai multe planuri din mai multe puncte de vedere. Adica se incearca si forta bruta, se incearca si intimidarea/sperierea lor, se incearca insa pe undeva si cunoasterea lor si infiltrarea printre ei. Daca vreuna dintre metode a functionat, ramane sa vedeti singurei.

Mi-a placut mult filmul, desi l-am gasit intamplator pe IMDB cand cautam o alta super-animatie japoneza pe care abia astept sa o recenzez si anume Ninja Scroll. Este un film amuzant si un film fantastic la propiu si la figurat cu super imagini, super tablouri si o imaginatie/scenariu foarte tare. Multiple tablouri vivide sunt prezente pe tot parcursul filmului iar transformarile ratonilor depasesc orice limita pentru ca sunt bine coordonate si cu o coregrafie foarte buna.

Filmul nu plictiseste deloc. Este o creatie de prima mana ce poate fi un model pentru alte filme animate din toate punctele de vedere. Mi-a placut si din punct de vedere al replicilor, sunt cateva replici tari, amuzante. Mi-a placut mai ales partea de final cand sunt inversate rolurile si oamenii sunt analizati de ratoni si comparati cu diverse animale.

Pe final, as mai vrea sa discutam un pic despre tinuta ratonilor si modul de prezentare. Au fost creati pentru a fi asemanatori cu oamenii pentru ca asa cum spuneam mai sus: avem ratoni ce pot sta in doua picioare cand se sfatuiesc, se lupta, se distreaza sau fac… sex. M-a amuzat si faptul ca avem ratoni ce in mod simbolic au cate un obiect de imbracaminte dar la „barbati” acesta acopera torsul si le lasa libere… testiculele (sunt vizibile) in timp ce la „femei” este invers, le acopera sanii dar le lasa neacoperita partea de jos a corpului.

In incheiere, vreau sa va recomand acest film din toata inima de la mine ia un 9. Este un film bun ce merita urmarit, cu siguranta te va relaxa, asta daca nu esti o persoana foarte serioasa ce nu mai vrea sa auda/vada filme animate.

Pe pagina „lista filme” gasiti si alte animatii vazute de mine in timp si de asemenea, un search dupa tag-ul „filme de animatie” va ajuta sa gasiti si alte filme recenzate de mine.

Sanatio!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *