diver in the sun

Drum bun ciresari! sau Ciresarii 5, de Constantin Chirita

Drum bun ciresari! este cartea in care eroii nostri sunt un pic expediati in lumea larga. E cam ultima vacanta de vara petrecuta impreuna. Desi varsta lor nu prea a fost niciodata delimitata clar (poate doar in primul volum), aici sunt cam pe gata cu liceul. Urmeaza sa ia viata in piept, sa-si aleaga o cariera si poate o pereche, nu? Doar cam e varsta.

Sinopsis Drum bun ciresari

Ionel e plecat cu parintii prin Delta. La frizeria Higyena, unde stapan este tatal lui Dan apare o telegrama din partea acestuia. Sunt chemati de urgenta de Ionel pe undeva pe malul Marii Negre. Nu prea stiu ei clar de ce, dar pare ca acesta a descoperit ceva foarte interesant pe acolo. Si cam toti isi doresc o ultima aventura inainte sa porneasca pe calea oamenilor mari, nu?

Acasa ramane iarasi doar Tic. Cu gandurile catre Laura, pe care o vede fugar, e cam posomorat. Cand si gasca sa de pusti il paraseste, parca toti pleaca la mare numai el nu, isi cam baga picioarele. Pentru ultima data pleaca pe urma prietenilor sai mai mari.

Aici, undeva pe malul marii grupul face pana la urma jonctiunea. Apare si Ionel care a vazut ceva uimitor. Se afla pe mare cu ai sai si intr-o noapte de furtuna a vazut niste coloane de marmura alba iesind din mare. Stie locul unde le-a vazut si vrea sa-l exploreze, impreuna cu fratii sai de aventura.

Dar oare chiar a vazut ceva, exista ce a vazut sau fumase iarba si de acolo tripurile? Asta incearca sa afle Ciresarii si ca de obicei, incearca sa stranga dovezi si sa traga concluzii obiective.

Dau si peste diversi oameni in incercarile lor si cine-I dusman parca nu e totusi dar daca e?

Incalcite sunt caile ciresarilor.

ochiul critic

Se aseamana pana la un punct cu Roata Norocului. Nu ca actiune ci ca intensitate, atmosfera si vibe. Parca a disparut veselia aia din cartile de pana atunci. Ciresarii nostri parca sunt prea maturi aici, prea apasati de ganduri si de viata. Par depresivi pe alocuri, nu prea par veseli.

Si pe aici sunt diverse reflectii si dialoguri dar stam mult mai bine ca in Roata Norocului. Sunt si ceva twist-uri si ceva descoperiri dar care parca nu sunt chiar ce trebuie si tot asa. Cum sa zic, daca gasesti intr-o cutie de Samsung un Iphone te pune pe ganduri, nu? Ceva de genul si pe aici.

Cartea este insa destul de interesanta si de captivanta. Pornesti pe niste urme, calci pe de laturi cu presupunerile, dupa aia insa iti reconfigurezi traseul si revii si tot asa. Autorul a stiut sa puna tot felul de capcane astfel incat sa nu te plictisesti prea mult. Si am zis prea mult, pentru ca si pe aici sunt fragmente plictisitoare. Asa cum fac insa mereu, am sarit pe ele sau cel mult le-am citit fragmentat.

Spre deosebirele  de volumele 1, 2 si 4 (mai ales ultimele 2) cred ca din cartea asta lipseste emotia. Sau cumva autorul era mai putin entuziasmat cand a scris-o. Ma rog, totusi 3 din 5, e o cifra buna.

Ma asteptam insa ca fiind ultimul volum, autorul nostru sa-I puna pe ciresari pe niste drumuri, niste cai in viata. Nu prea sunt insa referiri cu privire la carierele alese sau cel putin nu mi le amintesc. Se contureaza insa niste perechi, macar in privinta vietii amoroase avem niste indicii.

Daca de Ursu, Ionel, Lucia sau Tic am aflat cate ceva in aceasta privinta din volumele anterioare, despre ceilalti, Victor, Maria si Dan nu prea am avut indicii pana acum. Bine, poate la Victor mai mult. Dar acum se clarifica lucrurile si autorul te lasa sa intelegi cam unde bat inimile eroilor nostri.

Si cu asta se incheie indragita serie Ciresarii. Nu cred ca exagerez deloc cand zic ca este foarte populara si in ziua de astazi, poate chiar mai populara ca atunci cand a aparut. Ca fun fact, autorul, Constantin Chirita nu prea a considerat Ciresarii ca opera sa de capatai ci o alta carte, care nu s-a bucurat nici pe sfert de succesul comercial sau critic al acesti serii.

In inima copilariei mele, o sa ramana o serie interesanta mereu. Cred ca sunt oricum deja la a 4-5 lectura si nu cred ca ma opresc aici.

Daca tot avem de-a face cu o serie ma risc sa fac si un top in functie de preferintele mele si avem asa: Castelul fetei in Alb este cap de lista, urmata de Aripi de Zapada, apoi Cavalerii florii de cires, apoi Drum bun ciresari! si incheiem cu Roata Norocului. Tu? Daca ai citit seria – integral sau partial – lasa un comment mai jos, care e topul tau?


sursa imagini: https://publicdomainvectors.org/ si arhiva personala

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *