classic western canyon

Silverado, western cu de toate din 1985

Yeehaaaa! Habar n-am cum se traduce fonetic ce tot ziceau cowboyii. Fun fact, ca eram multi fani ai cowboylor pana sa ne dam seama ca de fapt erau… vacari. Nu ca ar fi ceva gresit in asta dar ca idee, nu erau neaparat niste supereroi. Cum prima carte citita de mine a fost Old Surehand dar volumul 2 pentru ca… de ce nu? am ramas fan al filmelor „cu indieni” cum le spuneam eu. Mult mai tarziu am aflat insa ca se numesc westernuri.

Si vorbim azi de unul dintre cele mai bune filme western ever, Silverado. N-o sa-l pot traduce in romana, pentru ca nu exista un ecivalent. De altfel, Silverado este in film numele unui oras.

afis film silverado

sinopsis Silverado

Avem o ploaie de vedete in filmul asta. Kevin Kline, Scott Glenn, Danny Glover, Kevin Costner, Rosanna Arquette, Jeff Goldblum, Brian Dennehy si cred ca e destul.

Povestea incepe undeva intr-un desert, normal. Un tip, salveaza un alt tip, jefuit de alti tipi. Il ia si are grija de el pana la primul fort. Acolo insa acest domn, imbracat doar in izmene dar in din alea cu usita la spate isi regaseste calul si pe proprietarul temporar. Scapa de puscarie la mustata, pentru ca oficialitatile fortului nu-s chiar entuziaste de metoda lui.

Cei doi isi continua drumul mai departe, unul isi cauta fratele, celalalt n-are nimic de facut doar. Pe drum antureaza din gresala si un om de culoare diferita de alb. Practic, pana la un punct e vorba de cum si-a facut Harap-Alb prieteni, dar fara Harap-Alb.

Pe drum se intampla multe lucruri, mai mult sau mai putin placute. Cum ar fi faptul ca iti gasesti fratele la parnaie, acuzat de omucidere. Nu prea e un lucru placut.

Sa-l salvezi, sa nu si dupa aia ce naibii faci?

parere Silverado

Actiunea se deruleaza pe multe planuri. Cumva avem patru personaje principale, cu niste trecuturi gri dar care vor sa inceapa o viata noua. Dar in viata nu conteaza cat de bine conduci tu, mai conteaza si cum conduc altii.

Asa ca nici baietii nostri nu scap nici de trecut, nici de probleme.

Si fiecare evolueaza intr-o anume directie si intr-un anume fel. Avem si mai multe tipologii de oameni, normal. Tipul mai in varsta, mai calculat, „fratele mai mare”, fiul ratacitor care s-a intors acasa, baiatul bun dar care intra in necazuri fara sa vrea s.a.m.d.

Cumva fiecare dintre ei are cate un meci, are de luptat cu cate cineva. Cu sine, e clar, ca de acolo incepe totul dar nu doar cu ei.

Ca sa rezum, filmul este o serie de povesti, de drumuri care se intalnesc pentru ca personajele au ceva in comun. Este un film foarte bun, mi-a placut mult. Are tot ce trebuie, nu ai cum sa fii dezamagit.


Trailer aici.


sursa imagini: pexels.com si impawards.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *