platou pentru vegetarieni

Diferenta dintre vegan si vegetarian

Eu sunt vegetarian de cateva ori pe an, in perioada posturilor religioase, in restul anului mananc de toate deci nu scriu neaparat din propria experienta. Insa ar trebui sa stim cu totii care este diferenta dintre vegan si vegetarian ca sa nu mai zic ca mai sunt si alti termeni pe tema asta.

Am decis sa scriu articolul pentru ca mi-am amintit de o intamplare de anul trecut, cand am mers la o nunta si unul dintre prieteni (vegetarian) a avut necazuri cu mancarea, personalul nu intelegea termenul.

imagine cu fructe si legume

Diferenta dintre vegan si vegetarian

Ca de obicei cand vine vorba de articole de genul, plecam de la definitiile date de dexonline.

VEGÁN, -Ă, vegani, -e, s. m. și f.adj.1.S. m. și f. Persoană care nu consumă și nu folosește produse de origine animală. 2.Adj. (Despre diete) Compus din astfel de produse. – Din engl.vegan.

Si acum sa vedem ce inseamna vegetarian:

VEGETARIÁN, -Ă, vegetarieni, -e, adj.s. m. și f. 1. Adj. (Despre alimentație, dietă etc.) Care se bazează (numai) pe produse vegetale (și pe lactate). 2. S. m. și f. Adept al vegetarianismului. (Adjectival) Persoană vegetariană. [Pr.-ri-an] – Din fr. végétarien.

Cam asa suna definitiile oficiale pentru cei doi termeni, vegan si vegetarian. Cea pentru vegetarian nu mi se pare insa corecta 100%, pentru ca in definitia de mai sus se discuta si de lactate.

Aici este o mica confuzie, din cauza faptului ca exista mai multe tipuri de vegetarieni si o sa le discutam mai jos.

Deci ce inseamna vegetarian?

  • Vegetarian: persoana care se hraneste exclusiv cu plante! NU consuma oua, lapte, carne, peste etc. Deci mananca doar plante si produse din plante!
  • Lacto-vegetarian: persoana care NU consuma carne, peste sau oua dar pe langa plante, mananca lactate (lapte, branza, iaurt etc.)
  • Ovo-vegetarian: persoana care NU consuma lactate, carne, peste dar pe langa plante, mananca si oua
  • Lacto-ovo-vegetarian: cred ca e clar, nu se mananca peste si carne dar se consuma lactate si oua
  • Pesco-vegetarian: nu consuma carne, oua sau lapte dar consuma plante si peste

Evident, pot fi diverse combinatii intre dietele de mai sus. Ideea de baza este ca un vegetarian „clasic” NU consuma produse de origine animala, fie ca vorbim de animale de uscat sau de apa!

Exista insa o diferenta dintre vegan si vegetarian desi este cumva una ce merge in zona de moral, sa zicem.

Deci ce inseamna vegan?

Un vegan este un vegetarian la nivel superior. Asta inseamna ca, pe langa dieta, un vegan NU consuma NICIUN fel de produse de origine animala! Nici haine facute din produse de origine animala, nici sampoane etc.

In concluzie, un vegan este o persoana care nu consuma nimic obtinut din exploatarea animalelor!

Dar raw-vegan ce inseamna?

Raw-vegan este cumva o ramura a veganismului. Adica pe langa cele explicate mai sus, un raw-vegan consuma alimentele doar crude sau cel putin care nu sunt gatite la temperaturi mai mari de 40-48 de grade Celsius.


Inchei aici, in speranta ca acum e mai clar care este diferenta dintre vegan si vegetarian dar si ce inseamna anumiti termeni derivati tot de aici.


sursa imagini: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *