ilustratie crime informatice

Diferenta dintre spam si phishing

De data asta o sa apelam pe jumatate la dexonline pentru a explica care este diferenta dintre spam si phishing. Ambii termeni provin din limba engleza, cred ca e clar si sunt din domeniul IT. Exista insa o diferenta intre acesti doi termeni desi au si lucruri in comun.

Din punctul meu de vedere insa difera scopul si este si o diferenta de nuanta: nu orice spam este phishing dar orice phishing este spam.

ilustratie crime informatice
Technology vector created by macrovector – www.freepik.com

Care este diferenta dintre spam si phishing?

Pai spam-ul este:

spam s. n. E-mail nesolicitat cu conținut irelevant trimis unui număr mare de destinatari, de obicei având conținut publicitar. ♦ p. ext. Publicitate nesolicitată primită prin poștă sau afișată pe site-uri. – Din engl. spam.

Asadar, spam-ul este o actiune menita sa te faca sa cumperi sau sa intri pe un anumit site (pentru trafic), sa dai click pe X, sa faci o actiune etc. Practic, vorbim de un call to action cu scop publicitar, ideea fiind ca tu sa faci ceva.

Se numeste spam pentru ca este o actiune nesolicitata. Practic, aceste mail-uri se primesc fara acordul tau. Impotriva actiunilor de genul a fost data legea GDPR.

Da, este o actiune enervanta dar atat. Cel mult iti poti pierde o adresa de mail, daca esti spamat non-stop.

Phishing-ul pe de alta parte, este o actiune mult, mult mai periculoasa. Asta pentru ca este o actiune care are ca scop obtinerea de date personale, gen cont bancar, parole etc. care ulterior vor fi folosite desigur in scopuri infractionale.

Cum se procedeaza? 

Pai de exemplu, poti primi un mail din partea unei banci sa zicem cu care poate lucrezi sau nu. Ti se poate cere sa-ti schimbi parola sau sa actualizezi datele etc. Daca nu esti atent, poti da foarte usor click pe un link care te poate lasa foarte repede fara bani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *