diferenta dintre menaj si manej

Diferenta dintre menaj si manej

Imi plac mult paronimele, pentru ca sunt cuvinte jucause. Poti face lejer multe glume cu ele. Insa sunt cateva care provoaca confuzie, tocmai pentru ca sunt prea asemanatoare. Am mai scris pe aici despre siderat si sidefat, planton si plancton, branhii si bronhii, ghivece si ghiveciuri si tot asa. Azi vorbim despre diferenta dintre menaj si manej. Sunt doi termeni care vorba aia, seamana dar nu rasare.

Care e diferenta dintre menaj si manej?

Putem incepe discutia prin a vorbi despre asemanarea dintre menaj si manej. Si asemanarea este doar una fonetica. Atat. Incolo, n-au nicio legatura unul cu altul. Sunt la fel de asemanatori precum domn’ Coltescu si domn’ Webo.

Dar hai sa vedem ce zice dexonline despre asta.

MENÁJ,menajuri, s. n. 1. Conducere a treburilor casnice; activitatea gospodinei; gospodărie.  Obiect de menaj = obiect de uz casnic – Din fr. ménage.

A nu se confunda cu celebra menage a trois. Si acum sa vedem ce se inseamna manej:

MANÉJ, manejuri, s. n. 1. Loc special amenajat unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria etc. ♦ Arenă pe care evoluează (la circ) animalele dresate. 2. Exerciții care se fac cu caii pentru a-i dresa sau pentru a-i antrena. 3. Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal. – Din fr. manège.

Acum hai sa rezum si cel mai simplu e asa:

  • menaj – e ce face ma-ta cand tu stai ca boul/ vaca pe social media, porn sau jocuri, in loc sa o ajuti
  • manej – 1. e ce face ma-ta cu tine si restul familiei, din motivul expus mai sus. 2. ce se intampla in dormitorul parintilor cand tu dormi

E clar acum? Daca folosesti cuvintele mama si manej in aceeasi propozitie, ai grija. Ce sa zic, sper ca e dresoare de cai, ca altfel s-ar putea sa se inteleaga altceva.


sursa imagini: https://www.manypixels.co/ si https://publicdomainq.net/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *