ilustratie vector pasare neagra

Diferenta dintre ciori si corbi

Astazi vedem care este diferenta dintre corbi si ciori, pentru ca sunt doua pasari asemanatoare din multe puncte de vedere. Deci trecem un pic de la domestice (rate, gaini, gaste) la pasari salbatice. Asta ca sa fie clar data viitoare cand mergi pe la munte de exemplu, daca ai vazut o cioara sau un corb.

Sunt doua pasari negre, mari cu activitati asemanatoare – se hranesc cu resturi si chestii de genul acesta. Mai mult decat atat, fac parte din acelasi gen, Corvus si aceeasi familie, Corvidae. De aici cumva si dificultatea de a fi deosebite. Pe numele lor „din buletin”, avem asa: corbii au numele C. Corax iar ciorile sunt Corvus corone.

Diferenta dintre ciori si corbi

Prima chestie si cea mai usoara de tinut minte. Daca esti in oras, ce ai vazut tu, in proportie de 90% este o cioara, nu un corb. Asta pentru ca, in timp ce ciorile traiesc prin orase (survoland gropile de gunoi de exemplu), corbii sunt prin zonele de deal si munte si nu coboara ei in urban.

Dar hai sa vedem si care sunt celelalte diferente:

  • Penele de la coada: corbii le au sub forma unei frunze; ciorile sub forma unui eventai
  • Dimensiune: corbii sunt mult mai mari decat ciorile, au cam 60 de cm lungime si cam 1.3 metri cu aripile deschise, de doua ori mai mult decat ciorile
  • Capul si ciocul: corbii au si capul si ciocul mai mare decat ciorile. Daca pasarea pe care o vezi are ciocul la fel de lung cum are capul, este un corb
  • Singur sau in grup? Corbii sunt pasari solitare, ciorile sunt pasari care traiesc in stoluri
  • Penele de la gat: ale corbilor sunt cumva „ravasite”, cu nuante de albastru, un pic verzui, lucioase

Si cred ca este suficient. Un ornitolog desigur ca ar putea sa ofere multe mai multe detalii decat mine dar pentru un privitor de rand sa spunem asa, cred ca e de ajuns.

Si ca sa fie mai clar, avem poza de mai jos, cioara in stanga, corbul in dreapta:

ciori si corbi

surse imagini: pexels.com, pixabay.com si publicdomainvectors.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *