om vopsit pe fata

3 festivaluri colorate la care sigur ai dori sa participi

In ultimii zece ani probabil, in Romania cuvantul festival a capatat un anume sens. Pentru ca s-au dezvoltat macar 3-4 astfel de festivaluri anuale, devenite deja traditie. Dar de-a lungul globului, aceste festivaluri pot sa arate diferit, sa aiba mai multe sensuri, unele chiar religioase. Asa ca hai sa vede 3 festivaluri colorate la care sigur ai dori sa participi.

Dar atentie, ca nu vorbim de festivaluri asa cum le stim noi, gen Untold sau E.C. Sunt cumva mai mult petreceri de strada, cu un anume scop.

3 festivaluri colorate la care sigur ai dori sa participi

Naadam Festival, Mongolia

Incepe pe 11 iulie si se termina pe 15 iulie. Se mai numeste si „cele trei jocuri barbatesti” sau ceva de genul. Pentru ca este un festival traditional, cu multa istorie in spate. Se sarbatoreste in toata tara, nu doar intr-un singur loc.

De-a lungul celor cinci zile de festival, au loc intreceri sportive si anume: lupte mongoleze (un soi de lupte greco-romane), calarit si tras cu arcul. La ultimele doua participa si femeile, la prima, nu.

Din 2010 este parte din patrimoniul UNESCO. Nu se stie exact de cand se tine, dar se spune ca a inceput acum cateva secole, cel putin intr-o forma incipienta. Astfel de sarbatori aveau loc dupa victoriile mongolilor in lupta, la nunti etc. Dupa o vreme a devenit desigur si o forma de antrenament si selectie pentru armata. Ca tanar luptator aveai ocazia sa te afirmi intr-o astfel de intrecere sportiva.

In prezent, festivalul comemoreaza independenta Mongoliei fata de China. Festivalul incepe cu un dans traditional mongolez si anume Biyelgee. Se serveste un tip traditional de mancare, Khuushuur – care sunt un soi de branzoaice de pe la noi (umplutura variabila, desigur).

Cumva, tot ce se intampla aici e traditional. Dans, mancare, jocuri si evident costumele. Este plin de culoare.

poza naadam festival mongolia
sursa imagine: http://naadamfestival.com/

Mai multe informatii aici.

Día de Muertos, Mexic

„Ziua Mortilor” este un festival care comemoreaza evident, pe cei adormiti. Este in amintirea celor ce nu mai sunt printre noi. Doar ca in loc sa se imbrace in negru si sa mearga la cimitir, cum se intampla pe la noi, ei sarbatoresc.

Este extrem de colorat acest festival, din cap pana in picioare, daca mi se permite exprimarea.

Se celebreaza atat in Mexic cat si in alte zone din America Latina (sau unde sunt comunitati mari de latini), in fiecare an, pe 2 noiembrie. Si acest festival este inclus in patrimoniul UNESCO, incepand cu anul 2008.

Se merge si la cimitir, mormintele sunt curatate, tamaite si impodobite. Exista insa si miscari de strada, un soi de cortegiu cu oameni imbracati colorati, cu fetele vopsite, care canta, danseaza, sarbatoresc. Chiar mi-as dori sa ajung sa vad asta pe viu.

femeie costumata de ziua mortilor in mexic
sursa imagine: pexels.com

Holi sau Festivalul culorilor

Hai sa schimbam un pic continentul si sa ajungem in India. Cred ca acesta reprezinta chiar chintesenta celor 3 festivaluri colorate, mai colorat de atat, nu prea se poate.

Acesta se sarbatoreste pe 18 martie, in fiecare an si mai este cunoscut si ca Festivalul Dragostei, al primaverii sau al Culorilor.

Este un festival cu o traditie bogata si o lunga istorie. Semnifica victoria zeului Vishnu asupra lui Hiranyakashipu. Tine o noapte si o zi, pentru ca incepe noaptea. Desi originar din India, se sarbatoreste in mai multe regiuni vecine sa le spunem asa.

Incepe cu un urias foc de tabara, in fata caruia se spun rugaciuni si se performeaza diverse ritualuri. Partea cea mai interesanta pentru multi – si de care sigur ai auzit – este bataia cu culori de a doua zi, de dimineata. Evident, toata lumea se simte bine, se distreaza, se canta, se sarbatoreste.

Foarte interesant pentru unii probabil, in timpul acestui festival se consuma diverse sucuri sau bauturi care contin… canabis.

oameni colorati in timpul festivalului holi din india
sursa imagine: pexels.com

Daca esti curios, iti recomand sa mai cauti si:

  • Festa del Redentore – din Venetia, celebreaza momentul cand s-a incheiat epidemia de ciuma (daca nu ma insel) in 1576
  • Navroze – celebrat pe 21 martie, care inseamna de fapt un soi de revelion, conform calendarului Zoroastrian
  • Zimei festival – are loc in China, si e cumva un festival care le da fetelor si baietilor ocazia sa se intalneasca, sa spunem asa

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *