Diferenta dintre arahide, alune si fistic

Diferenta dintre arahide, alune si fistic

Care e diferenta dintre arahide, alune si fistic? Par asemanatoare dar nu sunt acelasi lucru, aproape deloc. Insa probabil confuzia pleaca de la faptul ca seamana la gust si sunt folosite la chestii asemanatoare, gen dulciuri. Daca ne gandim la scrierea din engleza, acolo confuzia e cumva si din punct de vedere lexical, pentru ca cel putin arahidele si alunele au denumiri cumva asemanatoare.

Diferenta dintre arahide, alune si fistic

Arahidele

Arahidele sunt semintele plantei cu denumirea Arachis hypogaea, o planta originara din America de Sud, ce ajunge la o inaltime de 35 de cm. Este o planta cu flori galbene, iar arahidele sunt de fapt semintele acestei plante, ce cresc in pamant. Dintr-un anumit punct de vedere, putem spune ca arahidele seamana cu cartofii, ca mod de crestere. Din acest motiv mai sunt cunoscute si ca alune de pamant, alune americane etc.

De asemenea, este o planta din familia leguminoaselor. Pssst! Daca nu stii care e diferenta dintre legume si leguminoase, vezi celelalte articole din gama asta, am explicat acolo.

Arata cam asa, planta in stanga, semintele in dreapta.

Alunele

Alunele sunt practic fructele arbustului cu acelasi nume, alunul (Corylus avellana). Este un arbust care creste undeva pana la un 5 metri, creste cam prin toata Europa iar fructele sale sunt comestibile de mii de ani. Alunele sunt consumate atat ca atare cat si in diverse combinatii, dulciuri, amestecuri etc.

Asa arata frunza de alun si fructele in sine.

Fistic

Intre fistic si alune exista o oarecare asemanare. In sensul in care, ambele sunt fructele unui arbust, spre deosebire de arahide, care sunt seminte. Fisticul insa este fructul unui arbust ce provine din Orientul Mijlociu la origine si astazi creste si prin Grecia, Siria, Turcia si alte tari din zona respectiva.

Ca si alunele si arahidele, este un produs bogat in proteine, calciu, magneziu, potasiu etc.

Spre deosebire de alune insa, fructele fisticului cresc cumva intr-un soi de ciorchine, ca un strugure.

Deci care este diferenta dintre arahide, alune si fistic?

Pai hai sa le rezumam:

  • arahidele sunt semintele unei plante si fac parte din familia leguminoaselor
  • alunele si fisticul sunt fructele unui arbust

Le putem diferentia foarte simplu in acest mod. Exista insa si asemanari intre cele trei produse, din punct de vedere nutritional, toate trei fiind bogate in minerale, vitamine, aminoacizi s.a.m.d.

Insa pentru informatii exacte in acest sens, ai link-urile de mai jos:

Sper ca e clar acum care e diferenta dintre arahide, alune si fistic.

Inainte sa incheiem insa, mai am o intrebare, tu stii care e diferenta dintre arahide si arahnide? Daca nu, s-o lamurim pe scurt:

  • arahide – am lamurit mai sus, sunt semintele unei plante si sunt comestibile
  • arahnide – cel mai la indemana exemplu, paianjenii. Este denumirea stiintifica pentru insectele din aceasta familie, cei mai cunoscuti fiind paienjenii, scorpionii si capusele.

Practic, intre cei doi termeni nu exista nicio asemanare, doar una fonetica, vorbind de altfel de paronime.


surse informatii si imagini: wikipedia.org, pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *