parintele arsenie boca

Rostul Incercarilor – Din invataturile Parintelui Arsenie Boca

Rostul Incercarilor – Din invataturile Parintelui Arsenie Boca este o carte aparuta in 2004, la editura Credinta Stramoseasca. Contine diverse eseuri (asa le-as numi eu) ale parintelui Arsenie Boca, continut adunat de parintele Arhimandrit Serafim Popescu, unul dintre primii vietuitori alaturi de parintele Arsenie, ale manastirii Brincoveanu, de la Sambata de Sus.

Despre Arsenie Boca s-au scris nenumarate carti si probabil in curand va fi recunoscut oficial ca Sfant – din cate stiu, momentan cel putin, Biserica nu l-a sanctificat inca.

A fost insa un mare simbol al ortodoxiei romanesti si inca este, in continuare fiind un suport pentru orice credincios. Din punctul meu de vedere, a fost si un om foarte realist, un mare traitor, care insa era cu picioarele pe pamant.

Am citit ceva intr-una din cartile despre el, ceva ce m-a amuzat dar mi s-a parut si foarte interesant. Pe scurt, cineva s-a dus la el sa o vindece (avea sinuzita) la care parintele i-a spus ceva de genul „Ma, bolile se mai si trateaza”. Pentru mine imi era asadar foarte clar ca nu separa deloc realitatea, lumea, de credinta si spiritualitate.

#sinopsis Rostul Incercarilor – Din invataturile Parintelui Arsenie Boca

In carte sunt prezentate 48 de astfel de eseuri pe diverse teme. Din punctul meu de vedere, cartea nu are o directie clara, adica nu trateaza un singur subiect. Sunt diverse predici pe diferite teme si o gramada de explicatii ale unor bucatele din Evanghelie, poate mai putin intelese.

Punctele de vedere exprimate de Parintele Arsenie in aceasta carte sunt extrem de interesante, este interesant cum pune problema si modul cum intelege anumite fapte.

Ca de exemplu, unul dintre aceste eseuri ne vorbeste despre Mironosite si despre rolul pe care acestea l-au avut in istoria crestinatatii. Pentru curajul si indrazneala lor, ele au fost cele care au adus vestea Invierii Domnului Iisus Hristos. Practic, nu degeaba au primit ele darul de a da viata.

Dar pe langa mironosite, avem de exemplu pe Sfinta Elena, prin ale carei rugaciuni s-a increstinat Constantin cel Mare dar si imperiul roman. Sau pe Clotilda, prin care s-a increstinat Claudius si poporul francilor, sau Noemia pentru Iberia.

Cred ca este prima carte religioasa in care este exprimat clar, cu subiect si predicat rolul femeilor in crestinism, pot spune ca sunt elogiate, efectiv.

#ochiul critic Rostul Incercarilor – Din invataturile Parintelui Arsenie Boca

Cum spuneam, sunt multe invataturi, foarte, foarte interesante. O parte sunt cumva teoretice, o parte sunt practice as putea spune. Orice crestin are insa de invatat din aceasta carte, eu asa cred. Iti poate dechide unghiul cunoasterii, te poate lamuri cu privire la anumite aspecte teologice (poate mai putin intelese).

Nu in ultimul rand, te ajuta sa te intaresti in credinta si sa tii aproape (ca sa folosesc un slogan cunoscut). Este o carte foarte folositoare, pe care o recomand cu drag, merita din plin.


sursa imagine: wikipedia.org si https://www.credinta-stramoseasca.ro/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *